Biszexualitás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Biszexuális szócikkből átirányítva)
A biszexuális büszkeség zászlaja

A biszexuális kifejezés azokat jelöli, akik mindkét nem iránt érezhetnek szexuális vonzalmat, vagy szerelmet, romantikus vágyakat. A biszexuális szót először a 19. században használták és a hermafroditákra alkalmazták. 1914-től kezdve hozták kapcsolatba a szexuális irányultsággal.

Leírás[szerkesztés]

Sigmund Freud elmélete szerint minden ember biszexuális lesz élete egy szakaszában.[1]

A biszexuálisok nem vonzódnak szükségképpen egyformán mindkét nemhez, mivel a biszexualitás gyakran egy bizonytalan pozíció homoszexualitás és heteroszexualitás között. Ráadásul a legtöbb biszexuálist az élete egy adott részében csak az egyik nem vonzza.[2]Egyesek mások által elsősorban a viselkedésük alapján homoszexuálisnak tartott személyek, saját magukat biszexuálisnak definiálják, vagy fordítva. Olyan heteroszexuálisokat, akik alkalomszerűen bonyolódnak homoszexuális (meleg vagy leszbikus) viselkedésbe, bi-curiousnak hívjuk. Vannak felnőtt emberek, akik hozzászoknak a homoszexuális viszonyokhoz, habár annak előtte nem gyakorolták, és elutasítóan vélekedtek róla, magukat pedig továbbra is heteroszexuálisnak tartják. Ez főként tengerészek, katonák, és fegyencek körében fordul elő. Lásd bővebben: helyzetfüggő szexuális magatartás.

Néhány biszexuális különbséget tesz a saját biológiai nemét (sex) és a társadalmit (gender) illetően. Itt megjegyzendő, hogy a saját nemi hovatartozás tudatosodása (férfi vagyok, nő vagyok) különböző dolgokon alapszik: felsorolhatók egyrészt a szomatikus ismérvek, másrészt a hagyományos magatartásbeli, maszkulin és feminin sajátosságok, sztereotípiák. A környezet szerepe nagy, például a kisgyermeket megdicsérik, ha neméhez illőn viselkedett.

A folyamatok magyarázatára több alternatív és párhuzamos ideológia is igényt tart. Egyelőre abszolút fölényét egyik sem bizonyította.

A biszexualitás gyakran félreértett, hasonló légkör lengheti be, mint a házasságtörés, és a poligámia kifejezéseket. Népszerű téves értelmezés, hogy a biszexuális ember szexuális orientációjának ezen definíciójával azt fejezi ki, hogy mind nővel mind férfival szívesen folytat szexuális aktust – egy időben. Aki biszexuális nem vesz részt szükségképp kétszer annyi szexuális aktusban sem, mint más. „Ami bi, az még nem kétszer annyi.”.[3]

Freud szerint a biszexualitás nem tisztán biológiai fogalom, későbbi analitikusai szerint leginkább a nemek elkülönülése közötti bizonytalanságot fejezi ki.[4]

A biszexuális ebben az értelemben ha férfi, vonzhatja a férfiasság megtestesülése, de maga a férfitest esetleg nem. Vagy kimutathatja egy konkrét személy felé irányuló vonzalmát akár szexuális úton is, de elutasíthatja az anális szexet egy másik férfival. Ha nő, a vonzalma alapja lehet a másik nőben részéről megtalált pozitív tulajdonságok összessége, miközben esetleg nem lép vele testi kontaktusba. (Lásd Band Suede, angol énekesnő, aki magát olyan nőnek jellemezte, aki vonzódik a nőkhöz, vagy a női nemhez, de nem létesített más nővel szexuális kapcsolatot.)

Biszexualitás a történelemben[szerkesztés]

Malcolm Lidbury: Hephaestion és Alexandrosz, Nagy Sándor legnagyobb szerelme gyerekkori barátja, Hephaestion volt

A férfi biszexualitásra több hivatkozás van (ókori görög kultúra), mint nőire, mindenesetre Szapphó, görög költőnő (Kr. e. 628 körül, – Kr. e. 568 körül) egy kitűnő példa.

