Bene AG

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Bene AG egy családi hagyományokkal rendelkező osztrák vállalatcsoport, amely igényes kivitelű irodabútorok teljes skáláját kínálva számos nemzetközi telephellyel rendelkezik világszerte.

Története[szerkesztés]

A vállalatot 1790-ben asztalosműhelyként alapította a Bene család az alsó-ausztriai Waidhofen an der Ybbs városban. 1951-ben állt át a cég az ipari jellegű irodabútor-gyártásra. Az 1970-es évek kezdete óta a Bene piacvezető Ausztriában, Európában pedig jelenleg az irodabútor ágazatban a hatodik helyet foglalja el.

Nemzetközi terjeszkedési stratégia[szerkesztés]

Az 1980-as évek óta a Bene következetes nemzetközi expanziós stratégiát folytat: 1988: a londoni és moszkvai irodák megnyitása jelentette az első lépést ahhoz, hogy az értékesítési hálózat nemzetközivé váljon.

1989: a cég átköltözik a jelenlegi főirodába (belsőépítész: Laurids Ortner).

1995-1998: fiókirodák nyílnak Szlovéniában, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában és Lengyelországban.

1998: a német piac feltárása és a német kereskedőcsoport, az Objektform megvásárlása.

2000-2003: az értékesítési hálózat kibővítése kereskedelmi partnerekkel a Benelux államokban és Franciaországban. A waidhofeni üzem 40 000 m²-re bővítése és modernizálása. (Teljes beruházási volumen: 22 millió euró)

2003: a Bene Nowy Styl S.A. vegyes-vállalat megalapítása Lengyelországban. Fióküzlet létrehozása Dubai-ban.

2004: az első lépések megtétele Ázsia felé, a KOKUYO CO. LTD japán irodabútor gyártóval való együttműködés beindításával. Telephelyek nyitása Horvátországban és Szerbiában.

2004: Belépés egy pénzügyi konzorciumba az Unternehmensinvest AG (UIAG) vezetésével.

2006: ISO 9001 és 14001 minőségbiztosítási igazolás megszerzése. A vállalat részvénytársasággá alakul, és tőzsdére lép (Bécsi Tőzsde). Új telephelyek létrehozása Ukrajnában, Spanyolországban, Írországban és Kuvaitban. A német TILL-csoport átvétele (irodabútor szakkereskedők és a Bene korábbi értékesítő partnerei Németországban).

2007: új telephelyek alapítása Szerbiában és Törökországban. Egy régi kereskedelmi partner átvétele Belgiumban. Bemutatóterem nyitása Barcelonában.

Az Objektform-csoport cégnevének Benére változtatása.

Ma a Bene 29 országban 75 értékesítési irodával rendelkezik. A 2006/2007-es üzleti évben a Bene-csoport 1344 munkavállalóval 198,6 millió euró forgalmat realizált.

Termékportfolió a holnap irodájáért[szerkesztés]

A Bene termékportfoliójával az iroda minden területe megtervezhető és berendezhető. A termékek fejlesztője a Bene Design Team: Kai Stania, Christian Hoerner és Johannes Scherr.

Továbbá a Bene termékportfoliójában megtalálhatók olyan csúcsmárkák, mint a Wilkhahn, Comforto, Interstuhl, Fritz Hansen, Walter Knoll, Kvadrat, Bla Station, Borks stb. A Bene-csoportra jellemző a szakmán belül, hogy intenzíven foglalkozik a jövő munkakörnyezetének irányzataival és fejlesztésével. Ezért az olyan témák, mint „munkahelyi nomádok”, „önálló arculatépítés”, a „térstruktúrák és munkahelyi struktúrák rugalmassága” valamint az „ideális irodára vonatkozó átfogó megoldások keresése”, a Bene termékek és szolgáltatások középpontjában állnak.

A „compact office” modellel a Bene egy messzire mutató tervet fejlesztett ki, amely egyesíti a különféle iroda-felhasználók sokoldalú igényeit, ill. optimalizálja a térhatékonyságot és –rugalmasságot az iroda működtetője számára.

A Bene Consulting független leányvállalat termék-semleges építési tanácsadást nyújt, ill. hatékony irodaingatlan projektmenedzsmentet kínál a három alábbi telephelyen: Waidhofen an der Ybbs, Bécs és Frankfurt am Main.

Cégadatok[szerkesztés]

Árbevétel 2006/07: 198,6 millió euró
Nyereség (EBITDA) 2006/07: 18,7 millió euró
Exportkvóta: 66%
Munkavállalók száma 2007. október 3-án: 1446
Képviseletek száma: 76 képviselet 30 országban (képviseletek)

További információk[szerkesztés]