Bibliotheka Kaláka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Bibliotheka Kaláka az első magánkönyvtár Szlovákiában. 1999. szeptember 25-én Érsekújvárott kezdte tevékenységét, 3500 adományozott könyvvel. A könyvtár célja megmenteni a megsemmisítéstől azt az irodalmat, amit az emberek már különböző okok miatt kidobtak volna. Összegyűjteni és az olvasóközönség számára hozzáférhetővé tenni az ajándékozott irodalmat a város lakosainak. Továbbá kiállítások rendezése, óvodások, iskolások látogatása és a könyvtár küldetésének ismertetése. A könyvtárat Strba Sándor és neje, Katalin alapította.

A könyvtár keletkezése[szerkesztés]

A nemzetiségi kultúrára és intézményeinek működtetésére az elszakított országrészeken egyre kevesebb állami támogatást adnak. Manapság a könyvekre is egyre kevesebb állami pénz jut. A könyvtár létrehozását az indokolta, hogy a könyvek ára a kereslethez képest viszonylag magas. Az átlagember számára a régebbi kiadványok – főleg a háború előttiek – csak a magángyűjteményekben maradtak meg. Ez kiemelten érvényes a helytörténeti kiadványokra. Közben van olyan folyamat, hogy sok ember szabadulni akar a könyvektől egyrészt helyszűke miatt vagy más okokból kifolyólag. A könyvtár létrehozásával az volt a cél hogy ezek a könyvek ne kerüljenek a hulladékba és, hogy az érdeklődő olvasó e könyvekhez hozzáférjen.

A könyvek beszerzése[szerkesztés]

Könyveket az olvasók adományozzák egész Szlovákia területéről. Szlovák, magyar, német, angol és orosz nyelvű könyvek és folyóiratok kölcsönözhetőek a könyvtárból. Megtalálható itt mind a szépirodalom, mind a szakirodalom. A könyvek száma jelenleg 32 000 kötet, fellelhetők benne 1945 előtt megjelent kötetek is. Az állandó célkitűzés a kortárs magyar irodalom beszerzése.

A könyvtár eddigi működése[szerkesztés]

A helyi római katolikus plébánia a restitúció alkalmából visszakapott egyházi iskola épületében helyet biztosított az alakuló könyvtárnak. A könyvtárosi feladatokat Strba Katalin látja el, aki már nyugdíjas. Korábban az Érsekújvári helyi könyvtár dolgozója volt 35 évig és 3 fiókkönyvtár indítását és működését az ő neve fémjelzi. A könyvtár üzemeltetése társadalmi munkában, ingyen történik. Nyitvatartás heti 16 óra. Olvasóinak száma – 1999 szeptember 25-én – meghaladta a 123 főt. A könyvek nyilvántartása elektronikus formában történik.

Eddigi rendezvények[szerkesztés]

  • Jótékonysági koncert – a bevételből származó összeg a könyvtár berendezésére fordítva
  • Jubileumi jótékonysági koncert – a bevételből származó összeg a könyvtár berendezésére fordítva
  • Vallomások szülővárosomról – kiállítás
  • Városunk a történelem és az irodalom tükrében – kiállítás
  • Érsekújvár a fényképész szemével – kiállítás

Források[szerkesztés]

  1. STRBA, Sándor: Az 1. magánkönyvtár Érsekújvárott. Castrum Novum, 7. évad 18. sz., 1997. május 6., 10. o.
  2. VAS, Virág: Nem szélmalomharc, csak harc az idő ellen. Magánkönyvtárt alapítanak. Szabad Ujság, 5. évad, 40. szám, 1997. október 7., 40. sz., 9. o.
  3. KAMONCZA Márta: Meg kell védeni az értékeket. Új Szó, 51. évad, 41. sz., 1998. február 19., 3. o.
  4. Megnyílt a Bibliotheka Kaláka. Szabad Újság, 43. o., 1999. október 17., 9. o.
  5. Egy hónapja működik a Bibliotheka Kalaka az ország 1. magánkönyvtára. Megmenteni az értékeket. Új Szó, 52. évad 254. sz., 1999. november 4., 3. o.
  6. A legkisebbek meséket hallgathatnak. Új Szó, 52. évad, 268. sz., 1999. november 20., 3. o.
  7. MELEG, Mária: Magánkönyvtár Érsekújvárott. Remény, évad X, sz.47, 1999. november 21., 5. o.
  8. Vidor látogatása Kati néninél. Vidor, 1999/2000, 1. sz.
  9. STRBA, Sándorné: Magánkönyvtár Érsekújváron. Győr, Kisalföldi Könyvtár, 1. sz., 2000, 66. o.
  10. KOPASZ-KIEDROVSZKA, Csilla: A Bibliotheka Kaláka hétfőn egész nap... Vasárnap, 33. évad, 1. sz., 2000. január 5., 13. o.
  11. Az első magánkönyvtár Érsekújvárott. Budapest, Könyvtári Levelező Lap, 15. évf., 2003. február 4., 41. sz.

További információk[szerkesztés]