BK Häcken

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
BK Häcken
Csapatadatok
Teljes csapatnévBollklubben Häcken
SzékhelyGöteborg, Svédország
Alapítva1940.
StadionRambergsvallen
VezetőedzőSWE Sonny Karlsson
ElnökSWE Sabine Söndergaard
BajnokságSWE Allsvenskan
Nemzeti sikerek
svéd Bajnok1 alkalommal
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Hivatalos honlap
BK Häcken honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz BK Häcken témájú médiaállományokat.

A Bollklubben Häcken, rövidebb nevén BK Häcken vagy Häcken, egy svéd profi labdarúgó-klub, amely Göteborg városában található. A klubot 1940. augusztus 2-án alakították meg, eddig összesen 16 szezont töltött a svéd elsőosztályú bajnokságban (Allsvenskan). A klub a hazai mérkőzéseit a Bravida Arénában játssza. A futballklub hagyományos színei a sárga és a fekete. A Häcken legnagyobb riválisai a másik három nagyobb göteborgi csapat, az IFK Göteborg, a GAIS és az Örgryte IS, rajtuk kívül még az IF Elfsborg és Östersunds FK sorolható a nagyobb vetélytársak közé. A csapat a legjobb eredményt a 2012. évben érte el, amikor a 2. helyen végzett a bajnokságban.

A klub története[szerkesztés]

A kezdetek[szerkesztés]

A klub történetét 14–15 éves fiatalok csoportja indította el, amely azt akarta elérni, hogy a csapat a labdarúgást ne csak szórakozásból, amatőr szinten művelje, hanem benevezve a nemzeti bajnokságba, hivatalos mérkőzéseket tudjon játszani. A cél elérése érdekében a játékosok - akik addig BK Kick csapatnév alatt futballoztak - a svéd labdarúgó-szövetséghez fordultak. Mivel a meglévő csapatnevet egy másik csapat már használta, így az együttes „Bollklubben Häcken”-re változtatta a nevét az után a hatalmas sövény (svédül: häck) után, amely akörül a mező körül nőtt, ahol a fiúk edzettek. A Bollklubben Häcken hivatalosan 1940. augusztus 2-án alakult meg.

Az első évtizedek[szerkesztés]

A megalakulást követő első években a klub csak ritkán játszott hivatalos mérkőzéseket, főként ifjúsági bajnokságokban szerepeltek és barátságos mérkőzéseken vettek részt. 1943-tól kezdve indultak el a hivatalos svéd bajnoki rendszerben, és a siker egy pillanat alatt eljött. 1944 és 1947 között a klub sorozatban nyerte meg az alsóbb szintű bajnokságokat, és így a 4. osztályból az 1. osztályba lépett. Az 1950-es évek kezdete ugyanúgy indult, ahogy az előző évtized befejeződött. A klub 1953-ban a svéd elsőosztályú bajnokság kapujába jutott, de a feljutásról döntő mérkőzésen legyőzte őket a Kalmar FF csapata, a következő évben pedig kiestek a 2. osztályból is. 1955-ben 18.229 ember váltott jegyet az IK Oddevold elleni, 3. osztályban vívott mérkőzésre, ami akkor rekord volt a klub életében. Ebben az évben a BK Häcken megnyerte a bajnokságot a saját osztályában és feljebb lépett, de nem sokkal később újra visszacsúszott a 3. osztályba. Az 1960-as évek elején a klub új klubházat hozott létre, majd ennek az évtizednek a legnagyobb részét stabilan 3. osztályú csapatként töltötte, mígnem 1967-ben a 4. osztályba esett vissza és súlyos gazdasági, illetve belső problémákkal küzdött. Az 1970-es évek gyenge eredményekkel indultak a csapat számára. A klub kiesett a 4. osztályból és a meglévő problémák miatt megbeszéléseket folytatott az IF Warta csapattal egy lehetséges egyesülésről, de a végső szavazás napján csak az IF Warta tagjai szavaztak az egyesülés mellett, a BK Häcken tagjai nem támogatták azt, így megmaradt önálló egyesületnek a klub. 1971-ben a klub megnyerte az 5. osztályt, ezt követően a csapat a 4. osztályban játszott egészen 1975-ig, amikor is az első helyen végzett, majd 1977-ben a 3. osztály küzdelmeiben is diadalmaskodtak, amelynek eredményeként az IK Brage, a Motala AIF és a Degerfors ellen játszhattak a feljutásért. A csapat ezeket a mérkőzéseket eredményesen teljesítette és így felkerültek a 2. osztályba. Az 1978–1979-es idényben a klub sikeresen szerepelt a 2. osztályban, a harmadik helyet megszerezve. 1978-ban a BK Häcken megalakította a női csapatát is.

