Bogdán István (festő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bogdán István
Bogdán István egy kiállítása megnyitóján (2006)
Bogdán István egy kiállítása megnyitóján (2006)
Született1943. június 5. (80 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásafestő, grafikus,
heraldikus,
heraldikai szakíró,
illusztrátor
A Wikimédia Commons tartalmaz Bogdán István témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bogdán István (Budapest, 1943. június 5.–) festő, grafikus, heraldikus, heraldikai szakíró és illusztrátor.

Élete[szerkesztés]

Felmenői közül többen is szívesen foglalkoztak festéssel, köztük nagyapja és apja is – aki az Országos Levéltár történésze volt –, így már ő maga is fiatalon grafikusnak készült, alkalmazott grafikát és festészetet tanult. Elsősorban akvarelltechnikát használ, de fémmel is dolgozik: lakóhelyén, Solymáron 1982-ben Szent Vendelt ábrázoló köztéri réz domborművet készített, 1989-ben korábbi feljegyzések alapján rekonstruálta a községi hősök emlékművén lévő címerről 1949-ben eltávolított koronát, 2009-ben pedig a PEMŰ 50 éves évfordulójára készített emlékdomborművet.

Szakterülete a heraldika – egyik fő küldetésének a családi címerek hiteles megfestését tekinti –, több száz családi címert és heraldikus ábrázolást festett. 1990-ben heraldikailag helyes, új címert tervezett Solymár számára is, amit az önkormányzat képviselő-testülete el is fogadott és rendeletet hozott a használatáról. A lakosság hangadó része nem fogadta el a változást, és visszakövetelte a Bokros Ferenc által festett megszokott, romantizáló stílusú, címertanilag viszont helytelen eredetit; a vitát végül maga az alkotó döntötte el azzal, hogy két év után visszavonta a községnek tett felajánlását. Pályáját máskülönben nem a hasonló kudarcok jellemezték: Nagyrábé település például ma is az általa készített címertervet használja.[1]

Fentiek mellett számos más kisebb-nagyobb grafikai alkotása, logóterve, plasztikája ismert, vállalt könyvillusztrálásokat, emblématervezéseket, ő tervezte és készítette a solymári vár kútjának címeres domborművét.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]