Badajoz (tartomány)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Badajoz
Badajoz címere
Badajoz címere
Badajoz zászlaja
Badajoz zászlaja
Közigazgatás
Ország Spanyolország
TartományExtremadura
RangSpanyolország közigazgatási beosztása
SzékhelyBadajoz
PolgármesterValentín Cortés
Irányítószám06
Népesség
Teljes népesség669 943 fő (2021)[1]
Népsűrűség30,78 fő/km²
Földrajzi adatok
Terület21 766 km²
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 38° 40′ 01″, ny. h. 6° 10′ 01″Koordináták: é. sz. 38° 40′ 01″, ny. h. 6° 10′ 01″
Badajoz weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Badajoz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Badajoz tartomány Spanyolország egyik, Extremadura autonóm közösség déli tartománya, nevét a portugál határnál lévő Badajoz városról kapta.

Határai[szerkesztés]

A tartomány a Guadiana fordulójánál van, jellemzően attól délre, Cáceres esik a "Duerón túl" (lásd: Extremadura) eső részre. Nyugatról Portugália határolja.

Délről Huelva tartomány, kelet-északkelet felé pedig jellemzően Kasztília-La Mancha autonóm közösség határolja. Kisebb részben Sevilla és Córdoba tartományokkal is érintkezik, a Mérida és Medellín közti szakasza az Ibériai-félsziget délnyugati részének legfontosabb közlekedési területe.

Földrajz[szerkesztés]

Badajoz tartományról a legalapvetőbb természetföldrajzi szempontból mindenekelőtt az mondható el, hogy délről a Sierra Morena szelíd vonulatai, északról a Tajótól elválasztó kissé zordabb hegyek, például a Toledói hegység határolja. A legfontosabb tény, hogy Badajoz a Közép-Guadiana szelíd völgyében fekszik.

Település-földrajzi szempontból mintegy körülbelül egy tucat 10.000 fő körüli vagy népesebb települése van, a legnagyobbak: Badajoz, Mérida, Don Benito, Almendralejo, Villanueva de la Serena, Zafra, Montijo és Villafranca de los Barros. A Castuera középpontú La Serena síkság északkeletei szélén van Spanyolország legnagyobb víztározója, ez az ország délnyugati negyedének középpontja.

Kulturális turizmus[szerkesztés]

Badajoz tartomány kulturális életéről mindenekelőtt a kulturális turizmus jut az ember eszébe, hiszen ebben a tartományban van mindenekelőtt Mérida és Medellín, amelyek a félsziget legnagyobb kulturális központjai voltak a római időben. Mérida, a korabeli Emerita Augusta hatalmas színházával és más helyeivel ma is a félsziget legnagyobb római kori turistacélpontja.

A tartomány XVI.-XVII. századi anyagban is gazdag, hiszen a környék urai adták Amerika felfedezőinek jó részét is. Badajoz városában művészeti iskolák működnek, a legfőbb ezek közül egy zeneművészeti főiskola, itt vannak a musica seria koncertek, beleértve a jazz-t is, míg Méridában főleg rockkoncertek vannak, e mellett egész Spanyolországban itt vannak a legnagyobb színházi hagyományok is.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]