Bessie Love

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bessie Love
Love 1924-ben
Love 1924-ben
Életrajzi adatok
Születési névJuanita Horton
Született1898. szeptember 10.
Midland, Texas USA
Elhunyt1986. április 26. (87 évesen)
Külső-London, Hillingdon kerület Egyesült Királyság
HázastársaWilliam Hawks (1929–1935)
GyermekeiPatricia Hawks
Pályafutása
IskoláiLos Angeles High School
Aktív évek19151983
További díjakcsillag a Hollywoodi Hírességek Sétányán (Bessie Love.JPG)

Bessie Love aláírása
Bessie Love aláírása

Bessie Love IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Bessie Love témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bessie Love (született: Juanita Horton) (Midland, Texas, 1898. szeptember 10.Külső-London, Hillingdon kerület, 1986. április 26.) amerikai színésznő.

Love a némafilmek és a korai hangosfilmek kiemelkedő alakja volt, de pályafutása hosszúra nyúlt. Jócskán több, mint száz filmben szerepelt, az utolsót 1983-ban forgatta.

Élete[szerkesztés]

Származása, ifjúkora[szerkesztés]

Juanita Horton néven született a texasi Midlandben. Tanulmányait szülővárosában kezdte, de a család hamarosan Hollywoodba költözött. Érettségijét Los Angelesben tette le, amiért a szülei megajándékozták egy Amerikát keresztülszelő körutazással, ami hat hónapig tartott.

Némafilmes korszaka[szerkesztés]

Hogy segítsen családja anyagi helyzetén, édesanyja a Biograph stúdióhoz küldte dolgozni, ahol megismerkedett a filmes úttörő D. W. Griffithszel, aki kisebb szerepet adott neki a Türelmetlenségben. Később játszott együtt Douglas Fairbanksszel a The Good Bad Man, Reggie Mixes In és A hal rejtélye című filmekben is.

Douglas Fairbanksszel

Ahogy nagyobb szerepeket kapott, úgy nőtt a népszerűsége is. Főszereplője lett az Arthur Conan Doyle regényéből készült Az elveszett világnak. Majd három évvel később 1928-ban a fiatal Frank Capraval dolgozott együtt a The Matinee Idol című romantikus komédiában.

Hangosfilmes korszaka[szerkesztés]

Love sikeresen állt át a hangosfilmekre. 1929-ben legjobb női főszereplő kategóriában Oscar-díjra is jelölték a The Broadway Melody című musicalben nyújtott alakításáért. A '30-as évek elején több filmben is szerepelt, de pályafutása később hanyatlani kezdett. 1935-ben Angliába költözött, ahol színházakban lépett fel. A második világháború kitörésekor visszatért az Egyesült Államokba, és a Nemzetközi Vöröskeresztnél vállalt munkát. A háború után ismét Angliába ment, ahol később elnyerte a brit állampolgárságot is.

A későbbiekben több brit és amerikai produkcióban is kisebb szerepeket vállalt. 1954-ben szerepelt az Ava Gardner és a Humphrey Bogart főszereplésével készült A mezítlábas grófnőben vagy az Őfelsége titkosszolgálatában című James Bond moziban 1969-ben.

A '80-as években még feltűnt Warren Beatty Oscar-díj nyertes alkotásában, a Vörösökben. Utolsó filmje az 1983-as Az éhség című furcsa hangvételű vámpírfilm, ahol Catherine Deneuve, Susan Sarandon és David Bowie partnere volt.

Magánélete[szerkesztés]

Love egyszer volt házas 1929–1935. között. Férje William Hawks producer volt, Howard Hawks rendező fivére. A házasságból egy leányuk született.

1977-ben publikálta önéletrajzi regényét Londonból, a Hollywoodból szeretettel (From Hollywood with Love) címmel. 1986 -ban hunyt el 87 évesen természetes okokból.

Fontosabb filmszerepei[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bessie_Love című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]