Nagy Sándor makedón királyról tartják még, hogy biszexuális magatartást tanúsított, férfiszeretőt tartott, ivócimboráját Hephaestiont, akinek később magas rangú hivatali tisztet is ajándékozott.[5]

A biszexualitás szociális státusza[szerkesztés]

Történelmileg a biszexualitás nagyrészt mentes volt a társadalmi stigmától, ami a homoszexualitásra rányomta a bélyegét.

A meleg és leszbikus közösségekben ellenben gyakori a biszexuálisok negatív megkülönbözetése, mondván, hogy kapcsolataikban megbízhatatlanok, mert bármikor elcsábíthatja őket az ellenkező, esetleg az azonos nem. A meleg-leszbikus réteg további vádjai, hogy a biszexuálisok alibinek tartják fenn heteroszexuális kapcsolataikat, hogy társadalmilag elfogadhatók maradjanak, így nem veszik ki igazi részüket a homoszexualitás elfogadásában; valamint, hogy a biszexualitásuk csak egy „kapu” a később kibontakozó homoszexualitás felé. Ezt fejezi ki egy mondásuk: „Most még bi, később meleg” (Angol eredetiben: „Bi now, gay later”[6]).

Az is előfordul, hogy olyan személyeket azonosítanak a biszexuálisok egészével, akik homoszexuális tevékenységbe bonyolódnak, míg közben titokban házasok. Ezen emberek többsége férfi, internet, chat-segítségével keres kapcsolatot az anonimitása megőrzésével és nem identifikálja magát biszexuálisként, sem homoszexuálisként.[7]

Mindezektől a (pre)koncepcióktól eltekintve nem igazolható hitelt érdemlően, hogy a magukat biszexuálisoknak vallók mind homoszexuálisokká válnak, vagy, hogy az ő erkölcsi és normaérzékük alacsonyabb lenne más szexuális beállítottságú embertársaiknál. Egyes biszexuálisok nem érzik szükségét, hogy beilleszkedjenek a meleg- vagy leszbikuskultúrába, vagy akár a heteroszexuális világba, mert a hajlamuk inkább a (közéleti) láthatatlanság felé vonja őket. Más biszexuális pedig elhivatott, aktív alakítója saját közösségének, vallja a hetero, vagy akár a homoszexuális kultúrát.

Az a társadalmi nyomás, mely egyfajta állásfoglalásra kényszerítené a biszexuálisokat hatással lehet a mentális egészségükre. Különleges terápiás módszereket fejlesztettek ki, hogy megoldhassák a problémájukat.[8]

Világszerte viszonylag kevés támogatást nyújtó biszexuális közösség létezik, akik a hasonló tapasztalatokon keresztülment embereknek nyújtanak segítséget. Ezért a biszexuális coming out jóval nehezebb, mint amilyennek felületes pillantásra tűnik.

Fontosabb fogalmak[szerkesztés]

