Bob burgerfalodája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bob Burgerfalodája
(Bob's Burgers)
Bob's Burgers logo.png
A sorozat logója
Műfaj szitkom
vígjáték

Alkotó(k) Loren Bouchard
Főszereplő(k) H. Jon Benjamin
John Roberts
Dan Mintz
Eugene Mirman
Kristen Schaal

Ország Egyesült Államok
Évadok 5
Epizódok 76 (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő 22–24 perc
Sugárzás
Eredeti adó USAFox
Eredeti sugárzás USA2011. január 9. óta
Magyar adó magyarComedy Central
Magyar sugárzás magyar2011. október 4. óta
Státusz fut
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
TV.com-összefoglaló
PORT.hu-adatlap

A Bob Burgerfalodája (Bob's Burgers) egy amerikai animációs komédia. Premierje Amerikában 2011. január 9-én volt a Foxon. Magyarországon 2011. október 4-én mutatta be a Comedy Central az 1.évadot, keddenként. A sorozatot Loren Bouchard készítette és középpontjában a Belcher család áll, akik egy hamburger éttermet vezetnek. Április 7-én berendelték a sorozat 2. évadát. A második évad 2012. március 11-én indult. 2012. május 14-én bejelentették a 3.évadot, ami 2012. szeptember 30-án indult.

Cselekmény[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat a Belcher családról szól, akik egy hamburger éttermet vezetnek az Ocean Avenue-n, egy meg nem nevezett part menti városban (bizonyos források szerint Seymour's Bay). A sorozat készítője, Loren Bouchard egy 2012-ben készült interjúban elmondta, hogy a sorozat helyszíne egy észak-keleti Egyesült Államokbeli tengerparti város. Az étterem egy kétszintes sorház aljában van, ami egy temetkezési vállalat és olyan bolt között helyezkedik el, aminek mindig más a bérlője. A család közvetlen az étterem fölött lakik. A burgerfaloda egy feltörekvő étterem, ami erősen függ az utcai reklámoktól és a vidámpark forgalmától. A Wonder Wharf, ami a mólón található a fűút végén, a különc milliomos, Calvin Fischoeder tulajdona, aki sok más épületet is birtokol a városban, beleértve azt a házat is, ahol Bob étterme és a Belcher lakás van.

A sikerhez vezető út nem könnyű. Bobnak sok más étteremmel versenyeznie kell. Legnagyobb riválisa Jimmy Pesto pizzériája, aminek a tulajdonosát Bob különösen nem kedveli. Bob éttermét sok más szerencsétlenség is éri. Például a sorozat főcímében a Burgerfaloda leég, rágcsálók árasztják el a helyet, és betöri az ablakot egy villanypózna. Mind ennek ellenére Bobnak van egy kicsi, de hűséges törzsvendég köre.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Belcher család[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Robert "Bob" Belcher Jr. (H. Jon Benjamin) - Linda férje, Tina, Gene és Louise apja, idősebb Bob Belcher fia, és a sorozat főszereplője. Második generációs étterem tulajdonos, egy eddig még nem közölt észak-keleti Egyesült Államokbeli part menti városban. Gyermekkorát pocséknak írja le, mert apja soha nem engedte játszani. Bár rossz üzletvezető és nagyon peches, hamburger sütésben verhetetlen. A hamburger készítés akkor fogalmazódott meg benne, amikor egy vendég tonhalas szendvicset rendelt és Bob helyette burgert adott neki, amíg apja magára hagyta az étteremben, mert prosztata szűrésre ment. Ezek után úgy döntött, hogy kilép apjától és saját éttermet nyit, mert attól tartott apja soha nem engedné neki, hogy úgy süssön, ahogy akar.

Bob büszke arra, hogy a hamburgereket mindig minőségi húsból és zöldségekből csinálja a vendégeknek, még akkor is, ha ezért plusz kilométereket kell megtenni a helyi kereskedőkhöz. Legnagyobb életműve a Hússiás, ami egy steak szósszal töltött húspogácsa, wellington burgerben. Bob allergiás a homárra.

Bob is szeret inni, ahogy Linda is, és több részben is vicc tárgyát képzi, hogy Bob és Linda lerészegednek.

Magyar hangja: Rosta Sándor.

  • Linda Belcher (John Roberts) – Bob felesége, Tina, Gene, és Louise anyja. Mielőtt hozzáment volna Bobhoz, Hugo menyasszonya volt, aki a helyi tisztiorvos. Linda vonzódása Bobhoz részben a munkájában való elhivatottság miatt van, de a gyakori pénzügyi problémák ellenére is hűsége és odaadó feleség, annak ellenére, hogy 10 év alatt még nem voltak egyszer sem nászúton vagy szabadságon. Vonzódik a bajszokhoz és azt mondja, Bob elcsúfítja magát, ha leborotválja a bajszát. Szenvedélyei közé tartozik továbbá a vacsora színház, a porcelán babák, Tom Selleck, tengeri témájú romantikus regények és a terhes jóga. Ő vezeti az étterem könyvelését, bár könyvelési szokásai megkérdőjelezhetők. Kedveli az alkoholt és gyakori mondása, hogy "Anyu nem részeg, csak jól érzi magát."

Linda nyitott, furcsa New Jersey-i akcentusa van és némileg különc. Szereti a problémákat rendhagyó módon megoldani, bár néha túl optimista és derűlátó, így a végén a dolgok elferdülnek.

Magyar hangja: Forgács Gábor.

  • Tina Ruth Belcher (Dan Mintz) – A legidősebb Belcher gyerek és a család "kockája". Ez első részben az mondta, hogy autista, de a szülei egyből eloszlatták a kételyeit. Általában mély, monoton hangon beszél, részmunkaidősként dolgozik az étteremben és gyakran ő a szócső a Belcher gyerekek és a szülők között. Megpróbál megbirkózni a felnőtté válás nehézségeivel, és azt állítja, hogy zombikkal való bonyolult kapcsolata van. Megszállottan imádja a lovakat, a fiúkat (főleg ifjabb Jimmyt) és a farpofákat; számos részben leírja naplójába, hogy emberek fenekét érinti meg, ami számára a szexuális kapcsolat magasságait jelenti. Tina a korábbi epizódokban 12 éves, de a "Sheesh! Cab, Bob?" című epizódban betöltötte a 13-at. Magyar hangja: Pálmai Szabolcs
  • Gene Belcher (Eugene Mirman) – Az egyetlen fiú gyerek a családban. Nagyon lelkes, akárcsak az anyja. Gyakran reklámozza az éttermet hamburgernek öltözve, és arról álmodik, hogy egy nap híres zenész lesz. Gene valószínűleg 11 éves. Magyar hangja: Baráth István
  • Louise Belcher (Kristen Schaal) – A legfiatalabb a Belcher testvérek közül. Koraérett és intelligens, manipulatív és agresszív. Hajlandó kihasználni az embereket, hogy megszerezze, amit akar. Különös, fekete humora van és hobbija a zárak feltörése. A "Torpedo!" című epizódban megemlítik, hogy 9 éves. Louise mindig egy rózsaszín nyuszifüles fejfedőt visel, napszaktól és élethelyzettől függetlenül. Magyar hangja: Bogdányi Titanilla

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bob's Burgers című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.