Baumann Ágoston

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Baumann Ágoston (19. század) magyar származású olasz és amerikai szabadságharcos.

Élete[szerkesztés]

Baumann Ágoston fiatal pesti könyvelő volt, amikor meghallotta a híreket Itália felől, hogy ott Kossuth Lajos és Giuseppe Garibaldi szövetkezik az olasz szabadság kivívásáért. Baumann vállalkozott a kalandos útra, eljutott Nápolyba, s be is lépett a Magyar Légióba. A Légió feloszlatása után átkelt az Atlanti-óceánon, s 1862-ben belépett az amerikai polgárháborúba az északiak oldalán, végigverekedte a polgárháborút és főhadnagyként szerelt le.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jelenleg több információnk nincs róla, feltehető, hogy a magyar 1848-49-es szabadságharc idején még gyermekkorú volt, de fiatalemberré serdülve már belevetette magát a harcokba, tehát olyan magyar férfiak is harcoltak az amerikai polgárháborúban, akik nem az elbukott magyar szabadságharc száműzöttei voltak, hanem a feloszlatott Magyar Légióból keltek át az Atlanti-óceánon harcolni az amerikai szabadságért. Az amerikai magyar emigránsok számát a feloszlatott Magyar Légió katonái is növelték.

Források[szerkesztés]

  • Kende Géza: Magyarok Amerikában : az amerikai magyarság története : 1583-1926. 1. köt. Cleveland, Ohio, 1927. 375 p. Baumann N. főhadnagy lásd 367. p. (Baumann N. nyomára Vasváry Ödön sem bukkant rá, feltehetően ő Baumann Ágoston).
  • Ács Tivadar: Magyarok az észak-amerikai polgárháborúban. Budapest, 1964. Baumann Ágoston lásd 122. p.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]