Big Brother

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Big Brother egy valóságshow. Minden egyes szériában meghatározott ideig élnek meghatározott számú lakók egymással, egy, a külvilágtól teljesen elzárt, kamerákkal felszerelt házban. A lakók általában jelölések, majd kiszavazások útján jutnak el a fináléig, ahol csak egy valaki nyeri meg a fődíjat, ami legtöbbször pénzösszeg. A show alapötlete John de Mol fejében fogalmazódott meg egy nagyszabású gyűlésen az Endemol nevű cégben, 1997. szeptember 4-én. Még abban az évben elkezdtek agyalni a műsorszerkezeten. A címet még nem találták ki, ezért munkanévként a "de Gouden Kooi"-t (Az Aranybörtön) adták neki. Végül megtalálták az ideális címet, amit George Orwell 1948-as regénye, az 1984 ihletett. Az első Big Brothert 1999-ben láthatta a holland közönség a Veronica TV-n.

Eredeti formátum[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az eredeti holland logó

Minden egyes ország, amely megvette a licencet, némileg változtatott a formátumon, de a lényeg mindig ugyanaz: egy, a külvilágtól elzárt, ám különlegesen kialakított házba embereket költöztetnek, ahol minden egyes lépésüket kamerák veszik fel. A jelölés és kiszavazás közötti időköz változó. Van, ahol az egyik héten jelölnek, a másik héten pedig egy lakó elhagyja a házat, de van olyan ország is, ahol egy héten belül megtörténik mindez. A műsornak négy építőeleme van: a ház, a kiszavazás rendszere, a Nagy Testvér által kiadott heti feladatok és a titokszoba, ahol a legtöbb országban csak a Nagy Testvérrel lehet megosztani az érzelmeiket, véleményeiket és jelöléseiket. A kiszavazás rendszere a következő: a lakóknak meg kell jelölniük, legtöbb esetben két lakótársukat, akiket nem szeretnének a ház falain belül tudni. Aki a legtöbb szavazatot kapja, jelölt lesz. A jelöltek közül a nézőknek kell eldönteni, melyik játékos távozzon. Aki a legtöbb SMS-t, illetve telefonhívást kapja, veszít.

Eltérő formátumok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A magyar változat logója

Nemzetközi Big Brother
6 olyan Big Brother-verzió van, ahol országok összevontan szavazhatnak és vehetnek részt a játékon.

Afrika: Angola, Botswana, Ghána, Kenya, Malawi, Namíbia, Nigéria, a Dél-Afrikai Köztársaság, Tanzánia, Uganda, Zambia és Zimbabwe.
Balkán-félsziget: Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Szerbia.
Közel-Kelet: Bahrein, Egyiptom, Irak, Jordánia, Kuvait, Libanon, Omán, Szaúd-Arábia, Szomália, Szíria és Tunézia.
Csendes-óceáni térség: Chile, Ecuador és Peru.
Skandinávia: Norvégia és Svédország.
Egyesült Királyság: Nagy-Britannia, Észak-Írország és Írország.

Angliai újdonságok
A harmadik szériában Big Brother olyan feladatot adott egy lakónak, amit egy szombat este élő adásban kellett teljesítenie. Több ilyen adást nem is készítettek a kis nézettsége miatt. Ausztráliában azonban sikeres a formátum. Ott Friday Night Live címmel vetítenek ilyen adásokat.

Az ötödik széria a Nagy Testvér gonosz oldalát mutatta be, amikor Big Brother karaktere már-már gazemberré vált. Keményen büntetett, nehéz feladatokat és titkos küldetéseket adott a lakóknak. E formátumot Ausztráliában, Belgiumban, Bulgáriában, Horvátországban, Finnországban, Görögországban, Olaszországban, Hollandiában, az összevont skandináv verzióban, Szerbiában, Spanyolországban, Thaiföldön, a Fülöp-szigeteken és Mexikóban is láthatta a közönség.

A hatodik szériában titkos küldetéseket kaptak a lakók, melyeket ha sikeresen teljesítettek, luxuscikkeket nyerhettek.

A nyolcadik szériában csak nők költöztek be a házba, majd három nappal később kaptak egy férfit.

Az angliai szériák a negyedik sorozat óta mindig ún. "twist"-ekkel, azaz fordulatokkal nyitnak. A BB4-ben a beköltözést követő estén kellett szavazni a jelölt személyéről.

A BB5-ben a második napon arról kellett szavazniuk, ki nem érdemli meg a bőröndjét. A választás Kittenre került, így a játék alatt nem kapta meg bőröndjét.

A BB6-ban a beköltözéskor Nagy Testvér felszólította a lakókat, hogy valaki menjen be a titokszobába. Ezt Makosi tette meg elsőként, így ő lett a "szerencsétlen lakó", vagy a "tizenharmadik". Titkos küldetése az volt, hogy megutáltassa magát a lakókkal, így megkapja a legtöbb szavazatot. Ha nem sikerült volna, jelöltként indulhatott volna a pénteki kiszavazáskor, de mivel sikeresen véghez vitte feladatát, mentesült a jelöltség alól.

