Blood Lad

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Blood Lad
A Blood Lad főszereplői: Blood Charlie Staz (elöl), Janagi Fujumi (balra), Wolf (jobbra), Hydra Bell (hátul)
A Blood Lad főszereplői: Blood Charlie Staz (elöl), Janagi Fujumi (balra), Wolf (jobbra), Hydra Bell (hátul)
ブラッドラッド
Buraddo Raddo
Műfajszeinen, akció, vígjáték, fekete humor, eccsi, természetfeletti
Manga
ÍróKodama Júki
RajzolóKodama Júki
Ország Japán
KiadóKadokawa Shoten
AntológiaYoung Ace
Megjelenés2009. szeptember 4.
Nemzetközi kiadások
 Egyesült ÁllamokYen Press
 BrazíliaPanini Comics
 FranciaországKurokawa
 KanadaYen Press
 NémetországTokyopop
 OlaszországPanini Comics
 SpanyolországNorma Editorial
 TajvanKadokawa Media
Kötetek9
Light novel
ÍróKei Jaszaka
IllusztrátorJosino Kanata
OrszágJapán Japán
Megjelenés2013. július 1.
Manga: Bloody Brat
ÍróKodama Júki
RajzolóKodama Júki
OrszágJapán Japán
KiadóKadokawa Shoten
Megjelenés2012. szeptember 25.
Nemzetközi kiadások
 Egyesült ÁllamokYen Press
 KanadaYen Press
Televíziós anime
RendezőMiva Sigejuki
ÍróKonuta Takesi
ZeneHajasi Júki
StúdióBrain’s Base
OrszágJapán Japán
Csatornatvk, Tokyo MX, BS11, Sun TV
Első sugárzás2013. július 7. –
2013. szeptember 8.
Nemzetközi sugárzások
 Egyesült ÁllamokViz Anime, Neon Alley
 FranciaországNolife
 KanadaViz Anime, Neon Alley
KiadóKadokawa Shoten
Nemzetközi kiadások
 Egyesült ÁllamokViz Media
 FranciaországDybex
 KanadaViz Media
 NémetországNipponart
Epizódok10 (epizódlista)
OVA
StúdióBrain’s Base
OrszágJapán Japán
Megjelenés2013. december 10.

A Blood Lad (ブラッドラッド; Buraddo Raddo?) japán mangasorozat, amelyet Kodama Júki ír és illusztrál. A sorozat Staz, a szürreális Démonvilág egy vámpírja és Fujumi, egy hétköznapi lány történetét követi. Fujumi véletlenül egy portálon keresztül a Démonvilágba kerül, ahol megöli egy húsevő növény és szellemmé változik. Staz felelősséget vállal a lány iránt és segít neki visszaszerezni az életét.

A mangát a Young Ace mangamagazin publikálja 2009. szeptember 4-e óta, az egyes fejezeteket tankóbon kötetekbe is összegyűjtötték, 2010. májusa és 2013. júliusa között kilenc kötet jelent meg a Kadokawa Shoten kiadásában. A manga angol nyelvű kiadásának jogát a Yen Press szerezte meg.

A mangából egy tízrészes animeadaptáció is készült a Brain’s Base gyártásában, amelyet 2013. július 7-e és 2013. szeptember 8-a között vetített a Tokyo MX, a BS11, a tvk és a Sun TV. Az anime online vetítési és házi videó forgalmazási jogait a Viz Media szerezte meg. A Neon Alley szintén vetíti online. 2013. december 10-én egy OVA-epizód is megjelent szintén a Brain’s Base gyártásában.

Cselekmény[szerkesztés]

A Blood Lad Blood Charlie Staz, a szürreális Démonvilág egy otaku vámpírja és Jagani Fujumi, egy hétköznapi lány történetét követi. A manga- és animerajongó Staz, a Keleti Démonvilág bandavezére tengeti napjait, amikor Fujumi véletlenül egy portálon keresztül az ő területén köt ki. Staz befogadja a lányt, mivel most lát először embert, de később megöli egy húsevő növény és szellemmé változik. Staz felelősséget vállal a lány iránt és segít neki visszaszerezni az életét. Fujumi elmondja, hogy egy portálon keresztül jutott ide, amin fekete függöny van és el is vezeti oda Stazt. Később találkoznak Hydra Bellel, aki elárulja, hogy övé a portál, de valaki ellopta tőle és a tolvaj irányítása alatt áll. Bell egy keret segítségével tudja manipulálni a teret egy pillanat alatt. Bell azt is elárulja, hogy az Ember Feltámasztásának Könyve Wolfnál, a Nyugati Démonvilág bandavezérénél van.

