Bambiraptor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bambiraptor
Evolúciós időszak: késő kréta 75 Ma
A Bambiraptor rekonstrukciója
A Bambiraptor rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Család: Dromaeosauridae
Nem: Bambiraptor
Burnham et al., 2000
Fajok

B. feinbergi Burnham et al., 2000 (típus)

Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bambiraptor témájú médiaállományokat és Bambiraptor témájú kategóriát.

A Bambiraptor a madárszerű dromaeosaurida dinoszauruszok 75 millió évvel ezelőtt élt neme, melyet a Kansasi Egyetem, a Yale Egyetem és a New Orleans-i Egyetem tudósai fedeztek fel. A Bambiraptor magassága nem haladta meg a 0,3 métert, a hossza kevesebb volt, mint 0,7 méter, a tömege pedig alig 2 kilogramm lehetett. Úgy tűnik, hogy a példány fiatal volt,[1] és az is lehetséges, hogy a fosszília valójában egy fiatal Saurornitholesteshez tartozik. Kis mérete miatt a faj a Bambiraptor feinbergi nevet kapta, a népszerű Disney-karakter neve és a példányt a floridai Graves Természetrajzi Múzeumnak (Graves Museum of Natural History) megvásároló és adományozó gazdag család neve után.

Felfedezés[szerkesztés]

A Bambiraptor feinbergi fosszíliája, torontói Royal Ontario Museum kiállításán

A Bambiraptor csontvázát egy 14 éves fosszíliavadász, Wes Linster fedezte fel, aki a szüleivel dinoszaurusz maradványokat keresett a montanai Glacier Nemzeti Park közelében. Linster a Time magazinnak adott interjújában elmondta, hogy egy magas dombon talált rá a csontvázra. A dombtetőn talált csontok miatt ásatás kezdődött, amely során előkerült a körülbelül 95 százalékban teljes csontváz. A teljessége miatt a Floridai Őslénytani Intézet (Florida Paleontology Institute) igazgatója, Martin Shugar a leletet a régészek számára az egyiptomi hieroglifák megfejtését lehetővé tevő rosette-i kőhöz hasonlította. A Yale Egyetem őslénykutatója, John Ostrom, aki a Deinonychus 1964-ben történt felfedezése után felelevenítette a madarak dinoszauruszoktól való származásának elméletét, „gyöngyszemnek” nevezve a példányt egyetértett ezzel az állítással, és kijelentette, hogy a csontok teljessége és sértetlensége elősegíti, hogy a tudósok jobban megértsék a dinoszauruszok és a madarak közötti kapcsolatot. A példány jelenleg a New York-i Amerikai Természetrajzi Múzeumban (American Museum of Natural History) található.

Anatómia[szerkesztés]

A Bambiraptor csontváza az Oxfordi Egyetem Természetrajzi Múzeumában (Oxford University Museum of Natural History)

A texasi Orange-ben levő Lamar State College-ben elvégzett kutatás azt jelezte, hogy a Bambiraptor szembefordítható mellső lábkarmokkal rendelkezett, és hogy a mellső lábával képes volt a száját is elérni. Ez lehetővé tette az állat számára, hogy a zsákmányt a mai emlősökhöz hasonlóan a mellső lábaival meg tudja tartani, és a szájába tudja helyezni.[2]

A Bambiraptor agyának mérete elérte a mai madarak agyméretének alsó határát.[3] Mivel megnagyobbodott kisagya azt jelezheti, hogy gyorsaságban és intelligenciában felülmúlta a többi dromaeosauridát, David A. Burnham azt feltételezte, hogy a Bambiraptor feinbergi falakó lehetett. A fán való élet, ami az evolúciós nyomás miatt válhatott szükségessé, nagyobb agyméretet eredményezhetett. Burnham emellett azt az elméletet is felvetette, amely szerint a nagyobb agyméret a gyors zsákmányállatok, például a gyíkok és az emlősök vadászata miatt vált hasznossá. Az eddig felfedezett dinoszauruszok közül a Bambiraptornak volt a testméretéhez képest a legnagyobb agya, de ennek mérete az életkor következménye is lehet, ugyanis a fiatalabb állatok testhez viszonyított agymérete nagyobb a felnőttekénél. A Bambiraptor emellett hosszú karokkal és jól fejlett villacsonttal rendelkezett.

Tollazat[szerkesztés]

A Bambiraptor rekonstrukciója

A konferencián, melyen a Bambiraptort először bemutatták, a dinoszaurusz rekonstrukciós specialista Brian Cooley az állatot tollakkal ábrázolta annak ellenére, hogy a fosszíliával együtt nem kerültek elő a tollazat nyomai. Döntését befolyásolta az a tény, hogy a Bambiraptor a kladisztikai elemzés szerint az igazi madarakat is magába foglaló Paraves csoport tagja, melyen belül a tollas nemeket (például a Caudipteryxet) szintén tartalmazó Oviraptorosauria testvértaxonjaként helyezkedik el, továbbá az is, hogy a Bambiraptor a filogenetikus elemzés szerint szintén tollas lehetett. A legtöbb őslénykutató támogatta Cooley nézetét, a további felfedezések pedig igazolták, hogy az olyan kisméretű dromaeosauridákat, mint a Bambiraptor teljesen tollak borították (lásd Dromaeosauridae).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Dinosaurs. American Museum of Natural History. [2006. április 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. február 16.)
  2. Jeff Hecht: Birdlike dinosaur boasted opposable fingers. NewScientist, 2007. január 29. (Hozzáférés: 2010. február 16.)
  3. Burnham, D. A..szerk.: Philip J. Currie, E.B. Koppelhus, M.A. Shugar, J.L. Wright: New Information on Bambiraptor feinbergi from the Late Cretaceous of Montana, Feathered Dragons: Studies on the Transition from Dinosaurs to Birds. Indianapolis: Indiana University Press, 67–111. o. (2004). ISBN 0-253-34373-9 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bambiraptor című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]