Bolia menti csata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bolia menti csata
Térkép
Bolia menti csata (Magyarország)
Bolia menti csata
Bolia menti csata
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 40′ 60″, k. h. 18° 03′ 00″Koordináták: é. sz. 47° 40′ 60″, k. h. 18° 03′ 00″

A Bolia menti csata a Kárpát-medence a Hun Birodalom bukása utáni történetét meghatározó ütközet volt. A csatában a Theudemir vezette keleti gót birodalom döntő győzelmet aratott az ellene szövetkezett törzsek fölött. Nem tudni, hogy pontosan melyik folyó is lehetett a Bolia — egyes történészek az Ipolyra gyanakszanak; Kiss Attila szerint ez a Sárvíz lehetett.

A szövetségesek[szerkesztés]

A gótellenes szövetséget valószínűleg a szvébek vezették; a csatában Hunimund és Halarich vezetésével harcoltak. A szarmaták két vezére Beuca és Babai volt, a szkír csapatokat Edika király, Attila egykori bizalmasa és Hunvulf vezette. Különböző szerződésekkel gepida, rúgi és herul segédcsapatok is támogatták őket.

A csata és eredménye[szerkesztés]

Az csata lefolyásáról nincs információnk. A vezérek közül elesett Edika szkír király; fia, Odoaker ekkor menekült Itáliába.

Források[szerkesztés]

  • Magyar nagylexikon IV. (Bik–Bz). Főszerk. Élesztős László, Rostás Sándor. Budapest: Akadémiai. 1995. 247. o. ISBN 963-05-6928-0  
  • Attila Kiss: Der goldene Schildrahmen von Sárvíz aus dem 5. Jahrhundert und der Skirenkönig Edica, Alba Regia 26 (1997)