Staz, Fujumi és Mamedzsiró a Hatomune Transzporttal Nyugatra mennek, azonban Wolf sem tudja, hogy hol van a keresett könyv, ezért fogadást köt vele Staz: egy bowling meccsre hívja ki, ha veszít, segít megkeresni a könyvet, ha nyer övé Fujumi. A bowling meccs helyszínét azonban Bell kicseréli egy boxmeccsre, amit meg is szakít mindkét felet vesztesnek nyilvánítva. Bell végül felfedi, hogy mindvégig nála volt a könyv és odaadja Staznek. A könyvet viszont titkosírással írták és csak szerzője, Blood D. Braz tudja olvasni, aki Staz bátyja és a Démonvilág Akropoliszán él. Staznek még gyerekkorában bátyja elzárta erejét és el kellett menekülnie az akropoliszról, ezért utálatot érez iránta és nem kíván vele találkozni. Fujumi teste kezd eltűnni, ezért Wolf a Démonvilág őrült tudósához, Dr. Frankensteinhez viszi. Ezalatt Bell ráveszi Stazt és elteleportálja az akropolisz kapujáig, ahol megtámadja húga, Blood T. Liz mivel a család szégyenének tekinti, és a démonvilág börtönébe juttatja.

Itt Stazt meglátogatja bátyja és kiderül, hogy Liz valóban haragszik rá, mivel magányos, mióta elszökött. Braz Fujumi feltámasztásáért cserébe azt kéri Staztól, hogy pusztítsa el Frankenstein mesterséges démonait, köztük Akimot, mivel létezésük veszélyezteti a démon fajt, mialatt Frankenstein ugyanezt kéri Wolftól. Először Wolf száll harcba Akimmal, majd mire szinte minden varázsereje elfogy, megérkezik Staz. Braz még a börtönben eltávolította Staz szívéből az erejét korlátozó golyót, így teljes erejét használva győzi le Akimot, akinek testét elzárják. Braz elkezdi Fujumi kezelését, közben Liz és Fujumi összebarátkoznak, azonban nem sokkal később Fujumit elrabolják. Staz visszaküldi Lizt az akropoliszra, hogy a bátyja segítségét kérje, azonban Lizt és Brazt is letartóztatják és az Apafarkashoz, a Démonvilág jelenlegi királyához, szüleik gyilkosához viszik.

Közben kiderül, hogy a rabló Bell öccse, Hydra Knell. Bell – miután egy párbajban ismét alul maradt Stazzal szemben – bemutatja Stazt a családjának, ahol kiderül, hogy Bell és Fujumi anyja hasonmások az emberi és a démoni világból, majd összeolvadásuk után Neyl testesíti meg mindkettőjüket, és Neyl raboltatta el Fujumit, hogy láthassa. Ezalatt Braz összetűzésbe kerül az Apafarkassal, akivel közli, hogy tud a trónjára egy érdemesebb személyt, az Apafarkas pedig három nap ultimátumot ad neki, hogy odahozza elé ezt a személyt. Ezután Braz elmenekül. Heads Hydra, Bell és Knell apja kötelezi Stazt, hogy csak Fujumi akarata szerint cselekedhet, ezért Staz kérdőre vonja Fujumit, hogy valóban fel akar-e támadni és visszamenni az emberi világba. Fujumi úgy véli, hogy elsősorban apjának szüksége van rá, így igennel válaszol. Ezalatt Frankenstein és Braz Akim testéből felélesztik a Blood testvérek halott apját, a Démonvilág korábbi királyát.

Médiamegjelenések[szerkesztés]

Manga[szerkesztés]

A mangát Kodama Júki írja és illusztrálja és a Young Ace mangamagazin publikálja 2009. szeptember 4-e óta.[1] Az egyes fejezeteket tankóbon kötetekbe is összegyűjtötték és 2010. májusa és 2013. júliusa között kilenc kötet jelent meg a Kadokawa Shoten kiadásában. A manga angol nyelvű kiadásának jogát a Yen Press szerezte meg.[2]

Kötetek[szerkesztés]

# Kiadás dátuma Szereplők a borítón ISBN
1.
2010. április 28.[3]
Blood Charlie Staz, Mimic Yoshida, Wolf, Deku, Mamedzsiró, Saty Japán ISBN 978-4-04-715433-9[3]
2.
2010. július 31.[4]
Wolf, Blood Charlie Staz Japán ISBN 978-4-04-715496-4[4]
3.
2011. február 2.[5]
Blood Charlie Staz, Blood D. Braz Japán ISBN 978-4-04-715621-0[5]
4.
2011. június 2.[6]
Hydra Bell, Janagi Fujumi, Blood Charlie Staz, Mamedzsiró Japán ISBN 978-4-04-715714-9[6]
5.
2011. december 1.[7]
Blood T. Liz Japán ISBN 978-4-04-120015-5[7]
6.
2012. május 31.[8]
Goyle, Beros Japán ISBN 978-4-04-120285-2[8]
7.
2012. augusztus 31.[9]
Blood Charlie Staz, Siam Kid, Roi, Samu, Jasmine, Rasodo Japán ISBN 978-4-04-120412-2[9]
8.
2013. április 2.[10]
Blood Charlie Staz, Wolf-Daddy, Janagi Fujumi Japán ISBN 978-4-04-120700-0[10]
9.
2013. július 2.[11]
Blood Charlie Staz, Father Blood, Blood D. Braz, Blood T. Liz Japán ISBN 978-4-04-120733-8[11]

