Bakura

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bakura
Fő adatok
Fiktív univerzumCsillagok háborúja
RendszerBakura rendszer, Peremvilágok
SzektorG-16
Jellemzők
Átmérő21 400 km
Jellegdús növényzet, nagy vízfelület
Éghajlatesős
Forgási idő22,9 standard óra
Keringési idő302 standard nap
Napok száma1: Bakura
Holdak száma2
Nehézségi gyorsulás1,05 g
Élővilág, lakosság
Lakosság fajtája5% kurtzen, 95% ember
Lélekszám68 millió
Beszélt nyelvekkurtzen nyelv, galaktikus standard nyelv
Fő településekSalis D'aar (főváros)
Nevezetességek
EseményekFegyverszünet helyszíne a Galaktikus Birodalom és az Új Köztársaság között

A Bakura a Csillagok háborúja kitalált univerzumban egy kicsi, idillikus bolygó.

Helyzete[szerkesztés]

Az ismert világűr szélén helyezkedik el, nem sokkal a Moddell szektoron kívül.

Leírása[szerkesztés]

A bolygón sokat esik az eső. A Bakura állította elő a Galaktikus Birodalom néhány csillagrombolóját. Stratégiai fémeket és antigravitációs technológiát is exportál, továbbá itt állítják elő a namana nevű addiktív, hallucinogén anyagot, amiből szopogatni való cukorkát állítanak elő. A bolygó ismert antigravitációs iparáról. A lakosság bizalmatlan a droidokkal szemben, mert valamikor régen hibásan működő automaták sokat megöltek a telepesek közül. Az idegeneket sem fogadják szívesen.

Története[szerkesztés]

Itt kötött egymással fegyverszünetet a Galaktikus Birodalom és az Új Köztársaság nem sokkal Palpatine császár halála után. Itt zajlott le a bakurai ütközet az értelmes hüllőszerű ssi-ruukok ellen, akik emberi foglyaikat a háborús gépezeteik működtetésére használták fel. A yuuzhan vongok elleni háborúban a Ssi-ruuvi Birodalom megkísérelte beolvasztani a Bakura bolygót a birodalomba egy megtévesztés alkalmazásával. Ssi-ruuvi szolgák jól időzített lázadást színleltek, de a p'w'eckek megmentették a helyzetet. A yuuzhan vongok végül legyőzték a ssi-ruukokat. Az állandó politikai viszályok megkönnyítették a Birodalomnak, hogy átvegye az uralmat három évvel az Endori csata előtt. A bolygó erőteljes védelmi flottát hozott létre, s tizennégy évvel a távozása után Luke Skywalker visszatért ide, hogy kölcsönkérjen pár harci cirkálót egy Koréliai misszióhoz. A küldetés végeredményben sikeres volt, de a kölcsön kapott cirkálók fele megsemmisült és Gaeriel Captison életét vesztette.

A klónháborúk alatt Dooku grófnak titkos bázisa volt a Bakurán, ahol fogva tartotta Sora Bulq jedi lovagot, akit az Erő Sötét Oldala felé fordított.

Élővilága[szerkesztés]

A Bakura egyetlen őslakos, értelmes faja a kurtzen, de emberek sokkal nagyobb számban élnek itt.

Őslakos állatai a vajgőte (butter newt) és a ragadozó bakurai cratsch. Növényei között vannak a pokkta cserje és a passion-bud szőlő.

Megjelenése Csillagok háborúja művekben[szerkesztés]

A Star Wars Rogue Squadron III című számítógépes játékban Wedge Antilles kommandósokat vezetett a Bakurára, ahol fogva tartott lázadókat szabadítottak ki.

A Bakura a fő helyszín Kathy Tyers regényében, a The Truce at Bakura-ban. Ezt a bolygót látogatja meg Jaden Korr a Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy című játékban.[1][2][3][4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Daniel Wallace, Scott Kolins, The Essential Guide to Planets and Moons (Star Wars) (1998). ISBN 0-345-42068-3
  2. Kathy Tyers, The Truce at Bakura (1993). ISBN 0-553-09541-2
  3. Roger MacBride Allen, Assault at Selonia, Book 2 of The Corellian Trilogy (1995). ISBN 0-553-29805-4
  4. Steve Perry, Star Wars: Shadows of the Empire (1996). ISBN 0-553-57413-2

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a List_of_Star_Wars_planets_(A-B)#Bakura című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.