Birinyivár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Birinyivár
Berény vára
Ország Magyarország
Mai településHangony
Tszf. magasság364 m

Épült13. század második fele
Elhagyták?
Állapotaelpusztult
Építőanyaga
Elhelyezkedése
Birinyivár (Magyarország)
Birinyivár
Birinyivár
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 48° 15′ 13″, k. h. 20° 08′ 52″Koordináták: é. sz. 48° 15′ 13″, k. h. 20° 08′ 52″

Birinyivár mára elpusztult vár a Heves–Borsodi-dombságban, Hangonytől 5 km-re északnyugatra, a magyar-szlovák határon található.

Elhelyezkedése[szerkesztés]

A vár egy hegygerincen 364 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. A gerincen 1,5 km-re keletre egy őskori eredetű sáncvár (Pogány-vár) is található.

Története[szerkesztés]

A várról egyetlen hiteles okleveles forrás maradt fenn 1297-ből, mely egy per kapcsán említi. Ez arról számol be, hogy 1285-ben a második tatárjárás idején a szomszéd birtokos (Balogi) Ivánka fia, Miklós ispán megrohanta és kifosztotta a várat, 40 márka értéket tulajdonítva el belőle. Birinyivár ekkor Hangonyi Péter fia Máté tulajdona volt. A támadás során Pétert megölték, Mátét pedig fogságba vitték. 1297-ben Máté 150 nemest sorakoztatott fel hogy mellette tanúskodjanak.

Feltárása[szerkesztés]

Birinyivárban régészeti feltárás még nem volt.

A várat Soós Elemér Berény váraként említi. Vende Aladár Gömör vármegye monográfiájában (1903) arról ír, hogy a várnak már nincs nyoma. Ila Bálint építését a 10. századra tette. A helyszínen először Dobossy László készített részletes leírást és alaprajzot és ő gyűjtötte össze a várra vonatkozó adatokat is. Fügedi Erik, Sándorfi György és Györffy György építését a 13. század második felére tették.

Leírása[szerkesztés]

A hegygerinc tetején elhelyezkedő plató 70x25 méter kiterjedésű. keleti oldala a legmeredekebb, itt nincs nyoma erődítésnek. A kicsit lankásabb nyugati oldalon a központnál 5-6 méterrel mélyebben fekvő teraszon egy mára betemetődött árok védte, mely észak és dél felé is elkanyarodott. Északról és délről természetes eredetű gerinc vezet a várhoz, melyen kisebb sáncok voltak. A vár területén helyenként mészhabarcs és téglatörmelék nyomait lehetett látni, mely kőépületek jelenlétére utal, nagy részét azonban fű borítja.

Források[szerkesztés]