Benny Hill

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Benny Hill
Benny Hill.JPG
Életrajzi adatok
Születési név Alfred Hawthorne Hill
Született 1924. január 21.
Southampton[1]
Elhunyt 1992. április 19.(68 évesen)
London
Pályafutása
Aktív évek 1945–1992

Benny Hill az IMDb-n
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Benny Hill témájú médiaállományokat.

Benny Hill (eredeti nevén Alfred Hawthorn Hill; Southampton, 1924. január 21.Teddington, 1992. április 20.) angol komikus színész, humorista és énekes.

A világ legmulatságosabb komikusa. Számomra minden idők hőse.
Michael Jackson[2]

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Benny Hill a második világháborút követően tejesemberként, eladóként, színpadi asszisztensként és amatőr színészként dolgozott. A televízióban 1949-ben debütált. Az ötvenes években kedvelt rádiós műsorvezető volt, majd 1955-ben megkapta első saját televíziós show-ját a BBC-nél.

1969-ben átment a Thames Television csatornához, ahol húsz éven keresztül készítette The Benny Hill Show című humoros sorozatát,[3] amelyet világszerte több mint száz országban vetítettek, így Magyarországon is. Magyar szinkronhangja Gálvölgyi János volt.

A szexuálisan gyakran kétértelmű jelenetekben Benny Hill különböző szerepekben és maskarákban jelent meg, és mesterien alkalmazta többek között a paródia és a pantomim eszköztárát. Nem csoda, hogy nemzetközileg a legkedveltebb humoristák egyike lett, akinek show-ját az Egyesült Államokban jobban elismerték, mint odahaza. Egyik legismertebb rajongója Michael Jackson volt, aki betegágyánál is meglátogatta 1992 februárjában, amikor egy korábbi szívinfarktus után lábadozott. Szintén rajongói voltak: Burt Reynolds, Michael Caine, John Mortimer, Mickey Rooney és Walter Cronkite.

Hill énekesként is könyvelhetett el sikereket: 1971-ben négy héten keresztül vezette a brit slágerlistákat Ernie (The Fastest Milkman In The West) című humoros dalával.[3]

Show-ját 1989-ben szüntették be, elsősorban a nők jogaiért küzdő egyesületek unszolására, amelyek kifogásolták, hogy Hill lenézi őket a műsorában, amit idejétmúltnak tartották, s amelyben folyamatosan a régi poénokat ülteti új környezetbe. A nők egyoldalú ábrázolásával vádolták, illetve, hogy politikailag nem korrekt, valamint állandóan más nációk kifigurázásával foglalkozik. A valódi ok az volt, hogy helyet kellett csinálni a műsorok között Mr. Beannek.[3]

Ezt követően a humorista visszavonult és 1992. április 20-án magányosan hunyt el otthonában, minden bizonnyal szívinfarktus következtében.[3] Ironikus, hogy épp aznap kapott postán egy új szerződést a Központi Független Televíziótól. Benny Hill esetét, ma karaktergyilkosságnak nevezzük. 1992 után, az Egyesült Királyság területén, csak nagyon korlátozottan, földi sugárzásban lehetett a televízióban látni. Műhold és kábel elérésű csatornák, nem adták le a műsorait. Életrajzírója, Mark Lewisohn röviden, megjegyezte "Benny Hill Britanniában, tabu". Holttestére csak néhány nap elteltével bukkantak rá.[3] Bár kb. 10 millió fontos vagyona volt, halálakor több befizetetlen csekket találtak a szobájában. 1992. április 28-án temették el a Hollybrook temetőben. Szárnyra kapott a hír, hogy sok ékszert is temettek mellé, ezért sajnos 1992 októberében sírját feltörték.

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kamerák előtt boldogan játszó Benny magánélete magányos volt. Soha nem nősült meg, nem is nagyon jelent meg nyilvános helyeken. Maga intézte a bevásárlásait, soha nem volt saját tulajdonú autója. Volt ugyan egy háza Southamptonban, ahol az édesanyja is lakott, azonban annak 1976-os halála után azt lezáratta, valóságos szentélyként tisztelte. Egy kis kétszobás lakást bérelt Teddingtonban, amely kényelmes sétáló távolságra volt a Thames stúdióktól, ahol a műsorait vették fel.

Az utazás volt az egyetlen luxus, amit megengedett magának, gyakran ment Marseille-be, az 1980-as években. Élvezte, hogy ott nem ismerték fel az utcán, tömegközlekedéssel utazott, szabadtéri kávézókban üldögélt, flörtölt a helyi nőkkel. Kitűnően beszélt franciául, németül, olaszul, sőt, még hollandul is tudott. Tengerentúli nyaralásai is gyakran inspirálták jeleneteit.

Televíziós sorozatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Hi There (1949)
  • The Service Show (1952)
  • Show Case (1953)
  • The Benny Hill Show (1969–1989)

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Dennis Kirkland - Hilary Bonner: Benny - Az igaz történet (Totem Könyvkiadó, Budapest, 1994, fordította: Szamay Ilona) ISBN 9637888616

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. német Wikipédia
  2. „A komikus, akit imádtak a sztárok”, D. Kirkland - H. Bonner: Benny című könyvének képes hátlapján olvasható Michael Jackson mellett Jason Donovan, Frank Sinatra és Burt Reynolds véleménye a világ kedvenc bohócáról.
  3. ^ a b c d e 10 éve halt meg Benny Hill

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Benny Hill témájú médiaállományokat.