Blancpain

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Blancpain SA
TípusRészvénytársaság
Alapítva1735, Jehan-Jaques Blancpain
Székhely Svájc, Paudex
VezetőkMarc Hayek
AlapítóJehan-Jacques Blancpain
Iparágóraipar
TulajdonosThe Swatch Group
Formarészvénytársaság
Termékekluxusórák
AnyavállalataThe Swatch Group

Blancpain SA (Svájc)
Blancpain SA
Blancpain SA
Pozíció Svájc térképén
é. sz. 46° 34′ 47″, k. h. 6° 12′ 47″Koordináták: é. sz. 46° 34′ 47″, k. h. 6° 12′ 47″
A Blancpain SA weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Blancpain SA témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Blancpain luxusórák készítésével foglalkozó svájci óragyár, ami 1735 óta állít elő időmérő szerkezeteket. Az 1970-es évek óraipari válsága során a tönk szélére került és a túlélést az addigi függetlenségének a feladása jelentette. A cég így formálódott át a mai struktúrába és került a Swatch Group felügyelete alá.

A manufaktúra viszonylag kis példányszámban, de kizárólag mechanikus szerkezeteket készít. Ez éves szinten kevesebb mint 10.000 darabot jelent, viszont ezek közül sok egyedi vagy limitált példányszámú sorozat található. A modellpalettáról teljesen hiányoznak a kvarc és digitális számlappal szerelt darabok. Érdekessége még, hogy a mai napig a klasszikus céhes ipar jelei figyelhetők meg egy-egy termék elkészítésekor, vagyis egy órát egy órásmester készít a legelső munkafázistól az utolsóig. Ez akár hónapokat is jelenthet egy összetettebb óra esetében.

Szintén ide köthető a világ egyik legkomplikáltabb óraszerkezetének a megalkotása is - a Blancpain 1735-ös -, ami 745 különálló alkatrészből épül fel. Itt egy szerkezetbe sűrítve található meg mindaz, amit a mechanikus órák során eddig kitaláltak, mindezt rendkívül vékony tokba rendezve. Egy-egy ilyen órából mindössze egyetlen darab készül el évente. Eddig összesen 30 darab hagyta el a gyárat, így a legértékesebb órák között tartják számon a hozzáértők.

Kuriózum még a világ legkisebb (Calibre 101) és a világ legvékonyabb (Calibre 1153) szerkezetének a megalkotása is, melyeket 1984-ben, illetve 1989-ben építettek meg Blancpain néven.

További információk[szerkesztés]