Bettelheim John Barnardé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bettelheim John Barnardé
Bettelheim Monument at Gokokuji.JPG
Született 1811
Pozsony
Elhunyt 1870. február 9. (59 évesen)
Brookfield
Foglalkozása

orvos
misszionárius

tábori orvos
Fontosabb munkái Bibliafordítás japán nyelvre

Bettelheim John Barnardé (magyarul: Bettelheim János Bernát; japánul: バーナード・ジャン・ベッテルハイム [Bánádo Dzsan Betteruhaimu]) (Pozsony, 1811. június – Brookfield, Missouri, 1870. február 9.) orvos, misszionárius, az amerikai polgárháború tábori orvosa.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Apját Hájimnak hívták. Kilenc éves korában már német, francia és héber verseket írt. Szülei a morvaországi Trebitschbe küldték, ahol nagybátyja nagy jesivát vezetett, de Barnardé rajongott a világi tudományokért. Pesten, Debrecenben és Nagyváradon tanult, végül 1836-ban Padovában szerezte meg az orvosi diplomáját.

A kolera tanulmányozása miatt Triesztben, Nápolyban és Udinében tartózkodott, majd Szicíliát, Máltát és Görögországot látogatta. 1840-ben Mohamed Ali alatt szolgált mint hajóorvos, aztán Törökországban ezredorvos lett Szmirna mellett. Ekkor kezdte tanulmányozni a keresztény Bibliát. Egy ott lévő anglikán misszionárius megkeresztelte. A szmirnai rabbival vallási kérdéseken összekülönbözött és röpiratot írt franciául, La ruine du Talmud címen. A helyi hatóságokkal is vitába került, ezért posztját elhagyva Londonba ment.

A brit fővárosban szeretett volna az Anglikán Egyház szolgálatába lépni, de hazai egyetemi végzettség nélkül, és frissen a hitre térve, nem szívesen alkalmazták.[1] Csalódottságában a kitért zsidókat tömörítő London Jews' Society-vel lépett kapcsolatba, de velük is összetűzésbe keveredett és visszatért az anglikánokhoz. Sikerült magát hivatásos misszionáriussá kineveztetni. A remélt Közel-Kelet helyett a Távol-Keletre irányították. Londonban megismert feleségével 1845. szeptember 9-én indult el Portsmouthból. Négy hónap múlva érkeztek Hongkongba, innen küldték tovább Okinavára.

A Starling szkúner fedélzetén 1846. április 30-án[2] érkezett meg családjával a Japán mellett fekvő Rjúkjúi Királyságba (ma Okinava prefektúra). Akkor már két éve franciák is tartózkodtak a szigeten, s Bettelheimmel együtt a japánok nagy ellenszenvét vívták ki. Minden arra járó francia vagy angol hajóra megkísérelték feltenni őket, a franciáktól sikerült megszabadulniuk 1848-ban, de Bettelheim egészen 1854 júliusáig kitartott. Helyzetét különösen megnehezítette, hogy tolmácsával 1849 márciusában összeveszett, s az ettől kezdve igyekezett ellehetetleníteni őt. A brit kormány többször próbált közbenjárni érdekében a rjúkjúi hatóságoknál, de Bettelheim a helyi szokások semmibevételével rontotta pozícióját. Szolgálatait mindig felajánlotta a kikötő európai és amerikai hajóknak. Így 1853 májusában a nagy hírű Matthew C. Perry amerikai tengernagy segítségére lehetett. A magával hozott két gyermeke mellé egy harmadik is született, s ezáltal Lucy Fanny Loochoo lett az Okinaván világot látott első európai. Bettelheim ottléte alatt az Újszövetség részleteit rjúkjúi nyelvre fordította, s ezeket Hongkongban 1852-ben és 1855-ben megjelentette. Összeállította az első rjúkjúi–angol szótárt is. Okinavai tartózkodása alatt egy embert tudott megtéríteni, de őt bebörtönözték a japánok, s ott is hunyt el.

A sziget elhagyásakor Angliába akart visszatérni, de New Yorkban megszakadt utazása. Letelepedett az Egyesült Államokban. Illinoisban egy farmot vásárolt. 1861-től lelkész volt St. Anne-ben, 1862-től 1864-ig Cayugában. Az amerikai polgárháborúban 1863 augusztusa és decembere között az illinoisi 106. önkéntes ezredben mint sebész szolgált, őrnagyi rangban. 1865-től káplán és egy gyógyszertár tulajdonosa Odellben. Előadásokat tartott Okinaváról és Japánról. 1867-ben Brookfieldben, Missouri államban, mint orvos működött s ott is halt meg tüdőgyulladás következtében.

A Biblia japán fordítása 1873-ban jelent meg Bécsben. Pivány Jenő, Kende Géza, Vasváry Ödön főleg mint az amerikai polgárháború tábori orvosáról emlékezett meg. 28 nyelvet beszélt.

Emlékezete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1926 májusában – az Okinaván hagyott rossz emléke ellenére – szobrot lepleztek le tiszteletére egykori lakhelyén, Gokokudzsiban, az emlékmű fényképe Bettelheim szócikkének infoboxában látható.

A Japán Biblia-társulat 1996-os kampánya középpontjába Bettelheimet állította.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Kende és Vasváry jelzi, hogy Bettelheim Londonban megismerkedett David Livingstone skót misszionárius orvossal, a későbbi Afrika-kutatóval.
  2. Bernard Jean Bettelheim Medical Missionary on Okinawa April 1846 to July 1854

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Lincoln's Hungarian heroes; the participation of Hungarians in the Civil War, 1861-1865 / by Edmund Vasvary. Washington, D.C., The Hungarian Reformed Federation of America, 1939. 171 p. Bettelheim Bernát lásd 48, 126. p. (angolul) és (magyarul)
  • Kende Géza: Magyarok Amerikában . az amerikai magyarság története. I. köt. Cleveland, Ohio; Szabadság kiadása, 1927. Bettelheim lásd 288-289, 366. p.
  • Magyar-amerikai történelmi kapcsolatok : a Columbus előtti időktől az amerikai polgárháború befejezéséig : székfoglaló értekezés /Pivány Jenő. Budapest; Egyetemi Nyomda, 1926. Bettelheim Bernát lásd 54. p.
  • Samurai Wiki részletes életrajz angolul
  • Find A Grave több képpel
  • Jewish Encyclopedia a pozsonyi Bettelheim család

Kapcsolódó címszavak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]