Berkes Zsuzsa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Berkes Zsuzsa
[[Fájl:
1980-ban
|250px]]
SzületettBerkes Zsuzsanna[1]
1949. április 14. (75 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásabemondó,
műsorvezető,
szerkesztő,
tanár
IskoláiELTE Bölcsészettudományi Kar (–1974)
MÚOSZ(–1975)

SablonWikidataSegítség

Berkes Zsuzsa (Budapest, 1949. április 14. –) magyar televíziós bemondó, műsorvezető, szerkesztő, tanár.

Életrajza[szerkesztés]

Nevelőapja Kállai Gyula prominens kommunista politikus volt. Diplomatának készült. Fél évet végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen,[2] de abbahagyta tanulmányait. Rövid ideig a Rotschild Klára vezette Clara Szalonban volt eladó, majd felvették az ELTE Bölcsészettudományi karának francia szakára, ahol 1974–ben francia tanárként diplomázott. Elvégezte a MÚOSZ újságíró iskoláját is belpolitikai szakon, itt 1975-ben kapott diplomát és elvégezte a tévé bemondói tanfolyamát.

„1968-ban jelentkeztem bemondónőnek, 1969-ben konferáltam először — az Iskolatévé óráit, a délelőtti műsorokat, 1972-től már az esti műsort is.[3]Felvettek, ez kimondhatatlan örömöt jelentett számomra. Előzőleg fél évig jártam a legeredményesebb magyar beszédtechnika-tanárhoz, Fischer Sándorhoz.[4]

1969-től külsősként alkalmazták, 1974 májusában [5] státuszt kapott így hivatalosan is a Magyar Televízió munkatársa lett. Volt bemondó, majd a bemondók csoportvezetője lett, utána pedig szerkesztő-műsorvezetőként dolgozott. 1975. májusában Szinetár Miklóssal a Televízió akkori művészeti vezetőjével egy hetet töltött Montréalban, a kanadai tévé vendégeként, ahol francia nyelvtudását is hasznosította.[6] Műsorvezetője volt többek között a Nem csak nőknek! című műsornak, a Múzsa című kulturális híradónak valamint a TV Híradónak is. Részt vett az Ablak című első, élő, közéleti magazinműsorban is. Szabadúszóként saját iskolájában tanít viselkedést, stílust és beszédtechnikát.

Magánélete[szerkesztés]

1974-ben ment férjhez. Két gyermek: Gabriella (1977–) és András (1979–) édesanyja.[7]

Szerkesztő-műsorvezetői munkái[szerkesztés]

Berkes Zsuzsa 1980-ban
  • Nemcsak nőknek (a Juli-suli elődje)
  • Tipplista (a kulturális híradók elődje)
  • Múzsa – kulturális híradó
  • Anno – (beszélgetés nagy színészekkel)
  • Galéria – kulturális magazin
  • Közeli – Kultur percek (kulturális híradó)
  • Nézzük együtt – Berkes Zsuzsával[8]

Díjak, kitüntetések[szerkesztés]

Berkes Zsuzsa 1980-ban Budapesten, a Március 15. téren, Tar István szobrászművész alkotása Barbárok harca a rómaiakkal (1971) szoborcsoport mellett, háttérben a Belvárosi templom.
  • Elnöki Nívódíj

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]