Billabong

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Yellow Waters Billabong

A billabong ausztrál angol szó, a jelentése holtág. Az ausztrál őslakosok nyelvéből származik: billa jelentése patak, bong pedig halottat jelent.

Emellett billabong az egyik nemzetközileg legismertebb ausztrál szó, ausztrál "landmark", amellyel az Ausztráliába látogatók, illetve az ausztrál irodalommal ismerkedők nagyon gyakran találkoznak.

Ennek egyik oka, hogy a billabong népszerű márkanév, a Billabong International cég szörfruházati termékeinek neve, illetve így nevezik a perthi Peter's company cég pálcikás jégkrémét is.

A másik ok, hogy bár az angolnak van saját szava a holtágra, a betelepülők mégis a bennszülött szót vették át, és a billabong az ausztrál irodalom 19. századi kezdeteinek egyik gyakran használt szava lett. Ez az irodalom jórészt a bozótballada nevű, az ausztrál vidéken kifejlődött egyedi műfajból nőtt ki.

E műfaj leghíresebb képviselője Banjo Paterson. Az ő műve a talán legismertebb bozótballada, a Waltzing Matilda, amely Ausztrália legszélesebb körben ismert dalává vált. A billabong szó a vers nyitósorában szerepel („Once a jolly swagman camped by a billabong…”).

További információk[szerkesztés]