A BB7-ben az első napon megalakíttatták a lakókkal a Big Brotherhood-ot. Ki kellett hagyni három játékost a csapatokból, így esett ki elsőként Bonnie.

A BB8-ban csak nők (köztük egy ikerpár) költözött a házba. Később a játék folyamán férfiak is csatlakoztak.

A Celebrity BB3-ban Jackie Stallone meglepetésként csatlakozott a lakókhoz.

A Celebrity BB4-ben a hírességek mellett egy civil lány is beköltözhetett. Feladata az volt, hogy elhitesse a többi lakóval, ő maga is híresség.

A Celebrity BB5-ben egy korábbi szériából ismert játékos, Jade Goody és családja is beköltözött a házba.

Számos ország vetett és vet be fordulatokat a beköltözőshow-kon, mint például Ausztrália vagy az Egyesült Államok.

Amerikai újdonságok
Az amerikai verzióban szinte teljesen megváltoztatták a játékszabályt. Az első, tradicionális szériát leszámítva a lakóknak feladatokat kell megoldaniuk. A feladatokat megnyerő lakó lesz a ház feje (Head of Household; HoH). Az adott héten ő tehet csak jelölést, majd a jelöltek közül a lakóknak kell kiválasztaniuk a kiszavazottat. Az a jelölt, aki a legtöbb szavazatot kapja társaitól, kiesik a játékból. A harmadik szériában ismerhettük meg a vétójogot (Power of Veto), amit ha megszerez egy lakó, kiválthatja társát a jelöltség alól. A formátumot Brazília és Afrika vette meg.

A nyolcadik szériában egy lakó, a többi lakó tudta nélkül, ki lett jelölve Amerika játékosának (America's player). A nézők üzeneteket küldhettek neki, hogy miként alakuljanak kapcsolatok a házon belül. A szerkesztők csak néhány üzenetet választottak ki.

Big Brother sztárokkal[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Számos országban adaptálták a show VIP verzióját, amikor civilek helyett az adott ország ismert embereit költöztetik be a házba. A műsorok címei országonként változó, de javarészt a következők: Celebrity Big Brother vagy Big Brother VIP. A show előtt megállapodnak a készítők a leendő sztárszereplőkkel, hogy a majdani győztes nyereményének összegét egy alapítványnak kell felajánlania, de ettől függetlenül minden hírességnek fizetnek a bentlétért, ezzel biztosítva azt, hogy a sztárok nem fognak maguktól távozni. A szabályok ugyanazok, mint a szokásos formátumban, bár a Nagy Testvér nem veszi olyan szigorúan a sztárok kihágását. Számos országban nézettségi csúcsokat döntöget a show, először a hollandok vetítették 2000-ben.

A Hotel Big Brotherben a sztárok a Big Boss-szal (Nagy Főnökkel) együtt üzemeltettek egy szállodát. A befolyt pénzösszegeket jótékonyságra fordították. Nem volt jelölés, kiszavazás és nyertes.

A legújabb verzió az angol Big Brother: Celebrity Hijack, amit 2008 januárjában kezdett vetíteni annak anyacsatornája, a Channel 4. A műsorban ahelyett, hogy a sztárok költöznének be a házba, a szerkesztők 18 és 21 év közötti, "Nagy-Britannia legmeghökkentőbbnek és legsokoldalúbbnak" titulált fiataljait zárták össze. Különböző sztárok találnak ki számukra feladatokat, tartják a jelöléseket, beszélgetnek velük. Az új formátumra azért lett szükség, mert a Celebrity Big Brother 2007-ben nemzetközi botrányt kavart. A show-ban Jade Goody-t vádolták rasszizmussal, mivel rengeteget vitatkozott Shilpa Shetty-vel, az Indiából származó bollywoodi színésznővel.

