Balogh Artúr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Balogh Artúr
Született1866. március 18.
Abony
Elhunyt1951. március 4. (84 évesen)
Kolozsvár
Állampolgársága
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásajogász,
egyetemi tanár,
politikus
Tisztsége
  • Románia szenátora (1926–1927)
  • magyarországi parlamenti képviselő (1940–1944)
SírhelyeHázsongárdi temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Balogh Artúr témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Galánthai és nebojszai Balogh Artúr (Abony, 1866. március 18.Kolozsvár, 1951. március 4.) magyar jogász, egyetemi tanár, politikus, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja.

Élete[szerkesztés]

Középiskoláit Nagybányán és Kolozsváron végezte. Pesten szerzett jogtudományi doktori oklevelet. Németországban és Franciaországban is tanult. 1904-től a kolozsvári egyetem tanára. 1925-ben vonult nyugdíjba. Az 1926-27-i ülésszakon Kolozs megye, 1928-tól 1937-ig rövid megszakítással Udvarhely megye szenátora a román parlamentben. 1928-ban a Romániai Magyar Népliga Egyesület elnökévé választották.

Szakterülete az államjog, az alkotmányjog, de kisebbségjogi munkássága is kiemelkedő. Állambölcseleti írásaiban ahhoz a liberális politikai irányzathoz tartozott, amelynek Concha Győző előbb kolozsvári, majd pesti professzor volt a legismertebb képviselője.

Mint a politika professzora, termékeny publicista és tankönyvíró volt. Jelentősebb a két világháború között kifejtett kisebbségjogi munkássága. Francia és német nyelven is megjelent szakmunkáival e kérdésnek európai viszonylatban is egyik legkiválóbb szakembere lett.

Fiatal korában lefordította D’Annunzio A gyermek (Budapest, 1895) és Marcel Prévost Lemondás (Budapest, 1896) c. regényét; műfordításai irodalmi értékük mellett egyéniségének mondén vonásaira vetnek fényt.

Történelmi és szociológiai tanulmányai sokoldalúságát bizonyítják. Az Ellenzék, A Hét, Magyar Géniusz, Pásztortűz, Erdélyi Múzeum, Magyar Kisebbség, Keleti Újság munkatársa volt.

1940-ben Magyar Corvin-lánc kitüntetésben részesült.

Főbb művei[szerkesztés]

Díjak, elismerések[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]