Boraras

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Boraras
Türkizcsíkú törperazbóra (Boraras urophthalmoides)
Türkizcsíkú törperazbóra
(Boraras urophthalmoides)
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Rend: Pontyalakúak (Cypriniformes)
Család: Pontyfélék (Cyprinidae)
Alcsalád: Rasborinae
Nem: Boraras
Kottelat & Vidthayanon, 1993
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Boraras témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Boraras témájú kategóriát.

A Boraras a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe, a pontyfélék (Cyprinidae) családjába és az Rasborinae alcsaládjába tartozó nem. A nemhez tartozó fajok a nanoakváriumok kedvelt képviselői más nanohalakkal egyetemben már csak a méretük miatt is. A kifejlett példányok nem érik el a 2,5 cm-t. Akvarista körökben mikrorazbórának is nevezik őket.

Előfordulásuk[szerkesztés]

Eredeti élőhelyük Thaiföld mocsarai valamint Malajzia, Szingapúr és Indonézia lassú folyású folyói, tőzeges vizű mocsári erdős területei.

Rendszerezés[szerkesztés]

Akváriumban tartásuk[szerkesztés]

Kisebb akváriumban (10-30 liter), 25-27 °C-os, lágy vízben. A különböző Boraras fajok elfogadják egymást rajtársnak. Szeretnek áramlásban úszni, de szükségük van csöndes, növényekkel sűrűn beültetett helyekre is. Mivel rajban úszó halak, érdemes tartani egy csoportban legalább 8-10 példányt. A növényzet lehet jávai moha, indiai páfrány és egyéb finom levelű vízi növények. Alkalmanként egy darab vasfa, hogy segítsen az akváriumvizet világos tea színben tartani. Fontos a heti 30% vízcsere és ajánlott a tőzegen átszűrt víz. Etetés: morzsolt lemezes, vagy por állagú ivadékhaltápok, Dapnia, Cyclops, Artemia, walterféreg, banánféreg, valamint kisebb, vékonyabb grindálok. Viszonylag könnyű őket ívásra bírni, de az ivadékokat nagyon nehéz felnevelni a rendkívül kicsi méretük miatt.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Boraras című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.