Big Brother a Föld körül[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ország Csatorna Cím Szezonok Győztes
Afrika M-Net Big Brother Africa 1. széria (2003)
2. széria (2007)
3. széria (2008)
4. széria (2009)
Cherise Makubele
Richard Dyle Bezuidenhout
Ricardo Venancio
még nincs
Albánia Albánia Top Channel Big Brother 1. széria (2008)
2. széria (2009)
Arbër Çepani
Quetsor Ferunaj
Argentína Argentína Telefe Gran Hermano 1. széria (2001)
2. széria (2001)
3. széria (2002-2003)
4. széria (2007)
5. széria (2007)
6. széria (2009-2010)
Marcelo Corazza
Roberto Parra
Viviana Colmenero
Marianella Mirra
Esteban Morais
még nincs
Telefe Gran Hermano Famosos 1. széria (2007) Diego Leonardi
Ausztrália Ausztrália Network Ten Big Brother Australia 1. széria (2001)
2. széria (2002)
3. széria (2003)
4. széria (2004)
5. széria (2005)
6. széria (2006)
7. széria (2007)
8. széria (2008)
Ben Williams
Peter Corbett
Regina Bird
Trevor Butlet
Greg Mathew
Jamie Brooksby
Aleisha Lee Cowcher
Terri Munro
Network Ten Celebrity Big Brother 1. széria (2002) Dylan Lewis
Balkán-félsziget B92 (Szerbia)
Pink BH (Bosznia-Hercegovina
Pink M (Montenegró)
Veliki Brat 1. széria (2006)
2. széria (2007)
3. széria (2009)
Ivan Ljuba
FELFÜGGESZTETTÉK AZ ADÁST
még nincs
B92 Veliki Brat Proba 1. széria (2006) Jelena Provči és Marko Milijković
B92 (Szerbia)
Pink BH (Bosznia-Hercegovina)
Pink M (Montenegró)
Veliki Brat VIP 1. széria (2007)
2. széria (2008)
3. széria (2009)
Saša Ćurčić
Mirjana Đurović
Miki Đuričić
Belgium Belgium Kanaal Twee Big Brother 1. széria (2000)
2. széria (2001)
3. széria (2002)
4. széria (2003)
5. széria (2006)
6. széria (2007)
Steven Spillebeen
Ellen Dufour
Kelly Vandevenne
Kristof van Camp
Kirsten Janssens
Diana Ferrante
Kanaal Twee
VTM
Big Brother VIPs 1. széria (2001)
2. széria (2006)
Sam Gooris
Pim Symoens
Kanaal Twee Big Brother All Stars 1. széria (2001) Heidi Zutterman
Brazília Brazília Rede Globo Big Brother Brasil 1. széria (2002)
2. széria (2002)
3. széria (2003)
4. széria (2004)
5. széria (2005)
6. széria (2006)
7. széria (2007)
8. széria (2008)
9. széria (2009)
10. széria (2010)
Kléber de Paula
Rodrigo Leonel Fraga
Dhomini Ferreira
Cida da Silva
Jean Wyllys
Mara Viana
Diego Bissolati
Rafinha Riberio
Maximiliano Porto
még nincs
Bulgária Bulgária Nova Big Brother 1. széria (2004-2005)
2. széria (2005)
3. széria (2006)
4. széria (2008)
5. széria (2009)
Zdravko Vasilev
Miroslav Atanasov
Lyubov Stancheva
Georgi Alourkov
még nincs
Nova VIP Brother 1. széria (2006)
2. széria (2007)
3. széria (2009)
4. széria (2010)
Konstantin Slavov
Hristina Stefanova
Deyan Slavchev
még nincs
Csehország Csehország TV Nova Big Brother/Velky Bratr 1. széria (2005) David Sin
Csendes-óceáni térség Telesistema (Ecuador)
RedTV (Chile
ATV (Peru
Gran Hermano del Pacífico 1. széria (2005) Juan Sebastián López
Dánia Dánia TV Danmark Big Brother 1. széria (2001)
2. széria (2001)
3. széria (2003)
Jill Liv Nielsen
Carsten B. Berthelsen
Johnni Madsen
TV Danmark Big Brother VIP 1. széria (2003) Thomas Bickham
TV Danmark Big Brother Reality All-Stars 1. széria (2004) Jill Liv Nielsen
Dél-afrikai Köztársaság Dél-afrikai Köztársaság M-Net Big Brother South Africa 1. széria (2001)
2. széria (2002)
Ferdinand Rabie
Richard Cawood
M-Net Celebrity Big Brother 1. széria (2002) Bill Flynn
Ecuador Ecuador Ecuavisa Big Brother 1. széria (2001) David Burbano
Amerikai Egyesült Államok Egyesült Államok CBS
Global (Kanada)
E4 (Anglia; BB9-től)
Big Brother 1. széria (2000)
2. széria (2001)
3. széria (2002)
4. széria (2003)
5. széria (2004)
6. széria (2005)
7. széria (2006)
8. széria (2007)
9. széria (2008)
10. széria (2008)
11. széria (2009)
Eddie McGee
Will Kirby
Lisa Donahue
Jun Song
Drew Daniel
Maggie Ausburn
Mike "Boogie" Malin
Dick Donato
Adam Jasinski
Dan Gheesling
Jordan Lloyd
Nagy-Britannia Egyesült Királyság Channel 4
E4
S4C (Wales)
Big Brother 1. széria (2000)
2. széria (2001)
3. széria (2002)
4. széria (2003)
5. széria (2004)
6. széria (2005)
7. széria (2006)
8. széria (2007)
9. széria (2008)
10. széria (2009)
11. széria (2010)
Craig Phillips
Brian Dowling
Kate Lawler
Cameron Stout
Nadia Almada
Anthony Hutton
Pete Bennett
Brian Belo
Rachel Rice
Sophie Reade
Josie Gibson
Channel 4
E4
BBC One
S4C (Wales)
Celebrtiy Big Brother 1. széria (2001)
2. széria (2002)
3. széria (2005)
4. széria (2006)
5. széria (2007)
6. széria (2009)
7. széria (2010)
Jack Dee
Mark Owen
Bez Berry
Chantelle Houghton
Shilpa Shetty
Ulrika Jonsson
Alex Reid
Channel 4
E4
Ultimate Big Brother 1. széria (2010) Brian Dowling
Channel 4
E4
S4C (Wales)
Teen Big Brother 1. széria (2003) Paul Brennan
Channel 4
E4
S4C (Wales)
Panto Big Brother 1. széria (2004) nincs
Channel 4
Channel 4+1
E4
S4C (Wales)
Big Brother: Celebrity Hijack 1. széria (2008) John Loughton
Finnország Finnország SubTV Big Brother Suomi 1. széria (2005)
2. széria (2006)
3. széria (2007)
4. széria (2008)
5. széria (2009)
Perttu Sirviö
Sari Nygren
Sauli Koskinen
Anniina Mustajärvi
Aso Alonso
Fülöp-szigetek Fülöp-szigetek ABS-CBN Pinoy Big Brother 1. széria (2005)
2. széria (2007)
3. széria (2009)
Nene Tamayo
Beatriz Saw
még nincs
ABS-CBN Pinoy Big Brother: Celebrity Edition 1. széria (2006)
2. széria (2007-2008)
Keanna Reeves
Ruben Gonzaga
ABS-CBN Pinoy Big Brother: Teen Edition 1. széria (2006)
2. széria (2008)
Kim Chiu
Ejay Falcon
Görögország Görögország ANT1 Big Brother 1. széria (2001)
2. széria (2002)
3. széria (2003)
4. széria (2005)
Giorgos Triantafyllidis
Alexandros Moskhos
Thodores Jspógloy
Nikos Papadopoulos
Hollandia Hollandia Veronica
Yorin
Talpa
Big Brother 1. széria (1999)
2. széria (2000)
3. széria (2001)
4. széria (2002)
5. széria (2005)
6. széria (2006)
Bart Spring in 't Veld
Bianca Hagenbeek
Sandy Boots
Jeanette Godefroy
Joost Hoebink
Jeroen Visser
Veronica
Talpa
Big Brother VIPs/Hotel Big Brother 1. széria (2000)
2. széria (2006)
nincs
nincs
Horvátország Horvátország RTL Big Brother 1. széria (2004)
2. széria (2005)
3. széria (2006)
4. széria (2007)
5. széria (2008)
6. széria (2009)
Saša Tkalčević
Hamdija Seferović
Danijel Rimanić
Vedran Lovrenčić
Krešimir Duvančić
még nincs
RTL Celebrity Big Brother 1. széria (2008) Danijela Dvornik
India India SET Big Boss 1. széria (2006-2007)
2. széria (2008)
3. széria (2009)
Rahul Roy
Ashutosh Kaushik
még nincs
Izrael Izrael Channel 2 - Keshet Ha'Ach Ha'Gadol 1. széria (2008)
2. széria (2009)
Shifra Kornfeld
még nincs
Channel 2 - Keshet Ha'Ach Ha'Gadol VIP 1. széria (2009) Dudi Melitz
Kolumbia Kolumbia Caracol TV Big Brother 1. széria (2003) Mónica Tejón
Közel-Kelet MBC Big Brother/The Boss 1. széria (2004) FELFÜGGESZTETTÉK AZ ADÁST
Lengyelország Lengyelország TVN
TV4
Big Brother/Wielki Brat 1. széria (2001)
2. széria (2002)
3. széria (2002)
4.1-es széria (2007)
5. széria (2. rész) (2008)
Janusz Dzięcoł
Marzena Wieczorek
Piotr Borucki
Jolanta Rutowicz
Janusz Strączek
TVP2 Big Brother Kids 6. széria (2010) TBA
TVN
TV4
Big Brother VIP 5. széria (1. rész) (2008) Janusz Jakimowicz
Magyarország Magyarország TV2 Big Brother/Nagy Testvér 1. széria (2002)
2. széria (2003)
Párkányi Éva
Tóth Zsófia
TV2 Big Brother VIP 1. széria (2003)
2. széria (2003)
3. széria (2003)
Bochkor Gábor
Spitzer Gyöngyi "Soma"
Zana Zoltán "Ganxsta Zolee"
Mexikó Mexikó Televisa Big Brother México 1. széria (2002)
2. széria (2003)
3. széria (2005)
Rocío Cárdenas
Silvia Irabien
Evelyn Nieto
Televisa Big Brother VIP 1. széria (2002)
2. széria (2003)
3.1-es széria (2004)
3.2-es széria (2004)
4. széria (2005)
Galilea Montijo
Omar Chaparro
Eduardo Videgaray
Roxanna Castellanos
Sasha Sökol
Németország Németország RTL
RTL Zwei
Tele5
Premiere
Big Brother 1. széria (2000)
2. széria (2000)
3. széria (2001)
4. széria (2003)
5. széria (2004-2005)
6. széria (2005-2006)
7. széria (2007)
8. széria (2008)
9. széria (2008-2009)
10. széria (2010)
John Milz
Alida Kurras
Karina Schreiber
Jan Geilhufe
Sascha Sirtl
Michael Knopf
Michael Carstensen
Silke Kaufmann
Daniel Schöller
Timo Grätsch
Nigéria Nigéria M-Net Big Brother Nigeria 1. széria (2006) Katung Aduwak
Norvégia Norvégia TVN Big Brother Norge 1. széria (2001)
2. széria (2002)
3. széria (2003)
Lars Joakim Ringom
Veronica Agnes Roso
Eva Lill Baukhol
TVN Big Brother: Tilbake I Huset 1. széria (2001) Leena Brekke
Olaszország Olaszország Canale 5 Grande Fratello 1. széria (2000)
2. széria (2001)
3. széria (2003)
4. széria (2004)
5. széria (2005)
6. széria (2006)
7. széria (2007)
8. széria (2008)
9. széria (2009)
10. széria (2010)
Cristina Plevani
Flavio Montrucchio
Floriana Secondi
Serena Garitta
Jonathan Kashanian
Augusto de Megni
Milo Coretti
Mario Ferretti
Ferdi Berisa
Mauro
Oroszország Oroszország TNT Big Brother 1. széria (2005) Anastasia Yagaylova
Portugália Portugália TVI Big Brother/Grande Irmão 1. széria (2000-2001)
2. széria (2001)
3. széria (2001)
4. széria (2003)
Zé Maria Povinho
Henrique Guimarães
Catarina Eufémia
Nando Geraldes
Románia Románia Prima TV Big Brother/Fratele Cel Mare 1. széria (2003)
2. széria (2004)
Soso Joi
Iustin Popovici
Skandinávia Kanal5 (Svédország)
TVN (Norvégia)
Big Brother 1. széria (2005)
2. széria (2006)
Britt Goodwin
Jessica Lindgren
Spanyolország Spanyolország Telecinco Gran Hermano 1. széria (2000)
2. széria (2001)
3. széria (2002)
4. széria (2002-2003)
5. széria (2003-2004)
6. széria (2004)
7. széria (2005-2006)
8. széria (2006)
9. széria (2007)
10. széria (2008-2009)
11. széria (2009-2010)
12. széria (2010-2011)
13. széria (2012)
Ismael Beiro
Sabrina Mahí
Javito García
Pedro Oliva
Nuria Yáñez
Juan José Rocamora
Pepe Herrero
Naiala Melo
Judit Iglesias
Iván Madrazo
Ángel Muñoz
Laura Campos
még nincs
Svájc Svájc TV3 Big Brother Schweiz 1. széria (2000)
2. széria (2001)
Daniela Kanton
Christian Ponleitner
Svédország Svédország Kanal5 Big Brother Svergie 1. széria (2000)
2. széria (2002)
3. széria (2003)
4. széria (2004)
Angelica Freij
Ulrica Andersson
Danne Sörensen
Carolina Gynning
Kanal5 Big Brother Stjärnveckan 1. széria (2002) Anki Lundberg
Szlovákia Szlovákia TV Markíza Big Brother Súboj 1. széria (2005) Richard Tkáč
Szlovénia Szlovénia Kanal A Big Brother 1. széria (2007)
2. széria (2008)
2. széria (2010)
Andrej Novak
Naske Mehić
Jože Činč
Thaiföld Thaiföld iTV Big Brother Thailand 1. széria (2005)
2. széria (2006)
Nipon Perktim
Arisa Sonthirod

