Baranyai-dombság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Baranyai-dombság
Elhelyezkedés Magyarország
Baranya vármegye
Térkép
Pozíció Magyarország térképén
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 01′ 60″, k. h. 18° 21′ 00″Koordináták: é. sz. 46° 01′ 60″, k. h. 18° 21′ 00″

A Baranyai-dombság Baranya vármegyében nagyrészt Pécsvárad és Mohács között elterülő változatos felszínformájú dombvidék, a Dunántúli-dombság része. Nyugatról a Mecsek, a Zselic és a Dráva menti síkság határolja, északról a Mecsek és a Tolnai-dombság (nagyjából a 6-os főút, valamint a geresdlaki műút vonala), keletről a Duna völgye. Déli határa a Dráva menti síkság és Duna völgye. Gyakran azonosítják a Dél-Baranyai-dombsággal. Népszerű túrázóhely.

Területének nagyobb része szántóföldi művelés alatt áll. Viszonylag nagy kiterjedésű rétek és mezők alkotják, az erdők aránya kb. 10%. Területén számos tó és patak található, melyek folyásiránya általában észak–déli irányú. A Baranyai-dombságra jellemző az aprófalvas településhálózat, mely kelet felé fokozatosan csökken. Itt a már síkká váló területen a települések egymástól távolabb helyezkednek el, de nagyobb lélekszámúak.

Részei[szerkesztés]

A Baranyai-dombság négy kistájra osztható:[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pécs lexikon  I. (A–M). Főszerk. Romváry Ferenc. Pécs: Pécs Lexikon Kulturális Nonprofit Kft. 2010. 78. o. ISBN 978-963-06-7919-0

További információk[szerkesztés]