Berki veréb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Berki veréb
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Verébalakúak (Passeriformes)
Alrend: Verébalkatúak (Passeri)
Család: Verébfélék (Passeridae)
Nem: Passer
Faj: P. hispaniolensis
Tudományos név
Passer hispaniolensis
Temminck, 1820
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Berki veréb témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Berki veréb témájú médiaállományokat és Berki veréb témájú kategóriát.

A berki veréb (Passer hispaniolensis) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a verébfélék (Passeridae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Spanyolország, a Kanári-szigetek, Dél-Európa, Észak-Afrika és Kis-Ázsia területén él. Betelepítették vagy magától meghonosodott Madeira és a Zöld-foki-szigetek területén is. Leginkább a vízben bővelkedő vidékeket szereti. Már Magyarországon is megfigyelték, először Bácsborsódon 2014. június 13-án. Ekkor költését is sikerült bizonyítani.

Alfajai[szerkesztés]

  • Passer hispaniolensis hispaniolensis
  • Passer hispaniolensis transcaspicus

Megjelenése[szerkesztés]

Hossza 16  centiméter, szárnyfesztávolsága 16–20  centiméter, farkhossza 6 centiméter. Egyes korábbi rendszerezések a házi veréb alfajának tartották, azonban nemcsak színezete, hanem életmódja is eltér attól. Feje teteje, halántéka és nyakszirtje vöröses gesztenyebarna; szemsávja, egy keskeny csík a szeme alatt, dolmánya és válla fekete. A test többi alsó része és az alsó szárnyfedők fakó sárgásfehérek. A hímekkel ellentétben a tojókat nehéz megkülönböztetni a házi verébtől, esetleg a hason elmosódottan kivehető sávozás, illetve a hasoldal kissé világosabb szürke színe segíthet a meghatározásban, de mivel ezek nem általános jegyek, a tojók fajára csak akkor lehet biztonsággal következtetni, ha együtt vannak a hímekkel.[1]

Életmódja[szerkesztés]

Magevő, állandóan a fészkelőhelyén tartózkodik, nem vonuló. Vízben bővelkedő, mezei területeken él. Nagy tömegekben táplálkozva, nagy károkat okoz.

Szaporodása[szerkesztés]

Passer hispaniolensis

Bár általában saját zárt tetejű, oldairányú bejáratú, fűszálakkal, állati szőrökkel, tollacskákkal bélelt fészket épít, néha megtelepszik nagyobb madarakéiban is.[1] Fészekalja 4–8  tojásból áll.

Hazai előfordulása[szerkesztés]

Magyarországon először Tamás Ádám és társai figyeltek meg 2014 júniusában, Bácsborsódon egy költő párt, akkor több megfigyelése is összegyűlt. Emiatt nagyon ritka madárként van számontartva hazánkban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Dr. Juhász Lajos: Távoli tájak madarai. Egy veréb Dél-Európából - A berki veréb'. [2021. június 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 23.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]