A műsor alcímei a Föld körül[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Alcím Szériaszám
Belgium Big Brother - Big Brother Anders 3.
Belgium Big Brother - Zero Privacy 5.
Belgium Big Brother - Zero Privacy 6.
Amerikai Egyesült Államok Big Brother - The X-Factor 4.
Amerikai Egyesült Államok Big Brother - Project DNA 5.
Amerikai Egyesült Államok Big Brother - Summer Of Secrets (Titkok nyara) 6.
Amerikai Egyesült Államok Big Brother - All-Stars 7.
Nagy-Britannia Big Brother: Big Brother Gets Evil (Big Brother gonosszá válik) 5.
Nagy-Britannia Big Brother - Gets Twisted 6.
Görögország Big Brother - The Wall (A fal) 3.
Görögország Big Brother - Big Mother 4.
Hollandia Big Brother - The Battle (A csata) 3.
Horvátország Big Brother - Vidi sve (Mindent lát) 1.
Horvátország Big Brother - Gola istina (Meztelen igazság) 2.
Horvátország Big Brother - Do kraja (A végéig) 3.
Horvátország Big Brother - Bez milosti! (Nincs köszönet!) 4.
Lengyelország Big Brother - Bitwa (A csata) 3.
Németország Big Brother - The Battle (A csata) 4.
Németország Big Brother - Das Dorf (A falu) 6.
Norvégia Big Brother - The Wall (A fal) 3.
Spanyolország Gran Hermano - El Desafío (A kihívás) VIP
Szerbia és Montenegró Veliki Brat - Očekuj neočekivano (Várt váratlan) 2.
Szlovénia Big Brother Vas gleda! (Big Brother nyézi önöket!) 2.'

