Bate (Nova Gorica)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Bate szócikkből átirányítva)
Bate
Közigazgatás
Ország Szlovénia
Statisztikai régióGoriška
KözségNova Gorica
Rangfalu
Irányítószám5251
Népesség
Teljes népesség153 fő (2020. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság589,1 m
Terület10,16 km²
IdőzónaUTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 46° 02′ 43″, k. h. 13° 40′ 37″Koordináták: é. sz. 46° 02′ 43″, k. h. 13° 40′ 37″

Bate (olasz nyelven: Battaglia della Bainsizza, vagy Bainsizza San Lorenzo) falu Szlovéniában, a Goriška statisztikai régióban, a Banjšice-fennsíkon. Közigazgatásilag Nova Goricához tartozik. Lakosságának száma 165 fő.[2] Bate közös önkormányzattal rendelkezik a közeli Grgarske Ravne községgel. A településhez tartozó kisebb településrészek a következők: Dolenji Konec, Gorenji Konec, Na Placu, and Breščaki in the main settlement, as well as Čafarini, Humarji, Sveto, Ježevec, Madoni, Jelaršče, Pičulini, Podlaka, Sedevčiči, and Čeferinovšče.

Nevének eredete[szerkesztés]

A Bate elnevezés feltételezhetően a Velencei Köztársaság idejéből származó Veneti szó, szótövének rövidített és torzult írásképű változata. Az úgy nevezett Julian March idején a települést az olaszok Battaglia della Bainsizza , azaz a Banjšice-fennsík-i csata néven illették, hogy így fejezzék ki tiszteletüket a Tizenegyedik isonzói csata előtt, amely a környéken zajlott. A település olasz neve korábban Bainsizza San Lorenzo volt.

Történelme[szerkesztés]

A települést az első világháború jelentős mértékben érintette, mert az olasz csapatok Batén és a Banjšice-fennsíkon keltek át. Egy első világháborús emléktábla jelöli az olasz előrenyomulás emlékét Sveto településrészben. Számos hagyományos, régi építészeti elemet tartalmazó épület veszett oda a világháború során, ám ezeket a későbbiekben sikerült felújítani. A település területén található egy az Osztrák–Magyar Monarchia katonáit rejtő, elhagyatott katonai temető, amely mintegy 5000 itt elesett katona végső nyughelyéül szolgál. A katonák jelöletlen sírokban nyugszanak.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bate, Nova Gorica című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Prebivalstvo - izbrani kazalniki, naselja, Slovenija, letno. Statistical Office of the Republic of Slovenia. (Hozzáférés: 2021. április 28.)
  2. Nova Gorica municipal site