Az Allsvenskan elérése[szerkesztés]

A csapat számára az új évtized ugyanolyan erősen indult, mint ahogy az előző befejeződött. Agne Simonsen vezetésével továbbra is sikeres volt a klub, mivel megnyerte a 2. osztály küzdelmeit és a legfelső osztályba történő kerülésért játszhatott mérkőzést, azonban akkor az IF Elfsborg túl erősnek bizonyult a számára (otthon, klubrekordot jelentő 19.205 néző előtt a Gamla Ullevi stadionban 0:1, idegenben a borasi Ryanvallen arénában 1:1). A klub a feljutásért vívott páros-mérkőzés kudarcát követően nem esett össze és 1982-ben a második helyet megszerezve kiharcolta az osztályozó jogát, ezúttal az IFK Norrköping volt az ellenfél. Az első mérkőzés 2:0-s eredményét egy idegenbeli 1:1 követte, így története során először kiharcolta a legfelső osztályban (Allsvenskan) való szereplés jogát. A csapatnak az első osztályban eltöltött ideje azonban rövid életű volt. A klub addig sikeres vezetője, Agne Simonsen elhagyta az együttest egy helyi rivális csapat kedvéért, amelyet követően a klub irányítását Reine Almqvist vette át, a csapat pedig a szezon végén az utolsó helyen végzett a bajnokságban és kiesett a másodosztályba. A BK Häcken 1990-ben megnyerte a 2. osztály déli csoportjának a küzdelmét és az északi csoport győztesével, a GIF Sundsvall-al mérkőzhetett a feljutásért. Az első mérkőzésen aratott 5:2-es győzelem nem volt elegendő, mert a GIF Sundvall hazai pályán fordítani tudott és így ők kerültek a legfelső osztályba. A klub ebben az évben a svéd kupában eredményesen szerepelt, egészen a döntőig jutott, ahol a Djurgårdens IF győzte le őket 3:0-ra. A klub 1991-ben ismét közel került az Allsvenskan-hoz, de a feljutás ezúttal sem sikerült, mert az otthoni 2:2 után idegenben elért 1:1 azt jelentette, hogy ellenfele, a Helsingborg juthatott fel. Az 1992-es idény sikeresebben végződött, mert az 1. osztályba való kerülésért vívott rájátszásban a résztvevő 8 csapatból a még éppen feljutást jelentő 4. helyen végeztek. Az újabb, legfelső osztályban töltött szezon eredményesebben telt el, mint az első, mert a BK Häcken 1993-ban a 6. helyen végzett. A következő, 1993-as esztendő azonban nem sikerült a csapatnak, mert a 14 csapatos bajnokság utolsó helyén végzett, a 26 mérkőzésből összesen csak 2 meccset megnyerve. A klub vezetőségében adódó problémák miatt a csapat csak 1997-ben tudott visszatérni az 1. osztályba, amikor is a feljutásért küzdve a Västerås SK ellen otthon 1:1, idegenben pedig 4:2 eredményt ért el és így felkerült az Allsvenskan-ba. A klub új idénye ismét nem sikerült, ami a szezon végén kiesést eredményezett, viszont 1999-ben ismét visszatért a csapat a legjobbak közé, miután a 2. osztály déli csoportját – a klubban ebben az évben debütáló Kim Källström segítségével – megnyerték.

Jelenlegi keret[szerkesztés]

2019. február 12. szerint.

# Poszt Név
3 SWE V Johan Hammar
4 FIN V Juhani Ojala
6 SWE KP Alexander Faltsetas
7 SWE KP Mervan Celik
8 SWE KP Erik Friberg
9 SWE CS Alexander Jeremejeff
10 BRA KP Paulinho
11 GHA KP Nasiru Mohammed
12 NGR V Godswill Ekpolo
14 SWE V Óskar Sverrisson
15 FIN V Kari Arkivuo
17 SWE KP Gustav Berggren
18 SWE KP Kevin Yakob
# Poszt Név
19 SWE KP Daleho Irandust
20 SWE KP Ali Youssef
21 SWE V Rasmus Lindgren (csk)
22 FIN V Joona Toivio
23 SWE CS Viktor Lundberg
25 SWE V Aiham Ousou
26 SWE K Peter Abrahamsson
27 SWE KP Benjamin Arapovic
28 SWE V Adam Andersson
29 NOR K Jonathan Rasheed
91 IRQ KP Ahmed Yasin
- GHA CS Kwame Kizito

Ismertebb játékosok[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]