Berzsenyi Dániel Vegyeskar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Berzsenyi Dániel Vegyeskar megalakulása óta részt vesz a hazai koncertéletben, 1986-tól pedig nemzetközi versenyeken is indulnak, ahol rendszerint dobogós helyen végeznek, és több különdíjat is elhoznak. Legutolsó versenyeredményeik: Kodály Zoltán IV. Magyar Kórusverseny – I. díj (2006); XI. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny – Arany Diploma (2007); 43. Nemzetközi Kórusverseny – Miezdryzdroje – Lengyelország – Musica Sacra Kategória – Arany Diploma; Kortárs Kategória – Ezüst Diploma és a Régió Karnagyi Különdíja (2008).

Történet[szerkesztés]

A Berzsenyi Dániel Vegyeskar a 2010-ben ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A vegyeskart Békefi Gábor alapította, tőle vette át a vezetést Békefi Antal, majd Joó Ete. A kórus 30 éve működik Vinczeffy Adrienne vezetésével. A vegyeskar rendszeresen kap külföldi meghívásokat, így jártak Erdélyben, Hollandiában, Svájcban, Írországban, Jugoszláviában, Mexikóban, a Vatikánban, valamint több ízben Angliában, Ausztriában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban, ahol jelentős sikereket arattak. A kórus és karnagya előszeretettel rendeznek tematikus koncerteket, és fontosnak tartják a fogyatékkal élő gyermekeknek-felnőtteknek rendezett interaktív programjaik rendszeres megrendezését is.

Karnagy[szerkesztés]

Vinczeffy Adrienne karigazgatóként, esetenként karnagyként, elsősorban a Savaria Szimfonikus Zenekar felkéréseinek tesz eleget kórusával, ezek közül kiemelkedik a Michael Haydn Andromeda e Perseo című operájában való részvétel. A kéziratban fennmaradt opera magyarországi bemutatója a Kőszegi Várszínházban, majd a Művészetek Palotájában volt Pál Tamás vezényletével. Az operából lemez is készült, amely az olasz Bongiovanni kiadónál jelent meg (2005).

Repertoár[szerkesztés]

A kórus repertoárja a reneszánsz madrigáloktól és motettáktól a kortárs kórusirodalomig terjed: a cappella kórusművek mellett rendszeresen adnak elő hangszerkíséretes és oratórikus kompozíciókat is. Szívesen mutatnak be kortárs műveket, de időről időre előadják régebbi korok kéziratban maradt kompozícióit is.

Nemzetközi versenyeken, fesztiválokon való részvétel[szerkesztés]

  • 1981-ben Internationale Chorfestival – Oberschützen – Ausztria
  • 1986-ban XII. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny – Debrecen – I. díj

II. Rassegna Internazionale Universitaria di Polifonica – Róma – Olaszország – Fesztiváldíj

  • 1987-ben Assisi Festival – festa Musica pro 87 – Assisi – Olaszország

„Énekeljenek a Népek” Nemzetközi Rádiós Kórusverseny – Helsinki – Finnország – II. díj

  • 1988-ban I. Nemzetközi Budapesti Kórusverseny – Arany Diploma és a Zsűri Különdíja
  • 1990-ben Europa Cantat – Singing Week – Loughborough – Anglia

Internationales Geistliches Chorconcert – Aschaffenburg – Németország

  • 1991-ben 38th International Choral Festival – Cork – Írország

Internationale Mozart Symposium – Graz – Ausztria

  • 1992-ben Nemzetközi Bartók Béla Szeminárium és Fesztivál – Szombathely
  • 1994-ben Concours International de Chant Choral – Tours – Franciaország
  • 1995-ben Stelzenfestspiele – Stelzen – Németország
  • 1999-ben Concorso Internationale di Canto Corale – Gorizia – Olaszország – Történelmi KategóriaKategória győztes, Énekegyüttes KategóriaIII. díj, Klasszikus Polifónia Legjobb ElőadásáértKülöndíj, Egyházi Mű Legjobb ElőadásáértKülöndíj
  • 2007-ben VI. Magyar és Nemzetközi Karvezetői Konferencia – Záró koncert

XI. Budapesti Nemzetközi Kórusverseny – Arany Diploma

  • 2008-ban 53. Nemzetközi Kórusverseny – Miezdryzdroje – Lengyelország – Musica Sacra KategóriaArany Diploma, Kortárs KategóriaEzüst Diploma, A Régió Karnagyi Különdíja

Kiadványok[szerkesztés]

A vegyeskar több gyűjteményes lemezen is énekel. 1989-től jelentetnek meg önálló lemezeket és kazettákat. 1989-ben jelent meg első egyházi lemezük, a Missae, motettae, hymni, amely Bárdos Lajos latin nyelvű életművéből ad válogatást.

Vinczeffy Adrienne és a vegyeskar az utóbbi években nagyszabású vállalkozásba kezdett, amelynek keretében bemutatják és lemezre rögzítik a magyarországi egyházzene kiemelkedő mestereinek reprezentatív alkotásait. A lemezekhez egy-egy magyar–angol nyelvű könyvecske is társul, amelyekben a zeneszerzők életrajza, kézirataik facsimile-részletei, a szövegek fordításai és egyéb képi dokumentációk, illusztrációk is helyet kapnak. A lemezek és a könyvek Vinczeffy Adrienne szerkesztésében jelennek meg, az életrajzok és a műismertetések is túlnyomórészt tőle származnak. Eddig 6 kiadvány jelent meg A Magyar Egyházzene Évszázadai címmel. A lemezsorozat ökumenikus szellemiségű.

2003-ban jelent meg Az Esterházy udvar zenéje című könyv és dupla CD, amelyen az Esterházy Zenekar zeneszerzőinek – több esetben kéziratban fennmaradt – kompozícióit szólaltatják meg. Az első CD a szakrális, a második a világi zenéből ad válogatást. A lemezekhez kapcsolódó gazdagon illusztrált, magyar–német–angol nyelvű könyvben az Esterházy családról, valamint a zeneszerzőkről és műveikről olvashatnak az érdeklődők.

Külső hivatkozások[szerkesztés]