Boilerplate (robot)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Boilerplate
Megjelenési információk
Első megjelenésBoilerplate weboldal
2000 júliusa
MegalkottaPaul Guinan
Boilerplate adatai
Fajarobot
TársaiArchibald Campion professzor
A Wikimédia Commons tartalmaz Boilerplate témájú médiaállományokat.

Boilerplate (magyarul: kazánlemez) egy kitalált robot, amely a története szerint a viktoriánus korban és a korai 20. században létezett és cselekedett. Valójában a portlandi Paul Guinan amerikai művész alkotta meg a történetét 2000-ben.[1] A robot eredetileg egy képregényben szerepelt volna, ám a Guinan által létrehozott „alternatív történelmi” avagy áltörténelmi weboldalon jelent meg először és innen vált ismertté. Megjelenése óta más médiákban is felbukkant.

Kifejlesztése[szerkesztés]

Boilerplate első alkalommal a Paul Guinan által 2000-ben készített weboldalon tűnt fel. A Boilerplate weboldal egy nevezetes robot történetét részletezi; a robotot a történet szerint a 19. század végén készítették. A weboldalon photoshop szoftverrel készített „archivált fotók” láthatók, amelyeken Boilerplate (valójában egy kb. 30 centiméteres csuklókkal tagolt mozgatható modell) szerepel különböző történelmi alakok társaságában, mint például mint például Teddy Roosevelt és Pancho Villa.[2] Mikor Guinan felismerte, hogy a weboldal néhány látogatója komolyan (értsd: készpénznek) veszi a történetet, és ezzel egy önkéntelen beugratást hozott létre, úgy döntött, hogy végigviszi a kísérletet és meglátja, hogy mennyire tudja hitelessé változtatni a karaktert. A figurához történeteket gyártott, ügyelve arra, hogy a nem kitalált, valódi történelmi események leírása pontos legyen. A motivációit egy 2002-es interjúban így magyarázta:

„Természetesen igen boldog voltam, hogy elértem a célomat, – mondta – keresztülvittem, hogy ez a dolog hitelesnek látszódjon, és az emberek bevették. Ez tehát siker! De mint amatőr történész, felelősséget is érzek a történet helyes értelmezéséért. Ezért rosszul éreztem magam a becsapás miatt. Ez egy vegyes csomag volt.”

Guinan és felesége, Anina Bennett a WonderCon képregény-, sci-fi és filmes találkozón 2010-ben

„Azonban, – folytatta – azt gondoltam, hogy ha ilyen reakciót kaptam, miközben nem is próbálkoztam komolyan, mi lett volna, ha tényleg komoly munkát fektetek bele?”[3]

Guinan úgy becsülte, hogy az oldal látogatóinak közel egyharmada fogadta el valódinak a kitalált történetet. Chris Elliott vígjátékíró például miközben felismerte, hogy Boilerplate egy kitalált szereplő, mégis úgy gondolta, hogy maga a „svindli” a 19. században keletkezett és a karaktert bele is foglalta egyik könyvébe (ld. alább).[4]

Guinan később kiterjesztette weboldalát a The History of Robots in the Victorian Era, azaz „A robotok története a viktoriánus korban” című oldallá, amelyen „valódi és elképzelt robotok a századfordulón” szerepelnek.

A szereplő története[szerkesztés]

Boilerplate-et Archibald Campion professzor alkotta az 1880-as években és az 1893-as chicagói világkiállításon, a kolumbuszi kiállításon mutatta be Chicagóban.[5] A robot nevezetesebb kalandjai között van egy antarktiszi expedíció, amely során megmenti az expedíció tagjainak életét, fél kézzel elhajtva az úszó jégtáblákat szabaddá teszi a hajó útját, amellyel így aztán el tudnak hajózni.[6]

Mivel a robot alkotója által kinyilvánított rendeltetése az „emberek halálának megakadályozása a nemzetek közötti konfliktusokban”, Boilerplate csatába száll a spanyol–amerikai háború és a bokszerlázadás alatt. Campion és robotja megkerüli a Földet az Amerikai Haditengerészettel, némafilmeket készít, Mark Twainnel, Nikola Teslával és hasonló személyekkel bratyizik.[7]