  • Pánszexuális, omniszexuális, anthroszexuális és pomoszexuális (posztmodern szexualitás), minden nemi lehetőség elfogadása. A pánszexualitás néha tartalmazza a vonzalmat kevésbé meghatározó szexuális tevékenység iránt, mint például a BDSM.
  • A bi-engedékeny (Bi-permissive): nem keresi aktívan a kapcsolatot az adott nemmel, de nyitott feléjük. A Kinsey-skála értéke nála 1-től 5-ig terjed. Szinonimái a „heteroflexibilis” vagy „homoflexibilis” (lásd Bi-kíváncsi).
  • Ambiszexuális: válogatás nélkül érez vonzalmat bármely nem iránt. A személyt aki magát ambiszexuálisnak azonosítja, azonos identitással érezhet testi, lelki és érzelmi vonzalmat szempontból nemre való tekintet nélkül.
  • Kíváncsi hetero: (tükörfordítás: Bi-curious='bi-kiváncsi'): a kifejezést általában személyes hirdetésekben találjuk meg, azoknál, akik magukat heteroszexuálisnak definiálják, de meleg/leszbikus tapasztalatok iránt érdeklődnek. E mögött gyakran sejtenek rejtett vagy elnyomott homoszexualitást.
  • Triszexuális: szójáték, aminek a biszexuális szó bi (kettő) előtagja az alapja. A tri szó jelentése (három). Komolyabb szóhasználatban a transzszexuális emberek iránti vonzalmat értjük alatta.
  • Bifóbia: a biszexuális magatartástól, a biszexuális emberektől való félelem, amit produkálhat mind heteroszexuális, mind homoszexuális személy, az eltérő életmód és gondolkodás miatt. A biszexuális személyek szintén lehetnek homofóbok, vagy heterofóbok. A fóbia megjelenésének oka általában a homoszexuálisok/heteroszexuálisok általi megkülönböztetés.
  • Passzívan-bi, vagy 'nyitott gondolkodású': egy olyan nem nemi-specifikus speciális időszak, amikor a személy nyitott a saját nemével való közvetlen kapcsolatra, de általában nem kezdeményez.
  • Aktívan-bi: egy olyan nemi-specifikus speciális időszak, mikor a kíváncsi/biszexuális személy közvetlen kapcsolatot kezdeményez.

Biszexuális szimbólumok[szerkesztés]

Biszexuális hold-szimbólumok
A biszexualitás zászlaja
Az egymást fedő háromszögek

A biszexuális azonosság egy közös szimbóluma a biszexuális „büszkeségzászló”, a pride-flag, aminek az felső részén látható rózsaszín csík a homoszexualitást, az alsó kék a heteroszexualitást és a középen a kikevert lila a biszexualitást jelképezi.

A biszexuális azonosság egy másik szimbóluma, ami ugyanezt a színösszeállítást alkalmazza az egymást fedő rózsaszín és kék háromszögek kombinációja. A rózsaszín háromszög a jól ismert nácikra visszavezethető homoszexuális szimbólum, kettejük fedésénél a szín lila.

Sok homoszexuálisnak és biszexuálisnak van fenntartása a rózsaszín háromszög használatával kapcsolatban, annak a második világháborúra visszanyúló, komor múltja miatt.

Ezért egy dupla holdszimbólumot terveztek, jelentését a Mars és Vénusz asztrológiai jelével szokták magyarázni (képviselendő a heteroszexuális uniót). A kép nyitottsága pedig a biszexuálisok nyitottságát hivatott jelképezni.

A két félhold nem pontosan a derekánál ér össze, hanem ferdén szimmetrikus. A szivárványszíneket mellőzve, amit inkább a homoszexuális közösséghez társítanak, ez a hold szimbólum is lila-rózsaszín és kék, egyetlen összefüggő színátmenetet alkotva, ami kékből indul az egyik végén és a rózsaszínen és a lilán keresztül lesz újra eléri ugyanazt a tónust, a másik félhold másik csúcsán.

Biszexualitás az állatvilágban[szerkesztés]

Az emberen kívül sok állatfaj is mutat szintén biszexuális viselkedést. Az emlősök közül a bonobó (vagy törpecsimpánz). A példák kiegészíthetők a sirályok néhány fajával és a Humboldt-pingvinekkel, illetve néhány hal- és rákfélével.[9]

Biszexualitás a kultúrában[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Regény[szerkesztés]

Számos figyelemre méltó regény szerepeltet biszexuális szereplőket.

  • Anne Rice: Cry to Heaven, Vampire Chronicles (1-13. Lestat de Lioncourt)
  • Rosamond Lehmann: Dusty Answer
  • Alice Walker: The Color Purple
  • Scott Spencer: Végtelen szerelem (Endless Love)
  • André Aciman: Szólits a neveden
  • André Aciman: Találj rám

Szakirodalom:

  • Marjorie Garber: VICE VERSA: Bisexuality and the Eroticism of Everyday Life

Képregények[szerkesztés]

A Love and Rockets (1981-1996) című grafikus novella szereplői, vagy a Krazy Kat (1913-1944) című képregénycsík szereplője, aki nemi válogatás nélkül esik szerelembe.

