Battlefield 4

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Battlefield 4
FejlesztőEA DICE
KiadóElectronic Arts
RendezőLars Gustavsson
Stefan Strandberg
ProducerAleksander Grøndal
Tobias Dahl
TervezőThomas Andersson
Mikael Kasurinen
ProgramozóVidar Nygren
MűvészGustav Tilleby
ÍróJesse Stern
Mikael Säker
Adrian Vershinin
ZeneszerzőJohan Skugge
Jukka Rintamäki
SorozatBattlefield (sorozat)
MotorFrostbite 3
PlatformokMicrosoft Windows
PlayStation 3
PlayStation 4
Xbox 360
Xbox One
Kiadási dátum2013. október 29.
MűfajFirst-person shooter
JátékmódokSingle-player, multiplayer
USK-besorolás USK: 18+
Adathordozó
A Wikimédia Commons tartalmaz Battlefield 4 témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Battlefield 4 egy first-person shooter videójáték, melyet az EA DICE fejlesztett és az Electronic Arts adott ki 2013. október 29-én. Megjelent Microsoft Windows-ra,PS3-ra, PS4-re, Xbox 360-ra és Xbox One-ra is. A Battlefield sorozat 12. tagja a 2011-es Battlefield 3 után.

A játék meglehetősen pozitív fogadtatásban részesült, a kezdeti játékbeli hibák ellenére. Dicsérték a multiplayer módot, a játékmenetet, és a grafikát, de kritizálták a rövid és felejthető singleplayer kampány miatt. Elődjéhez hasonlóan sikeres eladási számokat produkált.

Játékmenet[szerkesztés]

A játék a sorozat eddigi részeit követve ismét a háborús vonalra fókuszál, nagy csataterekkel, rengeteg fegyverrel és járművel. A fegyverekre és járművekre a Battlefield 3-hoz hasonlóan több hasznos kiegészítőt is szerelhetünk, miután feloldottuk őket. Megjelennek a szokásos játékmódok, kevés újdonsággal kiegészülve, a legnépszerűbb módok továbbra is a Conquest és a Rush maradtak a játékosok körében. Az elődjéhez képest még részletesebb és még rombolhatóbb környezetet kapunk, az új, Frostbite 3 motornak köszönhetően.

A játékból ismét lehetőségünk van Premium kiadást vásárolni, mely az összes DLC-t tartalmazza. Ezekből öt készült; China Rising, Second Assault, Naval Strike, Dragon's Teeth és a Final Stand. A sorozatban először lehetőségünk van Battlepack-eket vásárolni a játékban, melyek fegyverkiegészítőket illetve XP boost-okat tartalmazhatnak. Ami nem újdonság, hogy ismét vásárolhatunk shortcut-okat a játékbeli fegyverek és kiegészítők azonnali feloldása érdekében.

Kampány[szerkesztés]

Az egyjátékos kampánynak több különbsége van a fő többjátékos összetevőtől. A játékosnak javarészt a mini-sandbox stílusú szinteken kell haladnia, bizonyos esetekben járművekkel, például tankokkal és csónakokkal, hogy bejárja a környezetet. Mint játékos karakter, Recker, a játékos két, csak kampányhoz tartozó funkciót használhat: az Engage parancsot és a taktikai távcsövet. Az Engage parancs utasítja Recker osztagokat és esetenként más baráti egységeket, hogy támadjanak meg bármilyen ellenséget Recker látóterében. A taktikai távcső hasonlít a lézerjelzőhöz, abban az értelemben, hogy lehetővé teszi a játékos számára, hogy azonosítsa a barátságos és ellenséges egységeket, fegyvertartókat, robbanóanyagokat és célokat a mezőn. Az ellenségek azonosításával a játékos a szemellenző használata nélkül is láthatóvá teheti őket, megkönnyítve ezzel csapattársaik számára a jelölést. Egy ponton Recker rövid időre elveszíti a taktikai védőrácsot, és arra kényszeríti őket, hogy csak az Engage paranccsal használják a csapattársait korlátozott számú ellenségre.

A kampány olyan feladatokat tartalmaz, amelyek speciális műveleteket igényelnek, és a befejezésük után kinyitják a többszereplős játékokban használható fegyvereket. Gyűjthető fegyverek visszaút bevezetésével együtt gyűjthető dögcédula amelyeket fel lehet használni a multiplayerben. A fegyveres ládák minden szinten megtalálhatók, így a játékosok lőszert szerezhetnek és fegyvert válthatnak. Míg a ládák alapértelmezett fegyvereket tartalmaznak, gyűjthető fegyverek használhatók, amikor megszerzik őket, és szintspecifikus fegyverek is használhatók, ha egy adott küldetés feladata befejeződött, elegendő pont megszerzésével egy szinten.