Benedetto da Rovezzano

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Benedetto da Rovezzano
Született1474[1][2][3][4][5]
Pistoia
Elhunyt1554 (79-80 évesen)[1][3][4][5][6]
Vallombrosa
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Benedetto da Rovezzano témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Benedetto da Rovezzano (eredetileg Benedetto Grazzini, (Pistoia, 1474–1552 körül) itáliai szobrász, aki főleg Firenzében alkotott.

Pistoiában született, a Ravezzano nevet Firenzének arról a kerületéről vette, ahol élt. Legfontosabb művei: Pandolfini-kápolna a Badiában, a Santi Apostoli templom kapuja, Pier Soderini márvány emlékműve a Santa Maria del Carmine templomban, János evangelista tabernákuluma a dómban.

X. Leó pápa Wolsey bíboroshoz küldte Angliába 1524-ben. Wolsey saját sírját szerette volna megépíttetni, de még a befejezése előtt elvesztette hatalmát. Ennek ellenére VIII. Henrik befejeztette a művet. I. Károly király ide szeretett volna temetkezni, de a sír üres maradt egészen addig, míg Nelson admirális maradványait el nem helyezték benne.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  2. Union List of Artist Names (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Artnet. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b AGORHA (francia nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Artcyclopedia (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. MAK (lengyel nyelven)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Benedetto da Rovezzano című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.