Boilerplate aktív az első világháborúban is, de eltűnik Whittlesey őrnagy elveszett zászlóaljának kiszabadításakor, valószínűleg a németek fogságába esik, akik felépítését és működését akarják tanulmányozni. Ennek az elméletnek a támogatói rámutatnak a német hadi technológia óriási fejlődésére a két világháború között, amelybe beletartoznak az irányított rakéták, kísérleti sugárhajtású repülőgépek és fejlett tankok is.[8] A második világháború után Boilerplate felbukkan különböző események alkalmával, gyakran éppen Chicagóban.[8]

Egyéb médiákban[szerkesztés]

  • Paul Guinan és társszerzőként felesége, Anina Bennett (aki segít a Boilerplate webhely fenntartásában) megalkották a Boilerplate: History's Mechanical Marvel (Boilerplate: a történelem mechanikus csodája) című művet, ami a karakter kalandjainak illusztrált története. Ez a keménykötésű képeskönyv felöleli Boilerplate 25 éves létezését valamint a népszerű kultúrára tett későbbi hatását. A könyvet az Abrams Image adta ki 2009 októberében.[9] Guinan és Bennett korábban már együttműködtek az IDW Publishing kiadó által megjelentetett Heartbreakers képregényben, valamint a 2005-ben megjelent „Heartbreakers Meet Boilerplate” (A szívtörők találkozása Boilerplate-tel) egyszeri kiadású képregényben, ebben is szerepel Boilerplate[4] és jelölték őket egy Eisner-díjra is.[10]
  • Boilerplate karakterként megjelenik Chris Elliott 2005-ös regényében, a The Shroud of the Thwacker címűben, amely egy áltörténelmi thriller. Elliott hibásan úgy vélte, hogy a Boilerplate weboldal egy 19. századra visszamenő beugratást mutat be és a weboldalon megjelent anyagokat bele is foglalta a művébe, miközben nem ismerte fel, hogy azok nem szabadon felhasználható anyagok. Miután figyelmeztették a valószínű szerzői jogsértésre, Elliott és Guinan megállapodásra jutottak, amely lehetővé tette a karakter felhasználását az Elliott könyvéből és annak jövőbeli kiadásaiból származó bevétel bizonyos százalékáért cserébe.[1][4]
  • Boilerplate szerepel a kanadai Stars indie popegyüttes 2008-as Sad Robots (EP) című lemezének borítóján, valamint a 2008–9-es koncertkörútjuk reklámanyagain.[11]
  • A Paramount Pictures megszerezte a megfilmesítés jogát, J. J. Abrams producer és Bad Robot Productions gyártócégének közreműködésével.[12]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b MacDonald, Heidi. „The Inadvertent Plagiarist: Chris Elliott Meets Boilerplate”, Publishers Weekly, Reed Business Information, 2005. november 1.. [2015. április 13-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. január 21.) 
  2. Regan, Jim. „The History of Robots in the Victorian Era”, csmonitor.com, The Christian Science Monitor, 2004. január 16. (Hozzáférés: 2009. január 21.) 
  3. Dooley, John. „The Factual Fiction of Paul Guinan's Hysterical Hoax”, Portland Mercury, Index, 2002. november 7. (Hozzáférés: 2009. január 21.) 
  4. a b c Wyatt, Edward. „The Strange Case of the Spoofer Captured by a Spoof”, The New York Times, The New York Times Company, 2005. november 1. (Hozzáférés: 2009. január 21.) 
  5. Guinan, Paul: Boilerplate: History of a Victorian Era Robot. Big Red Hair. (Hozzáférés: 2009. január 21.)
  6. Guinan, Paul: Boilerplate in Antarctica. Big Red Hair. [2009. február 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 21.)
  7. https://www.amazon.com/dp/0810989506
  8. a b Guinan, Paul: The Disappearance of Boilerplate. Big Red Hair. [2008. december 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 21.)
  9. Barton, Randall. „Victorian robot is a history emcee”, The Portland Tribune, Pamplin Media Group, 2009. január 22.. [2009. január 29-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. január 26.) 
  10. Chris Ware, Warren Ellis Garner Most Nominations for 2006 Eisners. Comic-Con International, 2006. [2006. június 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 21.)
  11. Band adopts Boilerplate as mascot for North American tour”, Periscope Studio, 2008. október 4.. [2009. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2009. január 21.) 
  12. J.J. Abrams producing period robot movie 'Boilerplate' (exclusive)”, Heat Vision, The Hollywood Reporter, 2010. július 29.. [2010. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2010. július 31.) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Boilerplate (robot) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Boilerplate (robot)
A Wikimédia Commons tartalmaz Boilerplate (robot) témájú médiaállományokat.