Berzeviczy Tivadar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Berzeviczy Tivadar
Borsos József felvétele
Borsos József felvétele
Született1817. július 28.
Berzevice
Elhunyt1889. október 19. (72 évesen)
Berzevice
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásakirályi tanácsos,
királyi tanfelügyelő
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (1865. december 14. – 1870. május 16.)
A Wikimédia Commons tartalmaz Berzeviczy Tivadar témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Berzeviczei és kakas-lomniczi Berzeviczy Tivadar (Berzevice, 1817. július 28. – Berzevice, 1889. október 19.) királyi tanácsos, királyi tanfelügyelő.

Élete[szerkesztés]

Berzeviczy József és Kolosy Janka fia volt. Iskoláit Kisszebenben és Kassán végezte. Előbb joggyakornok volt; 18391840-ben Pozsonyban az országgyűlési ifjúság lelkes soraiban találjuk Pulszky Ferenc oldalán; 1840-ben, miután Pesten ügyvédi oklevelet szerzett, megyei szolgálatba lépett Sáros megyében és fokonként emelkedett a főjegyzői állásra s ebben maradt a szabadságharcig, amelyben ő is részt vett mint önkéntes és jelen volt a kassai ütközetben. Az abszolutizmus korszakában visszatért berzevicei birtokára, ahol tanulmányainak és a gazdálkodásnak élt. A politikai élet újra ébredése őt is a közpályára szólította: Sáros megye tiszt. főjegyzője, majd a megyei törvényszék elnöke s később a vármegye alispánja lett; 1865-ben pedig a héthársi kerület országgyűlési képviselővé választotta. A parlamentben, mint a Deák-párt híve, tevékeny részt vett azon bizottság munkálataiban, amely a nemzetiségi törvény előkészítésével foglalkozott. 1869-ben újra beválasztatott a parlamentbe. 1870-ben Szepes és Sáros tanfelügyelőjévé neveztetett ki és királyi tanácsosi címet nyert. A Sáros megyében olyan fontos kultúrmissziót teljesítő eperjesi Széchenyi-körnek ő volt úgyszólván megteremtője és hosszú időn keresztül elnöke. 1885 októberében nyugalomba vonult és a vaskoronarend keresztjét nyerte kitüntetésül.

Munkái[szerkesztés]

Oroszlán szivű Richard Palestinában, vagy Anglia diszzászlója, tört. vitézi játék 4 felv. Scott Valter után ford. (Előadatott Kassán. 1857. február 25. (Ism. Honművész 1837. 21. sz.)

Két képviselői programbeszéde is jelent meg nyomtatásban.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Nemes családok. (Szerk. Pettkó Béla és ifj. Reiszig Ede). Bp., Magyar Heraldikai és Geneológiai Társaság, 1905.
  • Toth, Adalbert: Parteien und Reichtagswahlen in Ungarn 1848-1892. München, R. Oldenburg Verlag, 1973.