Belváros (Kaposvár)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Belváros
Városháza
Városháza
Közigazgatás
TelepülésKaposvár
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Belváros (Kaposvár)
Belváros
Belváros
Pozíció Kaposvár térképén
é. sz. 46° 21′ 30″, k. h. 17° 47′ 25″Koordináták: é. sz. 46° 21′ 30″, k. h. 17° 47′ 25″

A Belváros Kaposvár kereskedelmi, idegenforgalmi, oktatási és államigazgatási központja, a városon és a vármegyén túlnyúló vonzáskörzettel.

Sétálóutca
A Hotel Dorottya**** a Széchenyi téren
A székesegyház a Kossuth téren
A híres Csiky Gergely Színház
Rippl-Rónai József festőművész szobra a sétálóutcán
Az Anker-ház a Fő utcán
A Játszó gyerekek című szoborcsoport az Ady Endre utcán
Takáts Gyula Vármegyei Hatókörű Városi Könyvtár
Az egykori Gazdasági és Ipari Takarékpénztár épülete
Az egykori Dunántúli Bank és Takarékpénztár székháza
Jellegzetes szecessziós belvárosi épület
A híres Táncsics Mihály Gimnázium
Az Igazságügyi palota

Fekvése[szerkesztés]

A városközpont a történetileg kialakult utcák, terek, fasorok, műemléki és helyi védelem alatt álló épületek területe. Az Áchim András utca - Petőfi Sándor tér - Budai Nagy Antal utca - Baross Gábor utca - Hársfa utca - Virág utca - 48-as ifjúság útja - Füredi utca - Berzsenyi Dániel utca által határolt területet foglalja magában. Jelentősebb terei a Kossuth tér, a Széchenyi tér és a Petőfi tér, legfontosabb utcája a Fő utca.

Nevezetességei[szerkesztés]

Kaposvár belvárosa építészeti szempontból Európában egyedülálló, mert 220-nál is több eklektikus és szecessziós épület áll itt, sehol máshol nincs ennyi ilyen kis területen. A Belvárosban található a város műemlékeinek mintegy fele. A történelmi városközpontban klasszicista, eklektikus és szecessziós paloták és épületek, illetve tágas sétálóutcák és terek fogadják a látogatót. A közterületeket az utóbbi években teljesen felújították.

Lakóházak, paloták[szerkesztés]

Középületek[szerkesztés]

Kulturális intézmények[szerkesztés]

Múzeumok[szerkesztés]

  • Rippl-Rónai Múzeum
  • Vaszary Képtár
  • Vaszary Emlékház
  • Somogyi Sportmúzeum
  • Ásványkiállítás
  • Steiner-gyűjtemény (öntöttvas kályhák, falikutak, keresztek, háztartási tárgyak)
  • Bádogos Ipartörténeti Kiállítás
  • Babavilág (porcelánbabák gyűjteménye)
  • Somogy Kereskedelme Anno (régmúlt idők kereskedelmi relikviái)
  • Bors-Honty Emlékszoba

Szobrok, emlékművek, szökőkutak, díszkutak[szerkesztés]

Templomok, imaházak, plébániák[szerkesztés]

Római katolikus

Evangélikus

Református

Intézmények[szerkesztés]

Központi jellegéből adódóan a város, a megye és a régió igazgatási szervei főleg ebben a városrészben helyezkednek el. Kaposvár iskolaváros és egyetemi város is, így a bölcsődétől az egyetemig, mindenfajta oktatási intézmény megtalálható a Belvárosban. Az ország egyik póluskórháza, a Kaposi Mór Oktató Kórház is a városközpontban helyezkedik el, számos orvosi rendelővel és klinikával együtt.

Kereskedelem, szabadidő[szerkesztés]

A Belvárosban található Kaposváron a legtöbb kereskedelmi és vendéglátóipari egység. Elegáns éttermek, kávézók, plázák, mozik, színházak, könyvtárak, szórakozóhelyek, butikok, nagyáruházak, kiskereskedők és szakboltok egyaránt vannak itt. Itt helyezkedik el a felújított Nagypiac, valamint a többszintes Somogy Áruház is, amely a város első modern bevásárlóközpontja volt.

A városközpontot hangulatos utcák, terek, szökőkutak, szobrok, rengeteg fasor és virágágyás jellemzi. Itt helyezkednek el a város legnagyobb közparkjai, a Berzsenyi park, a Színház park és a Városliget is.

