BPEL4People

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A BPEL4People a WS-BPEL kiterjesztése emberek számára, melyet az IBM és az SAP AG vetettek fel egy közös jelentésben 2005-ben.

Történet[szerkesztés]

2007-ben hat szervezet, Active Endpoints, Adobe, BEA, IBM és SAP közösen publikálta a BPEL4People és WS-HumanTask specifikációt, leírva az emberi interakciók megfogalmazásának lehetőségét egy BPEL folyamatban.

Probléma felvetés és motivációk[szerkesztés]

A BPEL nyelv segítségével meghatározhatunk egy üzleti folyamatot, amíg a folyamat tevékenységei webszolgáltatások. Ez a szabvány nem terjed ki az emberi interakciókra. Annak ellenére, hogy a webszolgáltatásokat széles körben alkalmazzák az elosztott üzleti folyamatok területén, komoly hiányosságok figyelhetők meg az emberi interakciók támogatásában.

Célok[szerkesztés]

Egy üzleti folyamaton belül a BPEL4People

  • támogatja az emberek szerepkör alapú interakcióit
  • jelentést ad a felhasználók általános emberi szerepkörökbe sorolásához
  • lehetőséget biztosít a feladatok egyetlen személyhez történő hozzárendeléséhez
  • támogatja a következő forgatókönyveket:
    • Négy szem forgatókönyv
    • Jelölés
    • Eszkaláció
    • Láncolt végrehajtás

azzal, hogy továbbfejleszti a BPEL nyelvet.

A WS-HumanTask specifikáció bevezeti az emberi feladatok és a figyelmeztetések fogalmát, kitérve a tulajdonságaikra, viselkedésükre és a hozzájuk tartozó műveletekre, amikkel az emberi feladatokat irányítják. Egy koordináló protokollt definiál, hogy a folyamatok önállóságát és életciklusát irányítsa.

A BPEL4People specifikáció nyelvi szintre emeli az emberi interakciókat a WS-BPEL nyelvben. Az alap cselekvések olyan típusát definiálja, amelyeknek az implementációja egy emberi feladat és engedi a feladatok megszorítását az aktuális folyamatra vagy engedélyezi azok elérését más folyamatoknak. A kiterjesztés a WS-HumanTask specifikáción alapszik.

Lásd még[szerkesztés]

OASIS BPEL4People and WS-HumanTask Standardization (angol nyelven)[szerkesztés]

Specifikációk (angol nyelven)[szerkesztés]

White Paper (angol nyelven)[szerkesztés]

Cikkek (angol nyelven)[szerkesztés]

További hivatkozások[szerkesztés]