Big Brother-botrányok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ausztrália:
Big Brother 2006: 2 lakó, Ashley és John állítólag szexuálisan inzultálták női lakótársukat, Camillát, ami nagy felháborodást keltett. Az incidenst élőben láthatták a nézők. Mikor megtörtént, felfüggeszették az élő adást, helyettesítve azt egy, a lakók által megoldott futball-feladat levetítésével. Később a hivatalos weboldal fórumját is törölték. A queenslandi rendőrség is megnézte az ügyhöz kapcsolódó felvételt, de nem talált rajta semmi törvénybe ütközőt. Camilla második helyezettként hagyta el a házat. Az incidens után Rita, a Big Brother 2005 egykori lakója elmondta, hogy a házban töltött napjai során neki is hasonló élményben volt része. Akkor azonban senkit sem rúgtak ki a játékból.
Az ausztrál miniszterelnök, John Howard megkérte a Network Tenet, hogy függessze fel a show vetítését, mondván: 'Itt a nagyszerű lehetőség a Network Tennek, hogy egy kicsit önkontrollt tartson és levegye ezt a hülye programot a képernyőről." Peter Beattie, queenslandi munkáspárti politikus, nem értett egyet a felszólítással. Szerinte a show rengeteg ausztrál embert alkalmaz, és mivel Ausztrália televíziós ipara csökkenőben van, a show-nak folytatódnia kell.

