Barapasaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Barapasaurus
Evolúciós időszak: Kora jura
A Barapasaurus rekonstrukciója
A Barapasaurus rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Sauropoda
Család: Vulcanodontidae
Nem: Barapasaurus
Jain, Kutty, Roy-Chowdhury, & Chatterjee, 1975
Fajok
  • B. tagorei Jain, Kutty, Roy-Chowdhury, & Chatterjee, 1975 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Barapasaurus témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Barapasaurus témájú kategóriát.

A Barapasaurus (jelentése 'nagylábú gyík', a bengáli bara 'nagy', pa 'láb' és az ógörög σαυρος / szaürosz 'gyík' szavak összetételélből) az egyik legkorábbi sauropoda, amely a kora jura kor pliensbachitoarci korszakában, körülbelül 189,6–176,5 millió évvel ezelőtt élt India területén.

Anatómia[szerkesztés]

Ennek az állatnak még nem volt saját ökológiai fülkéje sem saját táplálkozási stratégiája, mint a későbbi Brachiosaurusnak. A Barapasaurus „általános célú” dinoszaurusz volt. Például a későbbi sauropodák a testtömeg csökkentése érdekében üreges csigolyákkal rendelkeztek, a Barapasaurus csigolyái azonban többnyire szilárdak voltak és csak kis mértékben tartalmaztak üregeket. (Lásd még: Camarasaurus)

Bár a Barapasaurus korai sauropoda volt, mégis elérhette a 14,5–18 méteres hosszúságot és a 13–25 tonna körüli tömeget.[1] Csípőmagassága nagyjából 5,5 méter lehetett.

Környezet[szerkesztés]

Mint más sauropoda, a Barapasaurus is növényevő volt. A koponyáját még nem találták meg, csak néhány különálló fog került elő, ezért a pontos étrendje nem ismert.

Osztályozás[szerkesztés]

A Barapasaurust jelenleg inkább a Vulcanodontidae család tagjaként osztályozzák, korábbi helye, a Cetiosauridae helyett. A rendszertani besorolása nem tisztázott, mivel maradványait alig tanulmányozták. A Vulcanodontidae családba való elhelyezést igazolja a szűk keresztcsont, ami a vulcanodontidák jellemzője. Viszont a Barapasaurus csigolyái hasonlítanak a cetiosauridákéra, az arcus vertebrae és a foramen vertebrale majdnem azonosak. A nem eddig egyetlen ismert faja a B. tagorei.

Felfedezés[szerkesztés]

Az első Barapasaurus fosszíliát 1960-ban fedezték fel Indiában, azonban a leletet csak 1975-ben nyilvánították típusfajnak, amikor ekkor Jain, Kutty, Roy-Chowdhury és Chatterjee Kalkuttában egy leírást jelentetett meg róla.

Azóta öt további csontvázat fedeztek fel a Godavari-völgyben, India déli részén. Az új maradványok között sem találták meg sem a koponyát, sem a lábfejet, és a leletekről csak rövid leírás készült.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Palaeos Vertebrates 330.200 Sauropodomorpha : Sauropoda. [2007. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 2.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Barapasaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Eusauropoda. Thescelosaurus!. [2009. április 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. november 2.)