Szent Kereszt-templom (Berhida)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Berhidai római katolikus templom szócikkből átirányítva)
Szent Kereszt-templom
Valláskeresztény
Felekezetrómai katolikus
EgyházmegyeVeszprémi főegyházmegye
VédőszentSzent Kereszt
Építési adatok
Építése13–14. század
Rekonstrukciók évei1759; 1963–64
Stíluskéső román – kora gótikus
Alapadatok
Torony1
Elérhetőség
TelepülésBerhida
Hely8181 Berhida
Hősök tere 2.
Elhelyezkedése
Szent Kereszt-templom (Magyarország)
Szent Kereszt-templom
Szent Kereszt-templom
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 06′ 46″, k. h. 18° 08′ 05″Koordináták: é. sz. 47° 06′ 46″, k. h. 18° 08′ 05″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Szent Kereszt-templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A berhidai román alapokon nyugvó Szent Kereszt római katolikus templom a Séd partján települt község központjában, a főutcában áll, középkori eredetű filiáris templom.

Története és leírása[szerkesztés]

Nyugati homlokzata előtt emelkedik zömök, sátortetős tornya, amelyhez hozzáépült a téglalap alaprajzú hajó a nyolcszög három oldalával záródó szentéllyel. A szentélyben áll a kőből faragott szentségház, amelyen néhány évtizede még kiolvasható volt elkészülése dátumának első két számjegye: a 14… A barokk főoltár a XVIII. századból való. A templom bejárata a tornyon keresztül nyílik (kőkeretes, csúcsíves kapukeret). A torony alatt dongaboltozatos előcsarnok van, északi és déli oldalfalában ülőfülkékkel. Két nyolcszög alaprajzú pillér tartja a nyugati karzatot. A templomhajót bordás keresztboltozat fedi (a két zárókő címeres). Az elsőn az apostoli kettős kereszt látható egy pajzson, a másodikon pedig a pajzson hatágú csillagot viselő félhold, azaz a Hontpázmány nemzetség címere. A hajó falán freskó nyomait is látjuk.

A késő román, kora gótikus stílusban épült templomot a 13-14. század fordulóján emelték. A törökök többször elpusztították a falut, s megrongálták a templomot is. Majd többször átépítették, utoljára 1759-ben. Ekkor szerezték vissza a templomot a protestánsoktól. Az 1870/80-as évektől kezdték becsülni a templom műemléki értékét. Falkutatás (1962) után 1963/1964-ben restaurálták.

Források[szerkesztés]