Anime[szerkesztés]

A mangából egy tízrészes animeadaptáció is készült a Brain’s Base gyártásában, Miva Sigejuki rendezésében, Konuta Takesi forgatókönyve alapján, Fudzsiszaki Kendzsi szereplőterveivel és Hajasi Júki zeneszerzésével.[12] A sorozat 2013. július 7-én debütált a tvk csatornán és nem sokkal később a Tokyo MX, a BS11, és a Sun TV is műsorra tűzte, majd 2013. szeptember 8-án fejeződött be. Az anime online vetítési és házi videó forgalmazási jogait a Viz Media szerezte meg. A Neon Alley szintén vetíti online.[13] Az anime nyitódala a ViViD May’n előadásában, záródala a Bloody Holic Nanri Júkától. 2013. december 10-én egy OVA-epizód is meg fog jelenni szintén a Brain’s Base gyártásában.

Epizódlista[szerkesztés]

# Epizód címe Első japán
sugárzás
1 Ő most már egy csontváz
Honedesita. (骨でした。; Hepburn: Honedeshita.?)
2013. július 7.
2 Hazatérés, de nem igazán
Tadaima va ivanai (ただいまは言わない; Hepburn: Tadaima wa iwanai?)
2013. július 14.
3 Mindvégig megvolt neked
Mottendzsan (持ってんじゃん; Hepburn: Mottenjan?)
2013. július 21.
4 Irány a Démonvilág Fellegvára
Dendó Makai e (殿堂魔界へ; Hepburn: Dendō Makai e?)
2013. július 28.
5 Azonosítatlan démoni tárgy
Mikakunin madzsin buttai (未確認魔人物体; Hepburn: Mikakunin majin buttai?)
2013. augusztus 4.
6 Ez barátság
Szore ga dacsi (それがダチ; Hepburn: Sore ga dachi?)
2013. augusztus 11.
7 Liz, először
Hadzsimete no Liz (はじめてのリズ; Hadzsimete no Rizu; Hepburn: Hajimete no Rizu?)
2013. augusztus 18.
8 Kettő egy kincs
Futari va treasure (ふたりはトレジャー; Futari va toredzsá; Hepburn: Futari wa torejā?)
2013. augusztus 25.
9 A szemüveg bűnei
Megane no cumi (メガネの罪; Hepburn: Megane no tsumi?)
2013. szeptember 1.
10 A sötét hős felemelkedése
The Dark Hero Rises (ダークヒーロー・ライジング; Dáku híró raidzsingu; Hepburn: Dāku hīrō raijingu?)
2013. szeptember 8.
OVA Nem vagyok macska
Vagahai va nekode va nai (我輩は猫ではない; Hepburn: Wagahai wa nekode wa nai?)
2013. december
 

Fogadtatás[szerkesztés]

Spick Mich a Blood Lad manga német kiadásáról szóló kritikájában írta, hogy a manga rajzstílusa alkalmanként a Soul Eaterre emlékeztette és hozzáfűzte, hogy az akció és horror rajongói szeretni fogják a sorozatot.[14]

Források[szerkesztés]

  1. Blood Lad Vampire Comedy Manga's Anime Adaptation Listed (angol nyelven). Anime News Network, 2011. május 18. (Hozzáférés: 2013. október 12.)
  2. Yen Press Adds Thermae Romae, Anything and Something, Umineko no Naku Koro ni (angol nyelven). Anime News Network, 2012. április 7. (Hozzáférés: 2013. október 12.)
  3. a b ブラッドラッド (1) (japán nyelven). Kadokawa Shoten. [2013. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 12.)
  4. a b ブラッドラッド (2) (japán nyelven). Kadokawa Shoten. [2013. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 12.)
  5. a b ブラッドラッド (3) (japán nyelven). Kadokawa Shoten. [2013. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 12.)
  6. a b ブラッドラッド (4) (japán nyelven). Kadokawa Shoten. [2013. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 12.)
  7. a b ブラッドラッド (5) (japán nyelven). Kadokawa Shoten. [2013. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 12.)
  8. a b ブラッドラッド (6) (japán nyelven). Kadokawa Shoten. [2013. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 12.)
  9. a b ブラッドラッド (7) (japán nyelven). Kadokawa Shoten. [2013. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 12.)
  10. a b ブラッドラッド (8) (japán nyelven). Kadokawa Shoten. [2013. augusztus 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 12.)
  11. a b ブラッドラッド (9) (japán nyelven). Kadokawa Shoten. [2013. október 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 12.)
  12. Blood Lad Anime Slated for 2013 by Brains Base (angol nyelven). Anime News Network, 2012. szeptember 1. (Hozzáférés: 2013. október 12.)
  13. Viz Media Adds Gargantia, Blood Lad TV Anime (angol nyelven). Anime News Network, 2013. július 5. (Hozzáférés: 2013. október 12.)
  14. Mich, Spick: Manga Tipp: Blood Lad (német nyelven). spickmich.de. [2013. november 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 12.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Blood Lad című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]