Brazília:
Big Brother 3: A műsor 2003. január 14-én vette kezdetét. A versenyzők között szerepelt Miss Brazília 2002, Joseane. A Miss Brazília-szépségverseny szabályzata kimondja, hogy házas nő nem versenyezhet. Joseane állította is, hogy nincs férjnél, ám a házban eltöltött idő alatt néhány magazin felfedezte, hogy Joseane megházasodott, még mielőtt részt vett volna a szépségversenyen. A lebukást, majd a kiszavazást követően az asszonynak le kellett volna mondania koronájáról és átadni azt az egykori második helyezettnek, Thaisa Tomsemnek.
Még a házban Joseane egyik lakótársa, Dilson udvarolni kezdett neki, ám érzései viszonzatlanok maradtak, így önként hagyta el a házat, mondván, nincs több motivációja, amiért bent kellene maradnia. Harry helyettesítette Dilsont, aki február 26-án költözött be a házba, így vált ő az első olyan lakóvá, aki nem a beköltöző show keretein belül lépte át a ház küszöbét.

Egyesült Államok:
Big Brother 2: Az egyik lakó, Justin fenyegette lakótársa testi és lelki épségét. Mivel az erőszak az egyik legszigorúbb bűntetést vonja maga után, Justint a tizedik napon eltávolították a házból.
Julie Chen, a Big Brother műsorvezetőnője elmondta, hogy hivatalos figyelmeztetést adtak ki Justin részére. A férfi visszajelzett, hogy megértette azt. Magatartása olyan tettekkel járt együtt, mint a ház berendezéseinek rongálása és lakótársa fejéhez szegezett kés. Justin és Krista a konyhaasztalon csókolóztak, mikor a férfi felvett egy acélkést és a következőt mondta: "Megőrülnél, ha ezzel itt átvágnám a nyakad?" A kést Krista fejéhez tartotta, de később letette és tovább csókolóztak. Eltávolodott tőle, de még a konyhában maradt és így szólt: "Megőrülnél, ha megölnélek?" Felvett egy nagyobb kést, visszatért Kristához, újra elkezdtek csókolózni, miközben a lány torkához volt szegezve a kés.
A show pszichológusával folytatott diskurzus után a készítők döntöttek: Justint törölni kell a házból. Krista Stegall házból való távozása után pert indított a CBS ellen.

