Borisz Paicsadze Stadion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Boris Paichadze Stadium szócikkből átirányítva)
Borisz Paicsadze Stadion
Adatok
Korábbi neve(i)Gyinamo Stadion
Dinamo Stadion
ElhelyezkedésTbiliszi, Grúzia

Építés éve1976
Megnyitás ideje1976. szeptember 29.
Felújítás éve2006

Felület
Befogadóképesség55 000
Tulajdoni viszonyok
TulajdonosGrúz köztársaság
KezelőGrúz Labdarúgó-szövetség
BérlőDinamo Tbiliszi
Grúz labdarúgó-válogatott
Az építkezés adatai
ÉpítészGrúzia Gia Kurdiani
NévadóBoris Paichadze (ember)
KivitelezőkDinamoInvest
Költség10 millió USD
Elhelyezkedése
Borisz Paicsadze Stadion (Tbiliszi)
Borisz Paicsadze Stadion
Borisz Paicsadze Stadion
Pozíció Tbiliszi térképén
é. sz. 41° 43′ 23″, k. h. 44° 47′ 23″Koordináták: é. sz. 41° 43′ 23″, k. h. 44° 47′ 23″
Térkép
A Borisz Paicsadze Stadion weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Borisz Paicsadze Stadion témájú médiaállományokat.

A Borisz Paicsadze Stadion, vagy teljes nevén Borisz Paicsadze Nemzeti Stadion (grúzul: ბორის პაიჭაძის სახელობის ეროვნული სტადიონი, magyar átírásban: Borisz Paicsadzisz Erovnuli Sztadioni) egy többféle sportverseny megrendezésére alkalmas sportlétesítmény Tbilisziben, Grúziában. A stadion ad otthont a grúz labdarúgó-válogatott és az ország leghíresebb labdarúgócsapata, a Dinamo Tbiliszi hazai mérkőzéseinek.

Története[szerkesztés]

A stadion jelenlegi helyén állt az egykori „Gyinamo” Stadion, melyet 1936-ban Arcsil Kurdiani tervei alapján építettek fel. A szovjet labdarúgó-bajnokságban egyre jobb teljesítményt nyújtó Gyinamo Tbiliszi szurkolói tábora dinamikusan növekedett, így a 35 000 férőhelyes építmény már nem szolgálta ki a megnövekedett igényeket.

Az új stadion tervei az 1970-es évek közepén készültek el újfent Arcsil Kurdiani, illetve fia, Gia Kurdiani munkájában. A korábbi építményt lebontották és helyére 1976-ban új stadiont építettek, amelyet a híres szovjet államférfi után Vlagyimir Iljics Lenin Gyinamo Stadionra kereszteltek el, amely a Szovjetunió akkori harmadik legnagyobb sportlétesítményének számított. A hivatalos megnyitóra 1976. szeptember 29-én, a Gyinamo TbilisziCardiff City KEK-mérkőzés keretein belül került sor. A ceremóniát a hazai csapat 3–0-s sikere koronázta.

Az 1980-as években a tbiliszi stadion Kelet-Európa egyik legismertebb sportlétesítményévé nőtte ki magát. A szovjet labdarúgó-válogatott, a Szpartak Moszkva és a Gyinamo Kijev is számos nemzetközi mérkőzését itt játszotta. A Gyinamo Tbiliszi 1981-es KEK-címét közel 80 ezer, égő fáklyát tartó grúz szurkoló a stadionban ünnepelte.

A független grúz labdarúgó-bajnokság nyitómérkőzését – melyet a Dinamo Tbiliszi játszotta a Kolheti-1913 Poti ellen – 100 ezer grúz rajongó a helyszínen tekintette meg.

A stadiont 2005-ben átkeresztelték, és az 1930-as évek kiváló játékosáról, Borisz Paicsadzéról kapta új nevét.

A 2006-os stadion-rekonstrukció tervezési munkálatait újra a Kurdiani-család, újra apja és fia végezte. Az új terveket a már korosodó Gia Kurdiani, és fia, Arcsil Kurdiani készítette. A stadiont új megvilágítással látták el, új eredménykijelzőt kapott, és mindenhova műanyag székeket szereltek fel. A rekonstrukció és modernizálás miatt a stadion mára csak ülőhelyekkel rendelkezik, maximális befogadóképessége 55 ezer néző. Az ülőhelyek nagy része az ovális tetőszerkezetnek köszönhetően fedett.

Rekordok[szerkesztés]

A legnagyobb nézőszámot 1979-ben és 2005-ben regisztrálták. Az angol Liverpool elleni 3–0-s sikerrel zárult KEK-negyeddöntőn-mérkőzésen 110 ezer grúz szurkoló buzdította a Gyinamo Tbiliszit, majd 2005-ben újfent 110 ezren tekintették meg a grúz labdarúgó-válogatott Németország elleni világbajnoki selejtezőmérkőzését.

Források[szerkesztés]