Kaposvárott élénk kulturális élet zajlik. Itt működik az ország egyik legnevesebb színháza, a Csiky Gergely Színház, amelyben évtizedek óta nemzetközileg elismert alkotómunka folyik. A város művészeti és néptáncegyüttesei országhatáron túl is ismertek. Kaposvár minden évben rangos kulturális rendezvényeknek ad otthont. Csokonai Vitéz Mihály Dorottya című vígeposzának eseményeit dolgozza fel például a februári farsangi felvonulás. A márciusi Kaposvári Tavaszi Fesztivál magas művészi színvonalú zenei, színházi előadásokkal és képzőművészeti kiállításokkal várja az érdeklődőket. Minden májusban megrendezik a Festők Városa Hangulatfesztivált - Kaposvár a festők városa: Rippl-Rónai József, Vaszary János és Galimberti Sándor szülővárosa, ezenkívül a városhoz köthető Kunffy Lajos, Zichy Mihály, Bernáth Aurél és Szász Endre is. A júliusi Youth Football Festival során az egész világról érkeznek focicsapatok a somogyi megyeszékhelyre. Az augusztusi Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (Kaposfest) pár év alatt európai hírűvé vált. A kínálatot színesítik a regionális, országos és nemzetközi tudományos konferenciák, találkozók, vásárok, bajnokságok és a lovas világversenyek is.

Főbb programok, állandó rendezvények[szerkesztés]

Közlekedés[szerkesztés]

Kaposvár központjaként a Belváros forgalmas, autóktól, buszoktól és gyalogosoktól zsúfolt terület. Itt található a központi vasútállomás és az autóbusz-pályaudvar, illetve a helyi autóbusz-állomás is, amely a helyi járatú buszok nagy részének kiindulópontja és végállomása. A városközpontban sok a szűk, egyirányú utca, és a bicikliút.

Tömegközlekedés[szerkesztés]

Az alábbi táblázat a Belváros tömegközlekedési csomópontjait, átszállópontjait tartalmazza. Ezeken a helyeken a helyi járatú autóbuszokon kívül át lehet szállni helyközi vagy távolsági autóbuszokra, illetve vonatokra is.

Név Átszállási lehetőség A közelben található
Helyi autóbusz-állomás 1, 3, 4, 5, 7, 8, 8B, 8E, 8Y, 9, 10, 11, 11Y, 12, 13, 14, 15, 18, 31, 81, 91 Távolsági autóbusz-állomás, Vasútállomás, Rendelőintézet, Szarvas Üzletház, Polgármesteri Hivatal, Járási Hivatal, Szivárvány Kultúrpalota, Corso Bevásárlóközpont, Retro Club, Somogy Áruház, Somogy Pavilonsor, Rippl-Rónai Múzeum, Somogy Vármegyei Levéltár, Somogy Vármegyei Önkormányzat
Vasútállomás 6, 7, 8, 8B, 8E, 8Y, 9, 10, 18, 81, 91 Vasútállomás, Posta, Csiky Gergely Színház, TIT, Magyar Államkincstár, SZÜV-székház, Somogyterv Irodaház, KSH, Nagypiac
Berzsenyi utcai felüljáró 1, 3, 4, 5, 11, 11Y, 12, 13, 14, 15, 31 Polgármesteri Hivatal, Járási Hivatal, Kapos Hotel, Nagyboldogasszony-székesegyház, Nagyboldogasszony Római Katolikus Gimnázium, Püspöki Palota, Somogyi Hírlap szerkesztősége, Somogyi Sportmúzeum, Munkaügyi Központ ügyfélszolgálata, Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola, Corso Bevásárlóközpont, Kaposvár Plaza
Fő u. 48. 7, 8, 8B, 8E, 8Y, 9, 10, 18, 81, 91 Kodály Zoltán Központi Általános Iskola; Munkaügyi Központ; Kereskedelmi és Iparkamara; Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség; Zichy Mihály Iparművészeti, Ruhaipari Szakképző Iskola és Kollégium
Fő u. 37-39. 7, 8, 8B, 8E, 8Y, 9, 10, 12, 18, 81, 91 Kaposvári Ruhagyár Rt. egykori épülete, Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, Munkaügyi Központ, Hotel Dorottya****, Corso Étterem, OTP Igazgatóság, Somogy Vármegyei Kormányhivatal, Somogy TV, Magyar Nemzeti Bank egykori székháza, Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, Táncsics Mihály Gimnázium, Főposta (Postapalota), Országos Egészségbiztosítási Pénztár, Óvoda, Agóra - Együd Árpád Kulturális Központ, Takáts Gyula Vármegyei Hatókörű Városi Könyvtár

Fényképek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Béke-Füredi lakótelep Északnyugati városrész Tisztviselőtelep
Cserimajor

Észak
Nyugat  Belváros  Kelet
Dél

Keleti városrész
Cser Donner Virágfürdő