Balfour-nyilatkozat (1926)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az 1926-os Balfour-nyilatkozat a neve az 1926-ban a Brit Birodalom vezetőinek londoni Birodalmi Konferencián született jelentésnek. A nyilatkozat a nevét a Brit Lord President of the Councilról, Arthur Balfourról, Balfour earljéről kapta. A nyilatkozat megállapítja, hogy az Egyesült Királyság és a domíniumok:

Autonóm közösségek a Brit Birodalmon belül, egyenlőek státuszukban, semmilyen módon nem alárendeltjei egymásnak bel- és külügyeikben, bár egyesíti őket a közös hűség a Koronához és szabad szövetségük mint a Brit Nemzetközösség tagjai.[1]

A birodalomon belüli kapcsolatok bizottsága, melyet Balfour vezetett, készítette elő a dokumentumot a birodalmi miniszterelnökök számára, akik azt november 15-én fogadták el. Eredetileg a dél-afrikai miniszterelnök James Barry Munnik Hertzog és az akkori kanadai miniszterelnök, William Lyon Mackenzie King javaslatára.

A dokumentum elfogadta a növekvő politikai és diplomáciai önállóságát a domíniumoknak, különösen Kanadának, az első világháború óta. Azt is javasolta, hogy a főkormányzók, a király képviselő akik a korona érdekében a domíniumok államfőiként tevékenykedtek, ne legyenek automatikusan a brit kormány képviselői az országok közötti diplomáciai kapcsolatokban. Az elkövetkező években főmegbízottakat neveztek ki fokozatosan, akiknek a feladatait hamarosan a nagykövetekével azonosnak kezdtek elismerni. Az első ilyen brit főmegbízottat Ottawába nevezték ki 1928-ban.

A konferencia következtetéseit megismételték az 1930-as konferencián és belefoglalták 1931 decemberében a westminsteri statútumba, mellyel a brit parlament lemondott majdnem minden törvényhozási jogköréről a domíniumok felett, kivéve azokról melyekre a domíniumok törvényei felhatalmazták.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nem hivatalos fordítás, eredetileg: „They are autonomous Communities within the British Empire, equal in status, in no way subordinate one to another in any aspect of their domestic or external affairs, though united by a common allegiance to the Crown, and freely associated as members of the British Commonwealth of Nations.”

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Balfour Declaration of 1926 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]