Bajai Obszervatórium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SZTE Bajai Obszervatóriuma
Bajai Obszervatórium
Korábbi nevek: Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló Intézet
TelepülésBaja
Cím6500 Baja, Szegedi út 19.
Építési adatok
Megnyitás1955. január 1.
Hasznosítása
Felhasználási területcsillagászati kutatás és ismeretterjesztés
TulajdonosSzegedi Tudományegyetem
Elhelyezkedése
SZTE Bajai Obszervatóriuma (Baja)
SZTE Bajai Obszervatóriuma
SZTE Bajai Obszervatóriuma
Pozíció Baja térképén
é. sz. 46° 10′ 49″, k. h. 19° 00′ 40″Koordináták: é. sz. 46° 10′ 49″, k. h. 19° 00′ 40″
Térkép
SZTE Bajai Obszervatóriuma weboldala
SablonWikidataSegítség

Az SZTE Bajai Obszervatóriuma (korábbi néven Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló Intézet) a Szegedi Tudományegyetemhez tartozó obszervatórium.

Története[szerkesztés]

A második világháborút követően a bajai Borbás Mihály amatőr csillagász kezdeményezésére hozták létre a csillagászati kutatóintézetet. 1955. január 1-jén megnyílt a Bajai Bemutató Csillagvizsgáló. 1966. január 1-jétől a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) részeként végzett tudományos munkákat. A Változó Csillagok Osztálya és a Stellárstatisztikai Osztály munkatársai Budapesten és a Piszkéstetői Obszervatóriumban dolgoztak. Az Égimechanika és Alkalmazásai Osztály Budapesten az anyaintézetben, illetve Baján az Obszervatóriumban végezték munkájukat. Fő munkaterület: a mesterséges égitestek megfigyelésével nyert információk hasznosítása, főleg a felsőlégkör-kutatási célokra. Rendszeresen végzik mesterséges holdak vizuális és fotografikus megfigyelését, részt vesznek és kezdeményeznek nemzetközi megfigyelési programokat. Az INTEROBS-program elméletét az itt dolgozó tudományos munkatársak 1961-ben készítették. 1962-1969 között az Interkozmosz-program keretében együtt dolgozó nemzetközi megfigyelőállomások mintegy 50 000 észlelést gyűjtöttek össze. A technikai eszközök fejlődésével a program helyébe az Atmoszféra-program lépett.

1987. augusztus 1-jén az MTA átadta az Intézetet Baja városának, így az ismeretterjesztési és kutatási tevékenység kettévált. A kutatómunka fokozatosan a szoros kettőscsillag rendszerek asztrofizikája irányába tolódott el. A társadalmi, gazdasági változások eredményeként az Obszervatórium tudományos munkájának folytatására 1994. április 29-én megalakult a Bács-Kiskun megyei Önkormányzat Csillagvizsgáló Intézete, amelyet a korábban is segítséget nyújtó Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat működtet. Az igazgatói teendők ellátásával dr. Hegedüs Tibor fizikust bízták meg.

A korábban megyei önkormányzati, majd minisztériumi fenntartású csillagvizsgáló 2015 elejétől a Szegedi Tudományegyetemhez tartozik, közvetlen rektori irányítás alatt.[1]

PTE Csillagászati Külső Tanszék[szerkesztés]

2000-ben a Pécsi Tudományegyetem Fizikai Intézete a csillagvizsgáló munkatársaival megalakította a PTE bajai Csillagászati Külső Tanszékét.[2] 2017-ben három tudományos munkatársa van a bajai tanszéknek:[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szatmáry Károly – Hegedűs Tibor: Az SZTE szegedi és bajai csillagászati tevékenysége 2015-ben. (Hozzáférés: 2017. július 25.)
  2. A PTE Fizikai Intézetének története. Pécsi Tudományegyetem, 2017. (Hozzáférés: 2017. július 25.)[halott link]
  3. A PTE Csillagászati Tanszék (Baja) munkatársainak elérhetőségei. Pécsi Tudományegyetem, 2017. (Hozzáférés: 2017. július 25.)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]