Bayeux

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bayeux
Bayeux címere
Bayeux címere
Közigazgatás
Ország Franciaország
RégióAlsó-Normandia
MegyeCalvados
PolgármesterPatrick Gomont
INSEE-kód14047
Irányítószám14400
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség12 775 fő (2021. jan. 1.)[1]
Népsűrűség1 799,3 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasság
  • 32
  • 67
m
Terület7,1 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 49° 16′ 43″, ny. h. 0° 42′ 14″Koordináták: é. sz. 49° 16′ 43″, ny. h. 0° 42′ 14″
Bayeux weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bayeux témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bayeux település Franciaországban, Calvados megyében. Lakosainak száma 12 775 fő (2021. január 1.).[1] Bayeux Guéron, Monceaux-en-Bessin, Saint-Loup-Hors, Saint-Martin-des-Entrées, Saint-Vigor-le-Grand, Vaucelles és Vaux-sur-Aure községekkel határos.

Fekvése[szerkesztés]

Riestől délnyugatra fekvő település.

Története[szerkesztés]

Normann lovagok ábrázolása a bayeux-i kárpiton (Mathilde királyné faliszőnyege)

A település egykor egy gall törzs legnagyobb települése volt, majd a rómaiak építettek itt várost, később püspöki székhely lett. A bretonok, a szászok, majd a normannok is elfoglalták, ezután sokáig skandináv város maradt.

1051-ben Hitvalló Eduárd angol király, mivel gyermeke nem született, örököséül Normandia hercegét, unokatestvérét, Hódító Vilmost jelölte ki. Haroldot küldte hozzá követül, mire Vilmos hozzáadta leányát, Hedviget. Harold pedig a szent ereklyére megesküdött, hogy elismeri Vilmos jogát az angol trónra. Visszatérve hazájába, Hitvalló Eduárd halálakor mégis a maga fejére téteti Anglia koronáját.

A székesegyház mellett a könyvtár épületében látható a város legféltettebb műkincse, amelyen a normann hódítás eposza elevenedik meg. E műkincs a bayeux-i kárpit, mely kézi hímzéssel készült, fél méter magas és mintegy 70 méter hosszú. Az ismeretlen hímzők lenvászonra, színes gyapjúfonallal Hódító Vilmos hadjáratának, a hastingsi csatának a képeit rajzolták fel. A faliszőnyeget még Odo bayeux-i püspök, Hódító Vilmos féltestvére rendelte meg nem sokkal Anglia meghódítása után szász hímzők műhelyében, hogy az éppen felépült katedrálist díszítsék vele.

Nevezetességek[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Populations légales 2021

További információk[szerkesztés]