Black Isle Studios

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Black Isle Studios
TípusAz Interplay leányvállalata
Alapítva1996
Megszűnt2003. december 8.
SzékhelyamerikaiOrange County, Kalifornia[1]
AlapítóFeargus Urquhart
IparágVideójáték-ipar
TulajdonosInterplay Entertainment
Formamagántulajdonban lévő vállalat
TermékekVideójátékok
AnyavállalataInterplay Entertainment

A Black Isle Studios weboldala
SablonWikidataSegítség

A Black Isle Studios az Interplay videójáték fejlesztő és kiadóvállalat egyik játékfejlesztő részlege, mely főleg számítógépes szerepjátékok készítésére specializálódott.

Bár már 1996-ban megalakult, a Black Isle Studios nevet csak 1998-tól, a Fallout 2 megjelenése óta használja. A név az alapító, Feargus Urquhart ötlete volt, aki skót származású. Leginkább az első két Fallout-játék készítőiként ismertek, valamint a kritikailag elismert Planescape: Torment-ről, és az Icewind Dale-ről. A cég 2003-ban szűnt meg, az Interplay csődjével egyidejűleg, majd 2012-ben feltámasztásra került azzal a céllal, hogy új szerepjátékokat fognak fejleszteni. Azóta a Black Isle csak névleg létezik, utolsó játékuk, amelyet kiadtak, a 2021-es Baldur's Gate: Dark Alliance remaster volt[2].

Története[szerkesztés]

1996-ban alapították, nevét a vezetője, Feargus Urquhart adta, skót származása okán. Noha hozzájuk kötik az első Fallout készítését is, a valóságban ezt nem teljes egészében ők csinálták, hanem az Interplay egyik önálló csapata, amely aztán beléjük tagozódott. 1998-ban több fontos ember távozott, mivel nem tudtak megegyezésre jutni abban a kérdésben, hogy hogyan épüljön fel a csapat a következő fejlesztéshez és megalapították a Troika Gamest.[3] Ezután készítették a nagy sikereket hozó Fallout 2, Planescape: Torment, és Icewind Dale című játékokat. A Baldur's Gate első és második részét ugyan nem ők, hanem a Bioware készítette, a kiadás rajtuk keresztül történt.

Az Interplay romló anyagi helyzete kihatással volt a folyamatban lévő fejlesztésekre. Le kellett állítaniuk a Torn névre hallgató, a rajongók és a kritika által is várt szerepjátékuk fejlesztését, valamit a Stonekeep 2-t is, helyette az Icewind Dale II-t kellett megcsinálniuk a kiadó kérésére, mert attól gyors bevételt reméltek. Utolsó fejlesztésük a "Baldur's Gate: Dark Alliance II" volt. 2003. december 8-án, mivel az Interplay csődöt jelentett, az egész csapatot szélnek eresztették, a stúdiót pedig bezárták.[4] Ekkor három játékuk állt fejlesztés alatt, amelyeket ezzel hivatalosan töröltek is: a Baldur's Gate III: The Black Hound, a Baldur's Gate: Dark Alliance III, és a Fallout 3[5]. A csapat nagy része új céget alapított Obsidian Entertainment néven.

2012. augusztus 22-én az Interplay bejelentette, hogy a stúdió kilenc év után újra létrejött, viszont már csak két ember maradt meg az eredeti stábból: Chris Taylor és Mark O'Greene. Céljuk ismét szerepjátékok készítése lett, az első projekt pedig a Fallout MMORPG-jogok elvesztése után a Project V13 kódnevű játék áttervezése lett. Ehhez az interneten próbáltak pénzt gyűjteni, az úgynevezett Black Isle Mayan Apocalypse Replacement (BIMAR) programon keresztül. Bár a fejlesztés hivatalosan soha nem állt le, ténylegesen 2015 óta nem végeztek rajta érdemi munkát.

Játékok[szerkesztés]

Saját fejlesztésű játékok[szerkesztés]

Kiadott játékok[szerkesztés]

Gyűjteményes kiadások[szerkesztés]

  • Black Isle Compilation (2002)
  • Black Isle Compilation Part Two (2004)

Leállított fejlesztések[szerkesztés]

  • Stonekeep 2: Godmaker (2001)
  • Torn (2001)
  • Fallout 3 (Van Buren) (2003)
  • Baldur’s Gate III: The Black Hound (2003)
  • Baldur’s Gate: Dark Alliance III (2004)
  • Project V13 (201?)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Black Isle Studios adatlap. IGN. [2011. május 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 4.)
  2. Baldur’s Gate: Dark Alliance 2 Re-Release is “On the Table” – Black Isle Studios (amerikai angol nyelven). GamingBolt. (Hozzáférés: 2023. május 31.)
  3. Blancato, Joe: A Troika felemelkedése és bukása. The Escapist. [2007. augusztus 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. augusztus 4.)
  4. Thorsen, Tor: Interplay bezárja a Black Isle Studiost. GameSpot, 2003. december 8. (Hozzáférés: 2011. augusztus 4.)
  5. Interplay shuts down Black Isle Studios - PC News at GameSpot. web.archive.org, 2006. április 24. [2006. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. május 31.)