Big Brother 4: Az egyik lakót, Scottot a nyolcadik napon kényszerítették távozásra agresszív kitörése miatt, ami a széria "twist"-jének, azaz egyfajta játékmenet-módosító eseményének, az X-Factor-nak tulajdonítható. Scott bútordarabokat hajigált a házban, folyamatosan káromkodott és nem ment be a titokszobába, mikor hívták. Később észrevette, hogy a többi lakó kényelmetlenül érzi magát emiatt. Bement a titokszobába, és kirúgták a házból.

Big Brother 6: Két lakó, Eric és Michael került szembe egymással, mert Michael szidta Eric családját. Estefelé, Rachel kihallgatta Janelle és Michael beszélgetését, így hallhatta meg azt is, mikor Michael Eric nagyszüleivel viccelődik. Rachel elmondta Eric-nek a dolgot. Később Eric és Ivette beszélgettek az udvaron, mikor Michael kiment. Eric elkezdte provokálni Michaelt, aki visszavágott, "kis péniszű törpének" nevezte provokálóját. Eric elvesztette önuralmát, és neki akart rontani Michaelnek, azonban társai lefogták. Big Brother utasítást adott ki, hogy Eric hagyja el az udvart, Michael pedig menjen a raktárba. Rövidesen Ivette került konfliktusba. Erősen támadta Kaysar véleményét a történtekről, ezért Big Brother az összes lakónak figyelmeztetést adott ki. Eric bocsánatot kért a lakóktól, mondván, hogy senkit sem akarna megbántani soha.

Big Brother 8: Dick, akit az amerikaiak "Evil Dick"-nek (Gonosz Dick) neveztek el, méltón rászolgált gúnynevére, ugyanis sokszor embertelen módon bánt női játékostársaival, különösen Jennel. Ez a legjobban akkor nyilvánult meg, mikor Dick egy pohár jeges teát öntött Jen fejére, miközben a nő Dick lányával, Daniellel és annak szerelmével, Nickkel vitatkozott. Dick tette kivívta a National Organization of Women ellenszenvét, akik azt kérték a CBS-től, zárják ki a játéból a férfit.
A játékot Dick nyerte.

Ugyancsak a Big Brother 8-ban történt, hogy kiderült Amberről múltbéli drogfüggőssége.

Egyesült Királyság:
Big Brother 4: Bombariadó! A negyvenharmadik napon, reggel 7:58-kor Big Brother felszólította a lakókat, hogy gyűljenek össze a fiúk hálószobájában és várjanak a következő utasításig, mert a biztonsági szolgálatot riasztották a stúdióban. A stáb húsz perccel korábban már elhagyta a stúdiót, kivétel azok a tagok, akik a tükrökön keresztül kamerázták a lakókat. 8:43-kor a rendőrség azt tanácsolta, hogy evakuálják a házat! Azonban Big Brothert is kimenekítették a stúdióból, így a stáb néhány tagjának kellett bemenni a házba. A játékosokat kivezettették a stúdió egyik szegletébe, ahol 2 gardedám és 4 biztonsági őr vigyázott rájuk. A rendőrség megtisztította a terepet, így 12:49-kor a lakók ismét elfoglalhatták a házat. Mivel a kiszavazó show azon a napon lett volna, elhalasztották, és a következő nap műsorrendjébe illesztették be.

Big Brother 5: Emma és Michelle visszatérésének éjszakáját csak "Fight Night"-nak (Harcos este) nevezik. Néhány lakó igencsak neheztelt Emma és Michelle visszatérése miatt. Viták sorozata után Emma, Michelle, Jason, Marco, Nadia, Vanessa és Victor lármás veszekedésbe, majd Emma és Victor verekedésbe kezdett. Azok a nézők, akik éppen a televízión keresztül nézték élőben a történéseket, rendőrt riasztottak a házhoz. A show-ban először jártak bent biztonsági őrök, hogy megakadályozzák a súlyos testisértés bekövetkezését.

Big Brother 6: Számos alkalommal vádolták a lakókat a jelölés befolyásolásával. Makosi elmondta, hogy Derek megkérte őt, hogy fordítsa el a mikroportját, hogy meg tudják beszélni a jelölést, és hogy Derek két "s" betűt írhasson a lány lábujjára.
Craig és Derek megvádolta Vanessát, hogy a lány kezdőbetűket írt a lábára. Tette sosem bizonyult be.

A szériát azért is bántották, mert túl sok meztelenséget mutatott. Egy éjszakai "hancúr" után Makosi elmondta Anthony-nak a medencében, hogy lehet gyereket vár tőle, vegyenek egy terhességi tesztet.
A játék vége felé Kinga egy boros üveggel maszturbált az udvar közepén.

