Epefesték

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Bilirubin szócikkből átirányítva)
The structure of bilirubin

Epefesték

IUPAC név
3-[2-[(3-(2-carboxyethyl)-5-[(3-ethenyl-
4-methyl-5-oxo-pyrrol-2-ylidene)methyl]-
4-methyl-1H-pyrrol-2-yl]methyl)-5-[(4-ethenyl-
3-methyl-5-oxo-pyrrol-2-ylidene)methyl]-
4-methyl-1H-pyrrol-3-yl] propanoic acid
Azonosítók
PubChem         250
Kémiai adatok
Képlet C33H36N4O6 
Moláris tömeg 584,662 g/mol
.

A bilirubin vagy epefesték a hem sárga színű, normális bomlásterméke. A vörösvérsejteket lebontó szervekben, lépben, májban, bizonyos típusú nyirokcsomókban keletkezik. (Ez adja a horzsolásokból szivárgó folyadék sárga színét, és ahelyi bevérzések fokozatos színváltozását is.) Bizonyos betegségekben (májgyulladás, epepangás, fokozott vörösvértestlebontás) megnő a vérszintje, és felhalmozódik a bőrben és a szem ínhártyájában (sárgaság; icterus).

A bilirubint keletkezési állapotában (indirekt, nem konjugált bilirubin) a májsejtek nem képesek kiválasztani. A májban ehhez glükuronsav kötődik (direkt, konjugált bilirubin), ez utóbbit a májsejtek az epébe választják ki, és az epén keresztül a bélbe kerül, ahol urobilinogénre bomlik. Ennek egy része felszívódik és visszakerül a májba. (Enterohepatikus körforgalom). Más része oxidációval urobilinné alakul, és a vizelettel kiválasztódik (ez adja a vizelet sárga színét). A vissza nem szívódott urobilinogén redukcióval szterkobilinné alakul a bélben, és a széklettel ürül (ez adja a széklet barna színét).

Kémia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A bilirubin molekulában négy pirrol kapcsolódik egymáshoz de nem alkotnak gyűrűt (nyitottak) (tetrapirrol); ezzel szemben a hemben a négy pirrolrész gyűrűt alkot, amit porfirinnek nevezünk.

A bilirubin szerkezete nagyon hasonló a fikobilin pigment szerkezetéhez, mely néhány algafajban fordul elő, melyek fényenergiát gyűjtenek vele, valamint a fitokrómhoz is, mellyel a növények a fényt érzékelik. Ezekben a molekulákban sem alkotnak a pirrolok gyűrűt (nyílt pirrollánc).

Fény hatására a többi pigmenthez hasonlóan a bilirubin konformációja is megváltozik. Ezt kihasználják a máj fejletlensége miatt sárgasággal született koraszülötteknél: a kék fénnyel megvilágított bilirubin jobban oldódik vízben, mint a nem megvilágított (ezért a beteg csecsemőt világítják). A normál terhesség után, időre született újszülötteknél is kialakul egy enyhe fokú, veszélytelen, "fiziológiás sárgaság" a magzati hemoglobin gyors lebomlása miatt.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ádám–Dux–Faragó–Fésüs–Machovich–Mandl–Sümegi: Orvosi biokémia. Medicina Könyvkiadó Zrt., 2006. 265. oldal. ISBN 963-242-902-8
  • Ganong, William F. : Az orvosi élettan alapjai (Medicina Kiadó 1990) ISBN 963-241-783-6
  • Kesztyűs Loránd: Kórélettan (Medicina Kiadó 1975) ISBN 963-240-016-X
  • Went István: Élettan (Medicina Kiadó 1962)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Epefesték témájú médiaállományokat.