Filmek[szerkesztés]

  • Rocky Horror Picture Show (The Rocky Horror Picture Show): Richard O'Brien és Jim Sharman „The Rocky Horror Show” című színdarabja alapján.
  • Henry and June (Henry and June): 1990-es amerikai film. A történet 1931 bohém Párizsában játszódik, ahol Henry Miller, író és felesége, a titokzatos és kísértetiesen érzéki June éli a művészek excentrikus, öntörvényű napjait. Amikor a fiatal Anais Nin egy napon találkozik az extravagáns kettőssel, csakhamar véglegesen a bűvkörükbe kerül.
  • Brokeback Mountain – Túl a barátságon
  • Dr. House: amerikai tv-sorozat, ahol a 13-as (Thirteen) nevű szereplő biszexuális.
  • A visszatérők[10]

Egyéb média[szerkesztés]

Biszexuális személyek[szerkesztés]

Szexuális orientációjukat nyíltan felvállaló személyek:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Freud, Sigmund (angolra fordította A.A. Brill), Three Contributions to the Theory of Sex, Dover Publications, 128 oldal, ISBN 0-486-41603-8
  2. NEITHER HOMOSEXUALITY NOR HETEROSEXUALITY. [2011. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. július 3.)
  3. A SZERELEM KÉTSÉGEI. [2007. június 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. július 4.)
  4. JACQUES LACAN ÉS A NŐI SZEXUALITÁS
  5. The Love of Alexander III of Macedon, Known as "The Great". [2004. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. július 3.)
  6. Az idézet az angol wikiből
  7. Boykin, Keith (2005-02-03). [10 Things You Should Know About the DL. http://www.keithboykin.com/arch/2005/02/03/10_things_you_s Archiválva 2007. június 25-i dátummal a Wayback Machine-ben 2007-02-23].
  8. DeAngelis, Tori (02 2002). A new generation of issues for LGBT clients. Monitor on Psychology. American Psychological Association. 2007-02-16.
  9. Diamond, Milton (1998). Bisexuality: A Biological Perspective. Bisexualities – The Ideology and Practice of Sexual Contact with both Men and Women. (2007-02-17).
  10. (2020. október 12.) „A visszatérők” (magyar nyelven). Wikipédia.  
  11. a b Az AfterEllen.com készített egy 100-as listát, melyre a leszbikus és biszexuális nőknek legjobban tetsző hölgyek kerültek fel, korra, bőrszínre és stílusra való tekintet nélkül. Néhányukat apró csillaggal jelöltek meg a neve mellett, ők nyíltan leszbikusak vagy biszexuálisak és közöttük A. Jolie vagy Kristanna Loken is.
  12. Életrajzírója, George Perry szerint „Igazából csak egy meleg kapcsolata volt, George Brackett-tel, a CBS rendezőjével, korai Los Angeles-i éveiben” (…) „Ez a szereposztó dívány esete volt.”
  13. "Nem hagyom magam egyetlen nemre korlátozni" Archiválva 2007. június 29-i dátummal a Wayback Machine-ben Madonna 36 évesen tett kijelentése
  14. 1985-ben megjelent életrajzában férfiak iránt érzett vonzalmát nyíltan vállalta. Lásd: Gary Carey: Marlon Brando: The Only Contender (St Martins Press, 1985) ISBN 0-312-51543-X
  15. "We know that Wilde engaged in sexual acts with males, loved obsessively at least one male, cultivated a style of male-male intimacy and of Aesthetic transgression, thought of himself as in a tradition fostered by Greek pederastic love, expressed guilt for his same-sex acts/desires." John Maynard, "Sexuality and Love," in A Companion to Victorian Poetry, Ed. Richard Cronin et al.
  16. http://pride.hu/masok/cikk2.php?sid=964[halott link] Rupert Everett hálószobatitkai
  17. Virginia Woolf brit írónő biszexuális volt, akárcsak Orlando című regényének kétnemű hőse. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. július 11.)

További információk[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Biszexualitás témában.

Külföldi[szerkesztés]

Magyar[szerkesztés]

Fontos fogalmak, kifejezések[szerkesztés]