Bánhidai szlovák ház

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A bánhidai szlovák ház egy helytörténeti, nemzetiségi intézmény Bánhidán, Tatabánya szlovákok által lakott részén. 2006 október 29-én adták át ezt a 19. századi iskolából átalakított épületet, nem messze a Szent Mihály-templomtól.

Története[szerkesztés]

Az épület a 20. század hatvanas éveinek közepéig működött iskolaként, ezután a tatabányai múzeum [1] létesített benne iskolatörténeti kiállítást. A múzeumot az 1990-es évekbe bezárták, és az épület a megyei önkormányzat tulajdonába került. 2005-ben dr. Németh Imre és Izingné Pruzsina Rózsa kezdeményezésére - egy néprajzi, helytörténeti kiállítás létrehozásának céljával - a település önkormányzata megvásárolta az ingatlant. A Bánhidai Szlovák Önkormányzat [2][halott link] a helyi lakosság bevonásával felújíttatta az épületet, és múzeumot létesített. A házat 2006. október 26-án ünnepélyes keretek között nyitották meg.

Leírása[szerkesztés]

A kiállítás két tágas helyiségben látható. Az elsőben a régi időkből származó, témakör szerinti, konyhára és szobára osztott háztartási tárgyakat helyeztek el. A paravánokon a szlovák elődök életét bemutató fényképgyűjtemény tekinthető meg. A második helyiség Hlogyik István kovács munkáit mutatja be. Az udvarban a mezőgazdaság tárgyi eszközeit ismertető fából készített pajta áll.

Irodalom[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]