Celebrity Big Brother 4: Pete Burns elmondta, hogy kabátja gorilla-bőrből készült. A vallomás után a nézők az Ofcomhoz fordultak, akik felkérték a rendőrséget, hogy hozzák ki a kabátot egy tesztre. A brit törvények szerint ugyanis tilos gorillából bármilyen terméket előállítani, ha nincs rá engedély. A teszt eredménye kimutatta, hogy a kabát egy másik majomfajtól származik, de az is védett és a kihalás fenyegeti. Pete Burns-t nem büntették meg, mert a kabát a törvény használata előtt, 1975-ben készült. Az állatvédők felháborodtak.

Big Brother 7: Megvádolták a készítőket, hogy szándékosan juttattak játékba érzelmileg elégcsak ingatag embereket. Egy arab származású lakó, Shahbaz öngyilkosságot akart elkövetni és elrejtett minden ételt, amit csak a konyhában talált. A negyedik napon eldöntötte, hogy távozik.
A show hetedik napján Big Brother közölte Dawnnal, hogy a nővére beteg. Ezt a család üzente a szerkesztőknek, akik leadták az információt a Nagy Testvérnek. Családja megígérte Dawnnak, hogy küld egy efféle kódolt üzenetet, ha újságok, magazinok vagy a média egyéb szervezetei becsmérlik a játékost; megkapván az üzenetet, távozhat. Dawn tudtára adta a kód létezését a többi lakónak. Suttogta nekik: "Van egy kódom." A készítők értették a piszmergést, így utasították Big Brothert, tessékelje ki a nőt a házból. Mikor behívták a titokszobába, közölte, hogy menni akar, de egyben elmondták neki, hogy szabályt sértett. Mivel ez hajnalban történt, reggel értesültek a lakók társuk kizárásáról. A történtek után elmondták, hogy mindenki kaphat pozitív és negatív megjegyzéseket egyaránt, számolni kell velük. Véleményük szerint Dawn túl naiv volt ahhoz, hogy részt vegyen egy ilyen műsorban.

Celebrity Big Brother 5: Nemzetközi botrányt kavart Jade Goody, Jo O'Meara ás Danielle Lloyd. A három sztár rasszistának minősített megjegyzéseket tett a bollywoodi csillagra, Shilpa Shetty-re, aki szintén tagja volt a lakóknak. Körülbelül 45 000 panasz érkezett be a Channel 4-hoz az igazságtalan bánásmód, az erőszak és a rasszizmus miatt. Gordon Brown (akkor még kancellár) éppen Indiában utazgatott. Tartózkodása idején számos alkalommal kérdezték őt a Big Brotherrel és az angol emberek rasszizmusával kapcsolatban. A három játékost nem zárták ki a játékból, azonban kiszavazásukkor előtérbe helyeződött a téma. Végül Shilpa nyerte meg a fődíjat. A show végeztével az Ofcom erősen bírálta a Channel 4-t. Szerinte nem cselekedtek gyorsan és csak kényszerből mentegetőztek, kértek bocsánatot háromszor a finálé során.

Big Brother 8: Alig csendesült el az utolsó Celebrity Big Brother rasszizmus-botránya, a Big Brother nyolcadik szériája során újra felütötte fejét a rasszizmus iránti gyanú. Emily, Nicky és Charley az udvaron viccelődtek, amikor Emily a "nigger" szót használta Charley-ra. A lányt kirúgták a házból.
Tűzriadó! A lakóknak a hálószoba menekülő ajtajánál kellett várniuk a következő utasításig. Később Big Brother közölte velük, hogy minden rendben van.

Big Brother 9: Alexandra, a muzulmán játékos megfenyegette az őt kiszavazásra jelölő házlakókat, hogy a 'gengszter haverjai' majd felkeresik a családjaikat. Egy másik iszlám-hívő lakóra, Mohamedre pedig agresszív megjegyzéseket tett, amiért az női ruhába bújva ünnepelte születésnapját a házban. A műsor készítői nem várták meg a kiszavazás biztosra vehető eredményeit, Alexandrát a tizennegyedik napon eltávolították a házból.
Egy heves veszekedés közben az egyik lakó, Dennis arcon köpte Mohamedet, ezért még aznap eltávolították a házból.

Közel-Kelet:
Big Brother 1: A show-t felfüggesztették a vallási és emberjogi szervezetek hatására.

Portugália:
Big Brother 1: Marco gyomorszájon vágta női lakótársát, Sóniát, ezért eltávolították a házból.

Balkán-félsziget/Szerbia:
Big Brother 2: 2007. december 28-án három kiszavazott, Stevan, Zorica és Elmir meghalt egy autóbalesetben közel Obrenovac városához, amikor autójukkal belezuhantak a Vukodraz folyóba. A show készítői jobbnak látták, ha felfüggesztik az adást, az akkor épp játékban lévő hét lakóval, akiket informáltak az ex-lakók haláláról.
Nem volt nyertes, a fődíjat szétosztották a lakók között.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Big Brother Magyarország
Big Brother Nagy-Britannia

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]