Boleophthalmus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Boleophthalmus
Boleophthalmus pectinirostris
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Öregrend: Percomorpha
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Gébalkatúak (Gobioidei)
Család: Gébfélék (Gobiidae)
Alcsalád: Oxudercinae
Günther, 1861
Nem: Boleophthalmus
Valenciennes, 1837
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Boleophthalmus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Boleophthalmus témájú kategóriát.

A Boleophthalmus a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, ezen belül a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe, a gébfélék (Gobiidae) családjába és az iszapugró gébek (Oxudercinae) alcsaládjába tartozó nem.

Előfordulásuk[szerkesztés]

A Boleophthalmus-fajok Ázsia, az indonéz szigetek és Ausztrália mangroveval benőtt partjain, valamint e térségeken levő folyótorkolatokban élnek. Az Indiai- és a Csendes-óceánokba ömlő folyómenték lakói.

Megjelenésük[szerkesztés]

E halak hossza fajtól függően 11,1-22 centiméter között van. Két fajon kívül, az összes többinek az állkapocscsontján levő fogaikon kis dudorok láthatók. A nagy szemeik magasan kiállnak a fejükből. Az oldalvonalaik és a tarkóik tájéka fajtól függően, kisebb-nagyobb mértékben pikkelyezett. E fajok sötétebb színű testén és fején fehéres vagy kékes, kis pontok láthatók.

Életmódjuk[szerkesztés]

Az árapálytérségben levő mangroveerdőkben, illetve a tengerpartokon élnek. Főleg a trópusokon levő brakkvizeket kedvelik, de édes- és sósvízben is fellelhetőek. Apálykor az üregeikbe húzódnak vissza. A levegőből veszik ki az oxigént. A táplálékuk fajonként eltérő, de főleg a következő három összetevőből áll: algák, kovamoszatok és kisebb rákok.

Felhasználásuk[szerkesztés]

A Boleophthalmus-fajoknak csak kis halászati értékük van. Azokat a fajokat amelyeket mégis kifogják, vagy csaliként vagy a hagyományos orvoslás részeként hasznosítják.

Rendszerezés[szerkesztés]

Boleophthalmus boddarti

A nembe az alábbi 6 faj tartozik:

Források[szerkesztés]

  • Boleophthalmus FishBase
  • ITIS szerinti rendszerbesorolása
  • Kailola, P.J., 1991. The fishes of Papua New Guinea: a revised and annotated checklist. Vol. III. Gobiidae to Molidae. Research Bulletin No. 41, Research Section, Dept. of Fisheries and Marine Resources, Papua New Guinea. 153 p.
  • Murdy, E.O., 1989. A taxonomic revision and cladistic analysis of the Oxudercine gobies (Gobiidae: Oxudercinae). Records of the Australian Museum, Supplement 11:93 p.
  • Talwar, P.K. and A.G. Jhingran, 1991. Inland fishes of India and adjacent countries. Volume 2. A.A. Balkema, Rotterdam.
  • Masuda, H., K. Amaoka, C. Araga, T. Uyeno and T. Yoshino, 1984. The fishes of the Japanese Archipelago. Vol. 1. Tokai University Press, Tokyo, Japan. 437 p. (text).
  • Polgar, G., Z. Jaafar and P. Konstantinidis, 2013. A new species of mudskipper, Boleophthalmus poti (Teleostei: Gobiidae: Oxudercinae) from the Gulf of Papua, Papua New Guinea, and a key to the genus. Raffles Bull. Zool. 61(1):311-321.