Beszerzési logisztika

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Azt a folyamatot amivel a vállalati logisztika általában foglalkozik három részre oszthatjuk: beszerzési, termelési, és értékesítési logisztika.

A beszerzési logisztika áll az anyagáramlási folyamatok kezdeténél: biztosítja azokat a bemeneti készleteket amelyek a termelés (vagy tágabb értelmezésben szolgáltatás) elvégzéshez szükségesek.

Egy átlagos iparvállalat bevételének 55%-85%-át költi ezekre, így e feladat minél gazdaságosabb és megbízhatóbb ellátása létkérdés.

A beszerzést két főbb csoportba lehet sorolni:

  • alapanyag/termelő beszerzés: ún. direkt beszerzés
  • szolgáltatások/kiegészítő anyagok beszerzése: indirekt.

A beszerző feladatai közé tartozik a beszállítók felkutatása, minősítése, versenyeztetése és értékelése. Ehhez elengedhetetlen az Internet használata például beszerzes.lap.hu azaz [1]

Minél nagyobb a beszerzési költségek aránya annál nagyobb fontosságot kap a vállalatban a beszerzés, és így annál magasabb szervezeti egységben helyezkedik el. De akárhol is történjen a döntés, nagyon fontos hogy más szervezeti egységekkel integráltan szülessen meg, ne képezzen más logisztikai egységektől elkülönült funkciót. Emiatt különösen értékes mind a vállalaton belüli (a szükségletek tekintetében), mint vállalaton kívüli (a kínálatok tekintetében) a beszerzéshez köthető információk szerepe.

Beszerzési koordináció módszerei[szerkesztés]

  • Centralizált beszerzés: ekkor egy központi szerv szerzi be az összes egység számára szükséges alapanyagokat, ő látja el a beszerzés megszervezésének teljes feladatát.

Előnye: egyetlen egységként olcsóbb

Hátránya: egyéni igényeket kevésbé képes kielégíteni

  • Decentralizált beszerzés: minden egyes egység külön-külön szerzi be a számára szükséges alapanyagokat.

Előnye: egyéni igényeket közel maximális kielégítése

Hátránya: elesnek az árkedvezménytől, ami a nagyobb mennyiségű megrendelésekkel jár

  • Beszerzés gazda: az a szervezeti egység szerzi be az alapanyagokat az összes többinek amely a legnagyobb mennyiségben használja azokat fel.