Bajofondo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bajofondo
A Bajofondo a rudolstadti TFF fesztiválon[1] 2006-ban
A Bajofondo a rudolstadti TFF fesztiválon[1] 2006-ban
Információk
Eredet  URU  ARG
Alapítva 2001
Aktív évek 2001 – napjainkig
Műfaj Elektrotangó
Kiadó Surco Records - Universal Music Argentina
Tagok
Gustavo Santaolalla
Juan Campodónico
Luciano Supervielle
Verónica Loza
Martín Ferres
Javier Casalla
Gabriel Casacuberta
Adrián Sosa

A Bajofondo weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bajofondo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Bajofondo (ejtsd: bahofondo, korábbi nevükön Bajofondo Tango Club) uruguayi és argentin zenészekből álló, elektrotangót játszó zenei csoportosulás. Tagjai Gustavo Santaolalla, Juan Campodónico, Luciano Supervielle, Verónica Loza, Martin Ferres, Javier Casalla, Adrián Sosa és Gabriel Casacuberta.

Történet[szerkesztés]

Gustavo Santaolalla és Juan Campodónico ötlete volt, hogy olyan latin gyökerekből táplálkozó, elektronikus elemekkel tarkított zenét kellene játszani, amely tükrözi Río de la Plata városi életképét. Santaolalla és Campodónico akkor ismerték meg egymást, amikor az utóbbi belépett az El Peyote Asesino együttesbe. Abban az időben ez az uruguayi együttes Astor Piazzolla és Alfredo Zitarrosa viniljeit használta fel sampleren, sikeresen vegyítve a hiphopot a tangóval és a milongával. Kis idő múltán Madridban ismét találkoztak, megosztották egymással ötleteiket, és ezekből születik aztán a Bajofondo Tango Club. Úgy találták, a tangó a legalkalmasabb arra, hogy megújult formában vigye tovább a Río de Plata-i városi hagyományt.[2]

A Bajofondo Tango Club volt a kezdet. Miután létrejött a projekt, elkezdték szervezni az együttest. Kapcsolatba léptek Luciano Supervielle (ex Plátano Macho) uruguayi DJ-vel, Javier Casalla argentin hegedűssel, Martín Ferres argentin bandoneonistával, Gabriel Casacuberta uruguayi bőgőssel és a szintén uruguayi Verónica Loza VJ-vel. Ezekhez még olyan nagy nevek csatlakoztak, mint Adriana Varela, Daniel Melingo, Cristóbal Repetto, Malena Muyala, Jorge Drexler, Emilio Kauderer és Diego Gutman.

A felhasznált sample-k Alfredo Zitarrosa, Eduardo Mateo, Roberto Goyeneche, Jaime Roos, Susana Rinaldi, Juan D'Arienzo és Eduardo Rovira dalaiból származnak. Santaolalla korábbi, alternatív latin zenei lemezei Surco[3] márkanév alatt jelentek meg. Vibra[4] néven új márkát hoz létre és ezzel a névjeggyel adják ki az együttes első, Bajofondo Tangoclub című művét. A lemez 2002-ben kerül kereskedelmi forgalomba Argentínában és Uruguayban. Argentínában ezzel a lemezzel Gardel-díjat szereznek a Legjobb elektronikus zenei album kategóriában. Nyernek egy Latin Grammy-díjat is a Legjobb instrumentális pop album kategóriában.

2004 szeptemberében az együttes bemutatja második lemezét, a címe Bajofondo presenta: Supervielle (A Bajofondo bemutatja Superviellét). Ez a kiadás az album szólóváltozata. Megmutatkozik benne Luciano Superviellének az a képessége, hogy Piazzolát vegyítse a futballmérkőzést közvetítő Víctor Hugo Morales kiabálásával, majd innét egy ugrással eljusson a mítikus Eduardo Mateo candombéjáig. Meghívott vendégelőadók is szerepelnek a produkcióban, úgymint Daniel Melingo, Contra las Cuerdas (ígéretes fiatal uruguayi hiphop együttes) és Jorge Drexler. 2006 márciusában készül el audovizuális formátumban a Bajofondo Tangoclub Remixed, a szerkesztésbe DJ-ket és VJ-ket is bevonnak. Az újrafelvétel és a meghallgatás Juan Campodónico feladata, a VJ ismét Verónica Loza, a zenei programozáshoz és a látványtervhez segítséget nyújt Brian Mackern, az élő előadáson pedig Martín Ferres játszik bandoneónon.

Ezek a művészek a korábbi Bajofondo Tangoclub lemezt saját ízlésüknek és zenei stílusuknak megfelelő átértelmezésben adják elő. Résztvevők: Alexkid, Romina Cohn, Marcello Castelli, Capri, Lalann, Bad Boy Orange, Mercurio, OMAR, Boris Dlugosh, Twin, Calvi & Neil, Androoval, Nortec és Zuker, és mások. Megalakulása óta az együttes Európában és Dél-Amerikában szinte mindenütt kimagasló sikert aratott. Ahogy a múlt század elején a tangó vitte el Río de la Plata kultúráját a világnak, úgy most a Bojafondo az az együttes, amelyik a különböző zenei stílusok vegyítésével közvetíti az új tendenciákat, új lendületet adva ezzel úgy a kortárs tangónak mint a zenei műfajban lejátszódó összeolvadásnak.

Tagok[szerkesztés]

  • Gustavo Santaolalla: gitár, ütősök, zeneszerző, producer
  • Juan Campodónico: zeneszerző, producer, zenei programozás, DJ
  • Luciano Supervielle: zongora, zeneszerző, scratching, zenei programozás, DJ
  • Verónica Loza: ének, VJ, zeneszerző, látványtervező
  • Martín Ferres: bandoneón
  • Javier Casalla: hegedű
  • Gabriel Casacuberta: nagybőgő
  • Adrian Sosa: dobfelszerelés

Diszkográfia[szerkesztés]

  • Bajofondo Tango Club (2002)
  • Supervielle (2004)[5]
  • Mar Dulce (2007)
  • Presente (2013)
Tévésorozat Dal Év Ország
A favorita Pa Bailar 2008/2009 Brazília
La Favorita Pa Bailar (Julieta Venegasszal) 2009/2010 Egyesült Államok
Avenida Brasil Infiltrado (Carminha témája) 2012 Brazília

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. TFF Rudolstadt. [2014. április 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. január 21.)
  2. Chuy Varela: Bajofondo mixes Latin, rock, hip-hop sounds. SFGate, 2008. augusztus 3. (Hozzáférés: 2014. augusztus 10.)
  3. Tijna Ilich: Gustavo Santaolalla - Biography of Brokeback Mountain, Babel Composer. about.com -Latin Music. [2014. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 10.)
  4. Cintia Dabes: Music for the Weekend: Bajofondo. The Argentina Independent, 2012. július 12. [2014. február 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 10.)
  5. Tangó a hipertérben - Bajofondo Tangoclub presents Supervielle (lemez)* Bajofondo Remixed (2005). Magyar Narancs, 2005. július 14. [2016. február 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. február 10.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bajofondo című spanyol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Bajofondo
A Wikimédia Commons tartalmaz Bajofondo témájú médiaállományokat.