Bollobás Enikő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bollobás Enikő
Született 1952. június 19. (62 éves)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása irodalomtörténész,
egyetemi tanár

Bollobás Enikő (Budapest, 1952. június 19.) irodalomtörténész, amerikanista, az MTA doktora, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének egyetemi tanára.[1]

Életpályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán végzett angol és általános nyelvészet szakon. Egyetemi doktori fokozatának megszerzése után posztgraduális tanulmányokat folytatott az Egyesült Államokban (University of Minnesota), majd az MTA ösztöndíjas aspiránsaként végzett posztdoktori kutatómunkát (ELTE; University of California, San Diego). Később államigazgatási tanulmányokat folytatott (Harvard Kennedy School of Government, Boston).

A diploma megszerzése után az Akadémiai Kiadóban dolgozott angol tudományos szerkesztőként, majd a szegedi József Attila Tudományegyetem Angol Tanszékén oktatott. A rendszerváltás után MDF-es aktivistaként Washingtonba került követtanácsosnak Zwack Péter nagykövet munkatársaként. 1994 óta tanít az ELTE Amerikanisztika Tanszékén, melynek 1997 óta vezetője.

Kandidátusi értekezését az amerikai költészet témakörében készítette el és védte meg. Széchenyi Professzori Ösztöndíjasként készülő amerikai irodalomtörténetén dolgozott. Habilitációs Schriftje az amerikai modernista irodalom kánonjait mutatta be. Akadémiai doktori disszertációjában a szubjektumnak a nyelvfilozófiából és a posztstrukturalista irodalomelméletekből táplálkozó performatív elméletét dolgozta ki és mutatta be amerikai irodalmi szövegeken.

Öt könyv szerzője. Tanulmányait magyar és külföldi tudományos folyóiratok közölték (pl. Hungarian Journal of English and American Studies, Irodalomtörténeti Közlemények, Holmi, Pompeji, Jelenkor, Nagyvilág, Műút, valamint The Emily Dickinson Journal, American Quarterly, Journal of Pragmatics, Language and Style, Word and Image). Tudományos munkái a következő témakörökben jelentek meg: amerikai irodalmi kánonok, modernizmus és posztmodernizmus, nőirodalom, avantgárd és kísérleti hagyományok, valamint szubjektumelméletek, kánonelméletek, poétikai elméletek, a feminista irodalom- ill. kultúrakritika és az amerikanisztika elméletei.

Tudományos pályája elismeréseként 2010-ben a HUSSE és a Debreceni Egyetem által alapított, Országh László-díjjal tüntették ki.[2]2013-ban a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést, valamint Szent-Györgyi Albert-díjat vehetett át.

Publicisztikáit a Washington Post és az International Herald Tribune közölte, s megjelentek a washingtoni Kongresszusi Évkönyvben (Congressional Record) is.

Számos szakmai szervezet mellett tagja a Magyar Atlanti Tanácsnak és a Professzorok Batthyány Körének.

Munkái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Bollobás Enikő életrajza
  2. Országh Award. Husse.hu. (Hozzáférés: 2014. május 25.)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Videotorium, előadások az ELTE BTK Amerikanisztika Tanszékén