Bánk bán históriája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bánk bán históriája
A história első közlése Heltai Gáspár: Cancionale című gyűjteményében (1574)

SzerzőValkai András
Első kiadásának időpontja1574
Nyelvmagyar
Műfajhistóriás ének

A Bánk bán históriája Valkai András (1540–1587) erdélyi, magyarvalkói (Kalotaszeg) származású krónikaíró históriás éneke.

A mű teljes címe[szerkesztés]

  • Az Nagysagos Bank Bannak Historia, mikepen az András Király felesége, az Bank Ban iambor hytes feleseget az eczeuel meg szeplösittete: S-miképpen Bank ban az ő iambor hytesenek meg szeplosytteteseért az Kiralne aszszont le vagta.

A mű[szerkesztés]

Valkai András a kerek, jól szerkesztett történetet Antonio Bonfini elbeszélése alapján foglalta énekbe. Ez volt a történet első magyar nyelvű irodalmi feldolgozása. Az oktató célzatú mű a feleség elcsábításáért a királynőn bosszút álló Bánk bán történetén keresztül int a tiszta életre és óv a bajt keverő szerelmi szenvedélytől. 1574-ben jelent meg Debrecenben, majd Kolozsváron, Heltai Gáspár Cancionaléjában, illetve 1580-ban ismét Debrecenben és Kolozsvárott.

Bánk[szerkesztés]

A Bor-nemzetségből származó Bánk 1211-től volt nádor. A Petúr bán köré csoportosult nemesek – a németek uralmának megszüntetése céljából – összeesküvést szőttek az éppen külföldön tartózkodó II. András király felesége, Gertrúd ellen és 1213. szeptember 28-án megölték a királynét. Bánkot is megvádolták az összeesküvésben való részvétellel és bár tisztázták, így is le kellett mondania a nádori tisztségéről.

Itt olvasható a históriás ének[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]