Bakopa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Bacopa szócikkből átirányítva)
Bakopa
Nagylevelű bakopa (B. caroliniana)
Nagylevelű bakopa (B. caroliniana)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asterids
Csoport: Euasterids I
Rend: Ajakosvirágúak (Lamiales)
Család: Útifűfélék (Plantaginaceae)
Nemzetség-
csoport
:
Gratioleae
Nemzetség: Bacopa
Aubl.[1]
Típusfaj
Bacopa aquatica Aubl.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Bakopa témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bakopa témájú kategóriát.

A bakopa (Bacopa) az útifűfélék családjába tartozó növénynemzetség. Mintegy 70 faja trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken őshonos, a legtöbb az amerikai kontinensen. Nedves élőhelyeken élnek, vagy teljesen a vízhez alkalmazkodott alámerült növények.

Jellemzésük[szerkesztés]

Lágyszárúak, száruk felálló vagy kúszó, melyen a levelek átellenesen állnak. A virágok vagy levélhónaljból magányosan fejlődnek, vagy a szárvégen fürtvirágzatba csoportosulnak. Az előlevelek (bracteola) száma egy vagy kettő, de hiányozhatnak is. A csészelevelek száma öt (vagy ritkábban négy), szabadon állnak, zsindelyszerűen helyezkednek el egymáshoz képest: a felső a legnagyobb, az alsó kettő ennél kisebb, az oldalsó kettő a legkeskenyebb s ezek helyezkednek el legbelül, azaz legközelebb a pártához. A pártacső tipikus cső alakú, a sziromlevelek vége pedig szembetűnően vagy éppenséggel alig észrevehetően kétajkú: az alsó ajak három-, a felső kétcimpájú. A porzólevelek száma 4 (csak nagyon ritkán 5): a párban álló porzószálak hosszúsága lehet különböző (didynamia) vagy egyező. A portokok pollenzsákjai párhuzamosan állnak, nem nőttek össze. A bibe kiszélesedő, s fejecskében végződik vagy kéthasábú. A toktermések tojásdad vagy gömb alakúak, négyrekeszesek, felületükön két barázda húzódik. A termésekben számos apró mag fejlődik.

Felhasználásuk[szerkesztés]

Találhatunk köztük akváriumokban használt dísznövényeket. Dugványról szaporítják őket.[2]

Ismertebb fajok[szerkesztés]

Fajok[szerkesztés]

Az alábbi lista nagyrészt a The Plant List adatbázisa[4] alapján készült:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Genus: Bacopa Aubl.. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture, 2007. október 5. (Hozzáférés: 2011. január 18.)
  2. Növények szaporítása
  3. a b c d Priszter Szaniszló: Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára. Budapest: Mezőgazda. 41., 312. o. ISBN 963 9121 22 3 1998. [1999]  
  4. A(z) „Bacopa” adatlapja a The Plant List adatbázisában. The Plant List, Version 1.1. Royal Botanic Gardens, Kew és Missouri Botanical Garden, 2013. szeptember. (Hozzáférés: 2014. október 12.)
  5. A taxon a Tropicos adatbázisban. Tropicos. (Hozzáférés: 2014. október 12.)

Források[szerkesztés]

  • szerk.: Zhengyi Wu, Peter Hamilton Raven: Bacopa, Flora of China 18. (Scrophulariaceae through Gesneriaceae) (ASPX) (angol nyelven), Beijing and St. Louis: Science Press and Missouri Botanical Garden Press, 21. o. (1998. április 25.). ISBN 9780915279340. Hozzáférés ideje: 2014. október 12. 
  • A taxon a Tropicos adatbázisban. Tropicos. (Hozzáférés: 2014. április 18.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]