Benedek Pál (vegyészmérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Benedek Pál
Született1921. április 26.
Budapest
Elhunyt2009. szeptember 6. (88 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaegyetemi tanár,
vegyészmérnök
KitüntetéseiAkadémiai Díj (1970)

SablonWikidataSegítség

Benedek Pál (Budapest, 1921. április 26.Budapest, 2009. szeptember 6.) vegyészmérnök, fizikokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

Élete[szerkesztés]

Benedek Pál tudományos érdeklődése főként a vegyipari műveleti egységek és hálózataik szabatos matematikai leírására, működésük számítógépes szimulálására terjedt ki. Tevékenységét a BME Kémiai Technológiai Tanszékén, Varga József mellett kezdte. Az ötvenes évek elejétől a Veszprémi Vegyipari Egyetemen a Fizikai Kémiai Tanszék tanszékvezető tanára és a Magyar Ásványolaj- és Földgázkísérleti Intézet Fizikai Kémiai Osztályának vezetője, utóbb az Intézet igazgatóhelyettese. A hatvanas évektől a Nehézipari Minisztérium, majd a Vegyipari Egyesülés Műszaki Főosztályának munkatársa. A Vegyipari Egyesülés Mérnöki Irodájában a korszerű matematikai módszerek bevezetésén dolgozott. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanáraként a Kémiai Kibernetikai Laboratóriumot vezette. Számos könyv szerzője. Kiemelkedő hatású volt László Antallal közösen írt műve, A vegyészmérnöki tudomány alapjai. Számos könyvét fordították le idegen nyelvre.

Színes életfolyamjában folytatott egyetemi tanulmányokat a párizsi Sorbonne-on ill. volt vendégprofesszor a Yale Egyetemen.

Ahhoz az elveszőben lévő embertípushoz tartozott, akit szokás (volt) européernek, vagy polihisztornak mondani. A természettudományon kívül otthonos volt a filozófiától a színháztörténetig a kultúra számos területén.

Benedek Pált a Magyar Tudományos Akadémia saját halottjának tekintette.

Díjai[szerkesztés]

Főbb művei[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]