Börtöncsapda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Börtöncsapda
(Death Warrant)
1990-es kanadai–amerikai film
RendezőDeran Sarafian
ProducerMark DiSalle
Műfaj
ForgatókönyvíróDavid S. Goyer
Főszerepben
ZeneGary Chang
OperatőrRussell Carpenter
Vágó
  • John A. Barton
  • Cheryl Kroll
  • G. Gregg McLaughlin
Gyártás
Ország Kanada
Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő89 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1990
  • 1990. november 22. (Németország)[2]
Korhatármagyar 16 év
Bevétel16 853 487 amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Börtöncsapda (eredeti cím: Death Warrant) 1990-ben bemutatott amerikai akcióthriller, melyet David S. Goyer forgatókönyve alapján Deran Sarafian rendezett.

A főbb szerepekben Jean-Claude Van Damme, Robert Guillaume és Cynthia Gibb látható.

Cselekmény[szerkesztés]

Louis Burke (Jean-Claude Van Damme) detektív társa őrült gyilkosa után nyomoz. A gonosztevő, Sandman (Patrick Kilpatrick) egy elhagyatott házban rejtőzködik amikor a nyomozó rátalál. Bár Sandman majdnem megöli őt, Burke-nek sikerül néhányszor meglőnie és látszólag megölnie ellenfelét. Tizenhat hónappal később Burke csatlakozik egy munkacsoporthoz, melyet a kormányzó azért hoz létre, hogy kinyomozzanak egy sor megmagyarázhatatlan halálesetet a kaliforniai Harrison állami börtönben. Burke küldetése, hogy fogvatartottként a börtönbe kerülve felderítse az ügyet, míg ügyvédje, Amanda Beckett (Cynthia Gibb) a küldetés idejére eljátssza felesége szerepét.

A börtönben Burke-nek egy komor és veszélyes környezetben kell életben maradnia. Annak ellenére, hogy ellenségeskedés és gyanakvás veszi körbe, a nyomozónak sikerül pár fogvatartottal barátságot kötnie: cellatársával Konefkével (Conrad Dun), Hawkinsszal (Robert Guillaume) és a Tisztelendővel (Abdul Salaam El Razzac), akik segítenek neki a nyomozásban.

Több fogvatartottat is különös körülmények között ölnek meg, egyiküket a saját cellájában gyújtják fel, miután Burke-nek információt adott ki a gyilkosokról. Konefkét is meggyilkolják, a börtönőr, DeGraff (Art Lafleur), ezután Burke-öt magánzárkába helyezteti át, ahol összeverik és kivallatják. Burke-öt a börtönben meglátogatja Beckett, magánbeszélgetést folytathatnak, ami végül egy szenvedélyes ölelkezésben végződik. Burke folytatja a nyomozást és társaitól megdöbbenve tudja meg, hogy egy új rab érkezett a börtönbe, aki nem más, mint Sandman. Sandman ezután elrabolja Burke-öt, megkínozza, így kiderül mind a rabok, mind az őrök számára, hogy ő valójában rendőr és itt kezdődik meg az igazi túlélés számára.

Beckett meglátogat egy összejövetelt, amelyet Vogler főállamügyész (George Dickerson) rendez. Éppen arra készül, hogy beszéljen a börtönben történt gyilkosságokról, amelyekről úgy hiszi, hogy főnöke, Keane (Jack Bannon) áll a hátterükben. A nő telefonhívást kap Tisdale-től (Joshua John Miller), Burke kamaszkorú hacker segédjétől, aki segített Beckettnek információt nyerni a börtön aktáiból. Tisdale felfedi, hogy Vogler áll a gyilkosságok mögött és az ügyben benne van Dr. Gottesman sebész (Armin Shimerman) is, aki a rabok szerveivel kereskedett. Vogler feldezi motivációit és elmondja, hogy ő szállíttatta át Sandmant a börtönbe, hogy megölje Burke-öt. Volger ezután megpróbálja megölni Beckettet. A nyomozónőnek sikerül elmenekülnie, amikor Vogler felesége (aki egy májat kapott az üzletből) hirtelen belép a szobába.

Burke elkezdi menekülését a börtönből, miközben Sandman kinyitja a cellákat és lázadást szít. A Tisztelendő és Hawkins segít a nyomozónak elkerülni az őröket, Hawkins megsebesül, de a Tisztelendő megmenti – ezután Sandman végez vele. Burke és Sandman között végső leszámolásra kerül sor a rabok szeme láttára. Eleinte Sandman kerül fölénybe, de Burke-nek sikerül felülkerekednie és belerúgnia Sandman-t egy kemencébe, majd felnyársalnia a még mindig életben lévő őrült férfit.

A fogvatartottak hagyják szabadon távozni Burke-öt, aki ezután találkozik Hawkinsszal és Beckett-tel.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Jean-Claude Van Damme Louis Burke Sinkovits-Vitay András
Robert Guillaume Hawkins Kránitz Lajos
Cynthia Gibb Amanda Beckett Kökényessy Ági
George Dickerson Tom Vogler Szokolay Ottó
Art LaFleur DeGraf őrmester Barbinek Péter
Patrick Kilpatrick Christian "The Sandman" Naylor Juhász Jácint
Abdul Salaam El Razzac Tisztelendő Balázsi Gyula
Armin Shimerman Dr. Gottesman Cs. Németh Lajos
Joshua John Miller Douglas Tisdale Bartucz Attila
Larry Hankin Mayerson, rab a gyengélkedőn Téri Sándor
Hank Stone Romaker Zágoni Zsolt
Conrad Dunn Konefke Csuja Imre
Jack Bannon Ben Keane Faragó József
John Lantz Sam Waldon Imre István
Hans Howes Keller börtönőr Rosta Sándor
Harry Waters, Jr. Jersey Czvetkó Sándor
Dorothy Dells Hellen Vogler Bessenyei Emma

Fogadtatás[szerkesztés]

A film a bemutató hétvégéjén 1089 filmszínházban összesen ötmillió dolláros bevételt ért el. Az Amerikai Egyesült Államokban az összebevétele 16 853 487 dollár lett.[1]

Az Empire kritikája szerint a Börtöncsapda „teljesen értelmetlen, de a maga módján mégis elég jól működik”. [4] A film megjelenése után pár évtizeddel készült kritikák már elnézőbbek voltak: többek közt dicsérték a film akciójeleneteit, valamint a főgonoszt játszó Patrick Kilpatrick emlékezetes és félelmetes alakítását.[5][6]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Death Warrant (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Death Warrant (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2021. február 1.)
  2. Lexicon of international films (német nyelven). Zweitausendeins
  3. Börtöncsapda - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2020. december 8.)
  4. Thomas, William: Death Warrant (angol nyelven). Empire, 2000. január 1. (Hozzáférés: 2021. február 1.) „Utterly mindless, but on its own snap, bang, and wallop terms, it works well enough.”
  5. Death Warrant (1990) Review (angol nyelven). The Action Elite, 2014. július 1. (Hozzáférés: 2021. február 1.)
  6. McCarthy, John: Death Warrant (1990) (angol nyelven). Kung-fu Kingdom, 2020. április 22. (Hozzáférés: 2021. február 1.)

További információk[szerkesztés]