Barbaro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barbaro
Információk
EredetMagyarország
Aktív évek1987-2014
Műfajetno-rock, folk-rock
KiadóHungaroton
Tagok
Herpai Sándor, dobok
Cziránku Sándor, gitár
Zsoldos Tamás, basszusgitár, ének, vokál
Both Miklós, gitár, ének, vokál
Korábbi tagok
Tzortzoglou Jorgosz, ének, percussion, derbuka
Parov Nikola, fúvós és billentyűs hangszerek
II. Lengyelfi Miklós, basszusgitár
Ökrös Csaba, hegedű

A(z) Barbaro weboldala
SablonWikidataSegítség

A Barbaro zenekart 1986. december 31-én alapította Herpai Sándor (ex V’Moto-Rock) és Tzortzoglou Jorgosz (ex-Gépfolklór, jelenleg Balkan Fanatik). A megfelelő társak (Cziránku Sándor (gitár, ex Sakk-matt, P. Mobil, Beatrice, Gépfolklór), II. Lengyelfi Miklós, basszusgitár, valamint Ökrös Csaba, hegedű) megtalálása után 1987 februárjában a Lágymányosi Közösségi Házban már próbált is az új etno-zenekar. Ez a felállás csak rövid ideig működött, az 1990-ben felvett debütáló lemezen már Zsoldos Tamás (basszusgitár, ex Topó Neurock Társulat) és Parov Nikola (fúvós és billentyűs hangszerek) működtek közre.

1991-től Parov Nikola nélkül zenéltek. 1999 és 2004 között a zenekar nem működött. 2004-től ismét Zsoldos Tamás basszusgitározott, de az alapító-énekes, Jorgosz nélkül, új gitáros-énekessel, Both Miklóssal.

A zenekar története[szerkesztés]

A zenekar összesen három albumot adott ki. Egyiknek sincs címe, csak az I, II, és III. számmal jelölik. Az első album 1990-ben készült a Hungaroton kiadásában. Ebben az időszakban sok koncertet adtak, turnéztak Görögországban, Ausztriában és Olaszországban.

1992-ben kezdték meg a második lemez anyagának felvételét, amelyen már saját számokat játszottak. A zene érezhetően keményebb, helyenként rockosabb és progresszívebb lett. Ez az album 1994-ben jelent meg magánkiadásban. Bár a III. lemez felvételei is megkezdődtek, annak befejezéséig nem jutottak el. 1999-ben az együttes Jorgosz kiválásával feloszlott.

Hosszú szünet után, 2004. november 13-án tértek vissza az új énekes-gitárossal, Both Miklóssal. 2007. október 24-én jelent meg a III. album. (Both Miklós emellett az általa alapított Napra világzenei együttesben is közreműködik.) A zenekar 2009-ben lényegében befejezte a működését, egyáltalán nem koncertezett. 2011-ben összesen két koncertet adtak az év elején. Nem jelentették be feloszlásukat, de gyakorlatilag nem működött a zenekar.

Herpai Sándor dobos 2014. február 14-én elhunyt.

2019-ben megjelent második bakelit nagylemezük Ilju haramia címen, melynek számai két 1992-es koncert felvételeiből lettek válogatva.

Diszkográfia[szerkesztés]

  • 1990 Barbaro I.
  • 1992 Barbaro II.
  • 2007 Barbaro III.

Források[szerkesztés]